Upravno sodišče je ugodilo pritožbi Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja. Foto: BoBo
Upravno sodišče je ugodilo pritožbi Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja. Foto: BoBo

Kranjska občinska volilna komisija je namreč Listi Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja, ki podpira županskega kandidata Iztoka Puriča, zaradi kršitev zakonodaje odrekla pravico do sodelovanja na lokalnih volitvah.

Upravno sodišče pa je volilni komisiji naložilo, da opredeli, v čem konkretno obstajajo formalne pomanjkljivosti v imenu liste kandidatov, kako jih predlagatelja Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja lahko odpravita in da od predlagateljev zahteva, da v roku treh dni te pomanjkljivosti odpravita.

Občinska volilna komisija mora nato po navodilu upravnega sodišča po izteku tridnevnega roka še pravočasno odločiti o potrditvi oz. zavrnitvi skupne liste kandidatov, tako da bo spoštovan rok iz 59. člena zakona o volitvah v DZ, ki se uporablja tudi za potrjevanje kandidatur v povezavi z lokalnimi volitvami.

Upravno sodišče je to odločitev sprejelo zaradi drugačne interpretacije zakonskega pravila o določanju imena za skupno listo kandidatov za primer, ko listo vložita skupaj dve ali več političnih strank, ter zaradi drugačne uporabe zakonskega določila, ki nalaga občinskim volilnim komisijam obveznost, da dajo predlagateljem možnost, da v roku treh dni odpravijo formalne pomanjkljivosti liste kandidatov, kot je obravnavane zakonske določbe interpretirala in uporabila občinska volilna komisija v Kranju v tem konkretnem primeru.

Občinski volilni komisiji po oceni upravnega sodišča v sodnem postopku tudi ni uspelo izkazati, da je upoštevajoč zakon in notranja pravila Stranke Alenke Bratušek pomanjkljivost v imenu predlagane Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja takšna, da je ne bi bilo mogoče odpraviti v zakonskem roku treh dni.

Bratuškova računa na zmago
Za Bratuškovo, Puriča in Trilarja je odločitev upravnega sodišča pričakovana. Bratuškova je pojasnila, da v odločitvi sodišča jasno piše, da gre v tem primeru največ za formalno pomanjkljivost in jih zato lahko zaprosijo za spremembo imena liste. Če bo volilna komisija to storila, s tem nimajo težav, je zagotovila.

Bratuškova verjame, da se bo to, da sta v Kranju dve močni stranki združili moči tako z enotno listo kot z županskim kandidatom, odrazilo tudi v izidu. Prepričani so, da bo njihova lista zmagovalna in bo njihov kandidat Purič nov župan Kranja.

Po njenih besedah so prvič v zgodovini Slovenije želeli izločiti kandidatno listo iz politične tekme, kar je nedopustno. Kot je presodila, gre v tem trenutku za najmočnejšo listo v občini Kranj. Če gre za formalno pomanjkljivost, je namreč previden postopek za postopanje občinske volilne komisije, "pri tem pa je bil očitno drugačen namen", ugotavlja Bratuškova.