Trilar se ne poteguje za nov županski mandat. Foto: STA
Trilar se ne poteguje za nov županski mandat. Foto: STA
Zapleti pri lokalnih volitvah


Sklep volilne komisije je v petek zvečer v kranjski občinski stavbi prevzel predstavnik Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja Tomaž Krišelj, ki odločitve komisije ni želel komentirati. Zadeve prav zaradi vročanja sklepa strankam prav tako niso želeli komentirati v volilni komisiji.

Bratuškova je danes v Kranju pojasnila razloge za zavrnitev liste in izrazila presenečenje nad odločitvijo kranjske občinske volilne komisije. "Razlog je v imenu liste. Naš predlog je bil takšen, da se lista imenuje Lista Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja, v prilogah sta bila logotipa obeh strank – Več za Kranj in SAB –, tako da bo na glasovnici jasno razvidno, kateri dve stranki vlagata listo," je pojasnila.

Za vložitev skupne liste so se po pojasnilih Alenke Bratušek odločili, ker želijo skupaj podpreti županskega kandidata Puriča, pa tudi ker je v slovenski politiki premalo sodelovanja. "Menim, da ne smemo biti kaznovani zato, ker znamo sodelovati," je poudarila in dodala, da po navedbah pravnikov tudi 25-letna praksa v Sloveniji ne pozna primera, ko bi bila kakšna lista zavrnjena zaradi imena.

Bratuškova verjame, da bo njihova pritožba na upravnem sodišču rešena uspešno, o tem sta prepričana tudi Trilar in Purič. Trilar meni, da gre pri potezi kranjske občinske volilne komisije za zelo nesorazmeren ukrep, saj občinske volilne komisije po njegovih besedah po navadi pomagajo in dovolijo spremembe. "Mi smo pripravljeni ime liste tudi spremeniti, če je to potrebno," je v izjavi zatrdil zdajšnji kranjski župan.

Tako Trilar kot Bratuškova verjameta, da bo upravno sodišče odločilo njim v korist in bodo lahko nadaljevali kampanjo. Če jim upravno sodišče ne bo pritrdilo, je naslednja stopnja ustavno sodišče, a Bratuškova verjame, da ta korak ne bo potreben.

Kandidaturo Liste Alenke Bratušek in Boštjana Trilarja za svetniška mesta sta podprli stranki, ne pa tudi volivci, čeprav je Trilar v četrtek zatrdil, da imajo dovolj podpisov za podporo županskemu kandidatu Puriču, danes sicer piše Dnevnik. Prvi na listi kandidira Trilar, na zadnjem mestu pa je Purič.

Po poročanju časopisa tudi Stranka za napredek KS, ki je politična podpornica zdajšnjega kranjskega župana, zaradi kršitve zakonodaje na lokalnih volitvah ne bo smela sodelovati. V Kranju naj bi imele še nekatere stranke – med njimi SD, DeSUS in Lista Zorana Savanovića – težave zaradi upoštevanja ženskih kvot in podobnih razlogov, a šlo naj bi predvsem za volitve v svete krajevnih skupnosti.

Upravno sodišče bo na začetku prihodnjega tedna odločalo o pritožbah na navedene zavrnitve, še dodaja časopis.

Zapleti pri lokalnih volitvah