Matija Kovač. Foto: BoBo
Matija Kovač. Foto: BoBo

Zmagovalec lokalnih volitev v Mestni občini Celje in novi župan je Matija Kovač. Prejel je 57,81 odstotka glasov, njegov tekmec, dolgoletni župan Bojan Šrot, pa 42,19 odstotka glasov.

Matija Kovač: Lokalna politika ni zelo ideološka, saj v njej delujemo Celjani

Za MMC je Matija Kovač dejal: "V mestnem svetu sem dobro sodeloval z vsemi svetniki. Bistveno je, da se pogovarjamo o argumentih in vsebini. Lokalna politika ni zelo ideološka in v njej delujemo Celjani, ki imamo interese na komunalnem področju in na področju družbenega življenja v mestu. Zato nimam nobenih zadržkov do sodelovanja s svetniškimi kolegi s politične desnice. Tudi v Županovi listi so izvoljeni svetniki, katerih delo sem cenil in bom z veseljem sodeloval z njimi."

Kovač se je zahvalil tudi Bojanu Šrotu. "Šrotu se zahvaljujem za vse, kar je storil v 24 letih. Celje je komunalno dobro urejeno mesto, zaradi tega se lahko zdaj posvetimo tistim ciljnim področjem in točkam, ki so v tem trenutku razvojna težava," je novi celjski župan povedal za MMC.

Dodal je še, da je njegova ekipa pokazala, da se v Celju lahko zgodijo spremembe, ki so v širokem konsenzu. Napovedal je pogovore z vsemi političnimi akterji, ki jim zaupa, "ki jim je mar za Celje in bodo to mojo sodelovalno držo, ki sem jo imel že v kampanji, znali sprejeti".

Na vprašanje o tem, kakšne spremembe (ki jih je napovedoval v svoji kampanji) bo prineslo njegovo županovanje, je Kovač za oddajo Odmevi dejal: "Na prvem mestu je tu sprememba v načinu delovanja in sodelovanja z občani. Mislim, da lokalna politika bolj kot na neke strankarske razmere gleda na ljudi na vseh ravneh delovanja v mestu, od mestnih četrti, krajevnih skupnosti do participacije občanov v obliki participatornega proračuna. Tukaj je tudi nekaj specifičnih programskih točk, ki se navezujejo na področja, kjer pa nismo najuspešnejši. To je predvsem stanovanjska gradnja in dvig gospodarske atmosfere v mestu, kar pomeni pritegnitev mlade, kreativne, podjetne populacije nazaj v mesto. Na drugem mestu je razmislek o prenovi energetskega dela mesta in na tretjem urbana atmosfera, ki smo jo v zadnjih letih najbolj pogrešali, za katero mislim, da si moramo Celjani kot skupnost prizadevati. To pomeni, da Celje znova postane regijsko središče, privlačno, družabno, kulturno mesto ..."

Novi celjski župan Matija Kovač. Foto: STA/Danijel Novakovič
Novi celjski župan Matija Kovač. Foto: STA/Danijel Novakovič

Kakšne kadrovske spremembe načrtuje, Kovač ni konkretno odgovoril, saj se s svojo ekipo o tem še ni pogovarjal. Pričakuje, da bo del njegove najožje ekipe z njim tudi med vodenjem občine. Najprej se bo pogovoril z vsemi političnimi skupinami v mestu in jih povabil k sodelovanju. "Sam sem že v kampanji nakazal zelo odprt in povezovalen slog, ki ga nameravam skozi mandat tudi nadaljevati," je dejal.

In kako komentira volilno udeležbo? "Celje je zaradi dolgoletnega političnega statusa v tem smislu nekoliko uspavano. A ta volilna udeležba je dobra. To je najboljša volilna udeležba v zadnjih 16 letih, kar pomeni, da so se Celjani odločili in aktivirali za te volitve."

Prva stvar, ki se je bo lotil dan po volitvah, bodo verjetno pogovori z izvoljenimi mestnimi svetniki, pravi Kovač, ki je posebej poudaril svojo ekipo, ki je "pokazala, da smo v Celju skupnost, ki zna dobro delati, sodelovati in potenciale predstaviti tako, da smo dosegli širok konsenz tudi med občani, ki so nam zaupali – z res visokim odstotkom – vodenje mesta".

Šrot: Ljudje so se očitno naveličali in si zaželeli sprememb

Odzval se je tudi poraženec volitev, odhajajoči župan Bojan Šrot. "Možnost izgube sem sprejel že na samem začetku volilne kampanje," je dejal in dodal, da se mu je odvalilo veliko breme z ramen. "Za seboj puščam odlično dediščino. Ko se ena vrata vrata zaprejo, se druga odprejo. Očitno so se ljudje naveličali in so si zaželeli sprememb, vendar vse spremembe niso vedno pozitivne," je dejal Šrot.

Ocenil je, da je bila volilna kampanja enostranska in so bila redka soočenja korektna. Njegova Celjska županova lista je v celjskem mestnem svetu največja stranka, sam je bil tudi izvoljen za mestnega svetnika.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kaj Šrot svetuje novemu županu? "Ne vem, ali potrebuje nasvete. Upam, da bo delala tisto, kar je v predvolilni kampanji obljubljal, da bo zelo povezovalen, da bo zelo širok. Sicer pa mora vsak župan najti svojo pot, svoj način delovanja. Upam, da je to odločitev, ki bo dobra za Celje, da se bo Celje razvijalo naprej. Ima dobro popotnico. Celje je po vseh statističnih podatkih na višku, še nikoli ni bilo tako visoko, želim mu uspešno delo," je dejal Šrot.

O preteklih 24 letih, ki jih je preživel kot župan Celja, je dejal, da gre za obdobje njegovega življenja, na katero je zelo ponosen. Ponosen je tudi na rezultate in je hvaležen Celjankam in Celjanom, da je lahko 24 let sooblikoval razvoj in življenje v mestu. "Verjamem, da so zadovoljni, očitno pa je, da so si ljudje zaželeli spremembe v politiki. Ljudje pa se lahko tudi preprosto naveličajo," je dodal.

Šrot je bil na svoji listi izvoljen za mestnega svetnika. Čeprav je sprva dejal, da ne bo mestni svetnik, je za oddajo Odmevi na vprašanje, ali bo mandat sprejel, dejal: "Ja, seveda, saj bi bile sicer potrebne nadomestne volitve. Mislim, da je večini občank in občanov odleglo, da so to zadnje volitve. Ta mandat bo opravil, vsaj do tistega roka, ki ga določa zakon." Dodal je, da se bo zdaj bolj posvetil svoji odvetniški pisarni, poleg tega pa ima veliko drugih načrtov.

Foto: STA/Danijel Novakovič
Foto: STA/Danijel Novakovič

Kdo sta tekmeca drugega kroga?

Matija Kovač je kandidiral kot neodvisni kandidat s podpisi volivcev. V predvolilnem programu je stavil na zeleno in urbano prihodnost Celja, pri čemer je dal velik poudarek sodelovanju z občani pri razvoju ključnih projektov in usmeritvi razvoja celjske občine. Med poudarki njegovega programa so še javna stanovanjska gradnja za vse generacije, znižanje cen javnih storitev in prehod na zelene vire energije, neposredna demokracija, politika sodelovanja in vključevanje stroke in prenova prostorskega in prometnega modela mesta. Poleg tega pravi, da mora biti Celje mesto občanov in znanja in ne fantazijskih turistov, prav tako pa mora ostati športna prestolnica. Kovač je arhitekt in oblikovalec, neodvisni kulturni producent in dozdajšnji občinski svetnik.

Dozdajšnji celjski župan Bojan Šrot se je že sedmič potegoval za župansko funkcijo, tudi tokrat kot kandidat svoje stranke Celjska županova lista Slovenije. Osredotočil se je na trajnostni razvoj, v ospredje postavil skrb za zeleni sistem mesta, napovedal je tudi nekaj naložb v vrtcih in šolah. V naslednjih štirih letih si želi pospešiti tudi podjetniški razvoj in urediti nekaj novih poslovnih con. Napovedal je, da bodo prihodnje leto objavili interesni razpis za prve hiše za mlade družine.

Po oddaji glasu ocenila kampanji

Matija Kovač je po oddaji glasu v drugem krogu županskih volitev v Krajevni skupnosti Nova vas za STA ocenil, da je tokrat volilna kampanja potekala v znamenju političnega vandalizma. Ob tem je obsodil nedopusten vandalizem nad njegovimi volilnimi plakati v mestu.

Bojan Šrot pa meni, da je bila kampanja v drugem krogu lokalnih volitev bolj vsebinska. Kot je dejal za STA, pa je malo razočaran nad "nekim slabim vzdušjem ali negativno energijo, ki se je v tem predvolilnem času sproščala v okolje", predvsem v odnosu do tujcev.

V prvem krogu prednost za Šrota

V prvem krogu lokalnih volitev je Šrot, ki ga podpirajo v SLS-u in SDS-u, prejel 46,9 odstotka glasov, Kovač, ki je bil zadnja dva mandata svetnik Levice v celjskem mestnem svetu, zdaj pa je kandidiral kot neodvisni kandidat, pa 33,1 odstotka glasov. Kovača sta podprla Gibanje Svoboda in Lista za Celje.

Komentar izida volitev v Celju

Upokojeni novinar Dela Brane Piano, poznavalec razmer na Celjskem, je za STA ocenil, da je neodvisni kandidat za celjskega župana Matija Kovač na volitvah proti dolgoletnemu prvemu možu Celja Bojanu Šrotu zmagal, ker je s svojo ekipo pravilno vodil volilno kampanjo. Ni ponujal praznih obljub, čaka pa ga trdo delo, dodaja.

Po Pianovem mnenju se bo moral novoizvoljeni župan lotiti razrešitve številnih zgodb iz 24-letne vladavine Šrota, ki so po njegovem prepričanju polne koristoljubja. Meni tudi, da je Šrot tokratne županske volitve izgubil, ker so se ga ljudje naveličali. Honorarno je opravljal župansko funkcijo, pred pol leta ga ni bilo nikjer videti med občani, je še dejal Piano.

Presenečenje v Celju, namesto Šrota Kovač