Foto: STA/Gregor Mlakar
Foto: STA/Gregor Mlakar

Drugi krog v Celju

Po 99,99 odstotka preštetih glasovih je jasno, da bo v Celju drugi krog županskih volitev, v katerem bo dolgoletnemu županu Bojanu Šrotu (za njim je šest mandatov) nasproti stal Matija Kovač (Gregor Deleja in skupina volivcev). Preštetih je 99,99 odstotka glasov, od katerih je Bojan Šrot prejel 46,72 odstotka glasov, Kovač pa 33,28 odstotka glasov.

Matija Kovač je dejal, da za njih izid ni presenečenje, saj se je v tednih kampanje nakazovalo, da je "Celje pripravljeno na spremembe". "Prepričan sem, da bomo v drugem krogu uspeli prepričati Celjane, da je v prihodnosti treba mestu predstaviti drugačne vizije in svežo energijo za vodenje občine."

Bojan Šrot je za TV Slovenija dejal, da je, tako kot vsi, razočaran nas volilno udeležbo. Vendar pa: "Kako se glasovi razdelijo, je v veliki meri odvisno od kandidata, tako da sam izid ne pove še ničesar. Mi smo pripravljeni tudi na drugi krog, imamo veliko energije. Če bo potrebno, bomo šli še v drugi krog."

Celje. Foto: BoBo
Celje. Foto: BoBo

Na vprašanje, zakaj meni, da je volilna udeležba tako nizka, je dejal, da se "občanke in občani očitno ne zavedajo, da če ne gredo na volitve, s tem tudi na neki način povejo svojo odločitev in prepustijo izbiro nekomu tretjemu". V morebitnem drugem krogu bo stavil na enake stvari kot v prvem, pri čemer je omenil pozitivno vsebinsko in kreativno kampanjo, ljudje pa naj izberejo. "Kakor koli bodo izbrali, bo prav," je končal Šrot.

Šrot župan že 24 let

Bojan Šrot je na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018 premagal sedem protikandidatov in prepričljivo slavil že v prvem krogu. Glas mu je namenilo dobrih 56 odstotkov volivcev. Drugo mesto je takrat z dobrimi 18 odstotki glasov osvojil Sandi Sendelbah, ki kandidira tudi tokrat.

V Celju tokrat niso merili javnega mnenja, zato ni bilo mogoče predvideti, kateri kandidat ima največ podpore občanov.

Za mestni svet se v treh volilnih enotah Mestne občine Celje poteguje 17 list, na kateri je 360 kandidatov. To so: Elvis Cvikl in skupina volivcev, Levica in Vesna, Slovenska nacionalna stranka – SNS, Slovenska demokratska stranka – SDS, Stranka enakopravnih dežel – SED, Nova Slovenija – krščanski demokrati, Gibanje Svoboda, Državljansko gibanje Resni.ca, Celjska županova lista Slovenije – CŽL, Celjska neodvisna lista, Slovenska ljudska stranka – SLS, Stranka za delovna mesta, Dobra država, Socialni demokrati – SD, Lista za Celje in Demokratična stranka upokojencev – DeSUS.

V Celju bo drugi krog