Koprski župan Boris Popovič, ki je v drugem krogu po neuradnih podatkih za las izgubil županske volitve v Kopru, je vložil ugovor na delo volilnih organov. Foto: BoBo
Koprski župan Boris Popovič, ki je v drugem krogu po neuradnih podatkih za las izgubil županske volitve v Kopru, je vložil ugovor na delo volilnih organov. Foto: BoBo
Napeto štetje glasovnic je potekalo za zaprtimi vrati. Foto: Tjaša Škamperle
Aleš Bržan
Aleš Bržan je za pičlih sedem glasov premagal Borisa Popoviča. Foto: BoBo
Popovič zahteva ponovno štetje glasov
Pogovor z Alešem Bržanom
Popovič zahteval vnovično štetje glasov

Popovičev odvetnik Franci Matoz je sporočil, da zahtevajo ponovno štetje vseh glasovnic, veljavnih in neveljavnih, na vseh voliščih v Mestni občini Koper. "Seveda navajamo tudi določene kršitve, ki so se zgodile med samimi volitvami, in pričakujemo, da bo občinska volilna komisija našemu ugovoru sledila, da bomo glasovnice prešteli in da bo s tem tudi spremenjen izid," je dodal Matoz.

Aleš Bržan je izjave Popovičevega odvetnika za Radio Slovenija označil za problematične. "Nimam nobenih težav, če se glasovi preštejejo še sedmič, je pa problematična izjava Popovičevega odvetnika, ki je izjavil, da bo po ponovnem štetju volilni izid drugačen, ne vem, na podlagi česa ima te informacije, to je skrb vzbujajoča izjava," je dejal. Če bo prišlo do ponovnega štetja glasov, bodo Bržanovi zaupniki pri njem zagotovo navzoči.

Bržan je sicer v prvem odzivu ob vložitvi ugovora na izid županskih volitev v Kopru obžaloval, da se Boris Popovič ni sprijaznil z volilnim porazom. "To ni dobro za Koper, tudi za naše medsebojne odnose ne," je ocenil in dodal, da je za demokracijo zelo pomembno, da ljudje zaupajo v volilni izid in poštenost volitev.

Ugovor v treh sklopih
V ugovoru Popoviča so navedli nekatere nepravilnosti tako pri delu volilnih odborov kot pri sami izvedbi glasovanja, ki so jih opredelili v več sklopih. En sklop domnevnih nepravilnosti se nanaša na to, da so na posameznih voliščih dobili manjše število glasovnic, kot je bilo vpisanih volivcev v volilni imenik, "pa nas zanima, kje so te glasovnice ostale", je pojasnil Matoz.

V drugem sklopu so primeri, ki govorijo o tem, da so nekateri volivci zaprosili volilno komisijo, da bi izvedli glasovanje na domu, pa jim to ni bilo omogočeno. Tretji sklop očitanih nepravilnosti pa se nanaša predvsem na presojo veljavnih oz. neveljavnih glasovnic in na morebitne napake pri tem, ko naj bi nekdo predčasno glasoval, pa mu je bilo omogočeno spet glasovati na volišču.

Matoz je že v ponedeljek zvečer napovedal, da pripravlja predlog za ponovno štetje vseh glasov drugega kroga volitev v Kopru, in dejal: "Razlika je tako minorna, nepravilnosti pa veliko preveč, da ne bi podali zahteve za ponovno štetje." Pojasnil je še, da pri tem misli tudi na veliko neveljavnih glasovnic, na delovanje na nekaterih voliščih in nekatere druge nepravilnosti. Ugovor na delo volilnih organov je bilo sicer mogoče vložiti v ponedeljek do polnoči.
Koprska volilna komisija bo o ugovoru odločala v četrtek
Koprska občinska volilna komisija bo o ugovoru Popoviča na delo volilnih organov odločala na seji v četrtek popoldne. Pri tem lahko OVK ugovoru ugodi delno ali v celoti, ali pa ga zavrne. V skrajnem primeru obstaja tudi možnost, da se volitve ponovijo.
Na OVK-ju so za zdaj ugotovili, da je bil ugovor pravočasno vložen, a ga še niso proučili. Tajnik OVK-ja Alan Žiberna je pojasnil, da mora komisija najprej preveriti ugovor. Glede na to, kako bo utemeljeno posamezno dejstvo, ki je v ugovoru navedeno, se komisija lahko odloči, ali bodo na primer ponovno šteli glasovnice samo na določenih voliščih ali na vseh ali pa bodo samo neveljavne glasovnice pogledali še enkrat, je dodal.

Če bi ugotovili tako hude nepravilnosti, ki lahko vplivajo na izid glasovanja, je v skrajnem primeru mogoča tudi ponovitev volitev, je še pojasnil Žiberna.

Če bi občinska volilna komisija ugovor zavrnila, pa ima kandidat še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Mestni svet bi moral odločiti, ali je bila odločitev volilne komisije pravilna. Če tudi mestni svet ne odloči v korist kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče. To pa mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.

Zaradi manjših nepravilnosti ugovor vložil tudi Bržan
Tudi v štabu Popovičevega tekmeca Aleša Bržana so zaznali nekaj manjših nepravilnosti na voliščih. A te po Bržanovem mnenju ne bodo bistveno vplivale na izid. Kljub temu je Bržan v ponedeljek vložil ugovor pri občinski volilni komisiji, a je šlo po njegovih besedah za majhne zahtevke, ne pa npr. za zahtevo za ponovno štetje glasov.

Tesen izid
Drugi krog volitev je Kopru prinesel tesen izid, saj je med kandidatoma za župana Alešem Bržanom in Borisom Popovičem odločilo 46 glasovnic, ki so prispele po pošti. Po štetju teh je zmagal Bržan, ki je dozdajšnjega župana prehitel za sedem glasov.

Bržan je bil pred štetjem glasov, ki so prispeli po pošti, v prednosti za 12 glasov. Po pošti je sicer prispelo 46 glasovnic, med njimi ena neveljavna. Po štetju je volilna komisija sporočila, da je za Popoviča glasovalo 25 volivcev, za Bržana pa 20, tako da je Bržan na koncu prejel sedem glasov več od Popoviča.

"Tako tesnega rezultata ni pričakoval nihče," je po seji volilne komisije dejal Bržan, a dodal, da je zanje "zgodba zaključena". Bržan je priznal, da število glasov pomeni, da tudi Popovič uživa precejšnje spoštovanje, "ampak ljudje so se odločili za spremembo in do spremembe je prišlo".

Volilna udeležba v drugem krogu županskih volitev v Kopru je bila 65,83-odstotna oziroma dobrih sedem odstotkov višja kot v prvem krogu. Bržan je na koncu prejel 13.921 glasov, Boris Popovič pa 13.914 glasov volivk in volivcev. Čeprav je na volilno nedeljo sprva kazalo na zmago Bržana, ki je bil med objavo delnih neuradnih izidov vselej v prednosti pred Popovičem, pa se je razlika znatno zmanjšala po preštetju glasovnic s predčasnega glasovanja. Popovič je sicer že v nedeljo čestital Bržanu za zmago, ko se je pojavil podatek, da naj bi Bržan vodil le za 70 glasov.

Popovič zahteva ponovno štetje glasov
Pogovor z Alešem Bržanom
Popovič zahteval vnovično štetje glasov