Bitka za koprski županski stolček tudi po drugi volilni nedelji še ni končana. Foto: BoBo
Bitka za koprski županski stolček tudi po drugi volilni nedelji še ni končana. Foto: BoBo
Mestna občina Koper
Po prvih neuradnih izidih je kazalo, da je Aleš Bržan prejel 52,29 odstotka glasov in s tem postal novi koprski župan. Foto: BoBo
koper
Boris Popovič je morda malce prezgodaj čestital svojemu nasprotniku. Foto: BoBo
koper
V Bržanovem volilnem štabu je med preštevanjem glasovnic vladalo prešerno vzdušje. Vzkliki so bili ob vsaki objavi delnih neuradnih izidov glasnejši. Foto: BoBo

župan Kopra pa je ob morebitnem porazu napovedal vrnitev v podjetniške vode.

V Kopru je na županskih volitvah potekal svojevrsten plebiscit, ali si v največji obalni občini želijo razvoja v slogu "Čudolandije" ali pa je že nastopil skrajni čas, da v koprski Pretorski palači zaveje nov veter. Toda koprski volivci so očitno razdeljeni na polovico, saj naj bi zmagovalca drugega kroga županskih volitev odločili glasovi po pošti, ki bodo prispeli do ponedeljka popoldne.

Županska kandidata sta objavo delnih izidov spremljala v svojih štabih, Aleš Bržan v Pivnici Emonec v Šalari, medtem ko je imel Boris Popovič svoj štab ob priljubljenem lokalu Snack Bar v Žusterni.

V Popovičem štabu sta se zbrali okoli dve stotniji najbolj gorečih privržencev, nekateri tudi v majicah z napisom "zmagovalec". Štetje glasov pa so lahko spremljali ob glasbi, pivu in čevapčičih. Če so bili sprva še pripravljeni na glasno spodbudo aktualnemu koprskemu županu z vzkliki "Popo, Popo", je navdušenje ob objavah začasnih volilnih izidov vse bolj pojenjalo.

Toda kot kaže, so jim proslavljanje pozno v noč preprečili tisti, ki štejejo glasove. Izid je bil, kot kaže, precej bolj tesen, kot kažejo neuradni izidi na spletni strani, posvečeni lokalnim volitvam. Namesto nekaj več kot tisoč glasov razlike se je na koncu izkazalo, da je razlika le 12 glasov in da bodo odločili glasovi po pošti.

Zdajšnji koprski župan Boris Popovič je tako morda prehitro priznal poraz – kar je storil, ko je izvedel, da je razlika med njim in Bržanom 70 glasov, zgolj petdeset pa se jih še čaka po pošti.

Razočaranje v Popovičevem štabu
"Izgubili smo za približno 70 glasov, bilo je zelo tesno. Koper je očitno razdeljen na polovico. V občinskem svetu bomo konstruktivna opozicija. Ne bomo klasična opozicija in poskrbeli bomo, da se upoštevajo vsi prebivalci in prebivalke Kopra, kot smo delali vseh teh šestnajst let," je pojasnil zbranim v volilnem štabu.

"Naredili smo ogromno in ne bi rad, da se to zapravi. Zato bomo skrbeli, da se bo Koper še naprej razvijal. Ne vem, kakšen program ima potencialni zmagovalec, in zato ne vem, kje mu bomo pomagali, Koper smo po mojem mnenju naredili za pravljično mesto, na katero smo vsi ponosni."

Razočaranje ob morebitnem porazu pa se je bolj čutilo skozi njegove besede. "Kampanja je bila res nekorektna pri protikandidatih. Ne rečem pri protikandidatu, temveč iz njegovega ozadja in v medijih," je dejal in dodal, da je pripravljen na podjetniško prihodnost. "To pač znam in mislim, da bom uspešen." Svojemu protikandidatu je, morda prezgodaj, čestital prek medijev, z njim pa se (še) ni želel srečati. "Zdaj žurirali," je razložil.

Zadržani nesojeni novi koprski župan
Ob zaprtju volišč je bilo v štabu Aleša Bržana zbranih nekaj deset podpornikov, prostor pa se je nato hitro začel polniti – tako z ljudmi kot s pozitivno energijo. Zdelo se je, da so zbrani prepričani o zmagi 42-letnega Bržana, ki se je med čakanjem na prve delne izide ves čas sprehajal med ljudmi. Priznal je, da je živčen, vendar je ob tem zatrdil, da je prepričan, da so z ekipo v volilni kampanji storili vse, kar je bilo v njihovi moči.

Bržana je v boju za koprski županski stolček podprlo kar devet od enajstih preostalih županskih kandidatov iz prvega kroga. Prvi izmed njih se je v volilnem štabu pojavil umetnik Marko Brecelj, ki je Bržanu prinesel pladenj hrane, rekoč: "Vse bomo pojedli in vse bomo prenesli." Brecljeva trditev se je, vsaj delno, uresničila kmalu za tem, saj so se pladnji s hrano, ki jih je za podpornike pripravila Bržanova ekipa, hitro praznili, prve neuradne izide s posameznih koprskih volišč pa so zbrani pozdravljali z velikim navdušenjem – v večini njih je namreč z večjo ali manjšo razliko večino glasov pobral Bržan. Kljub temu je situacija v Kopru ves čas ostajala napeta, županska kandidata pa sta si ves čas ostajala blizu. "Treba je počakati do konca," je podpornike miril Bržan, ti pa so ga v šali že nazivali z županom.

Poleg ugodnih neuradnih izidov s posameznih volišč je v Bržanovem štabu za razelektritev vzdušja poskrbela tudi glasba – za mikrofon je vmes zagrabil tudi sam Bržan –, za začetek (neuradnega) slavja pa je poskrbela novica, da je Popovič čestital zmagovalcu in izjavil, da je izgubil za 70 glasov. Bržan je začel prejemati čestitke, podporniki pa so nazdravljali s penino. Slavje, ki bi gotovo trajalo še pozno v noč, pa je kmalu prekinila vest, da na spletu objavljeni podatki volilne komisije, ki so Bržanu pripisali 53,29 odstotka glasov, ne držijo in da bodo morali Koprčani na novega župana počakati do jutri. Izidi bodo predvidoma znani ob 12. uri.