Koper. Foto: BoBo
Koper. Foto: BoBo

Generalni sekretar Oljke Patrik Peroša meni, da bi s sejemskim turizmom lahko v občini Koper podvojili število turističnih prenočitev, ki zdaj znaša približno 400.000 na leto. Kot primeren kraj za sejmišče je predlagal zemljišče na območju Sermina ob obrtni coni, s 110.000 kvadratnimi metri površine.

V podporo zamisli so na novinarsko konferenco povabili nekaj posameznikov, ki sicer niso povezani s stranko Oljka. Renato Pujatti, predsednik družbe Pordenone Fiere, ki upravlja eno večjih sejmišč v širši okolici, je povedal, da so pri ustanavljanju koprskega sejma pripravljeni pomagati, saj ga ne vidijo kot konkurenco. Po njegovih besedah udeleženci sejmov v Pordenonu ustvarijo približno 150.000 prenočitev na leto, v času največjih prireditev pa so zasedeni vsi hoteli od Trevisa do Vidma, torej 60 kilometrov zahodno in vzhodno od Pordenona.

Aktualni koprski župan Bržan, ki zamisli ni izrecno podprl, je opozoril, da je od ideje do izvedbe dolga pot. "Najprej se morajo združiti podjetniki in turistični ponudniki ter investirati v to," je dejal.

Ob sejmišču si v Oljki zamišljajo tudi tehnološki park. Za spodbujanje turizma 365 dni na leto imajo še nekaj predlogov. Menijo, da bi morali imeti izvirno znamenitost, zato predlagajo vzpostavitev najdaljše jeklenice na svetu. Razpeli bi jo na gričevju med Popetrami in Truškami. Predlagajo, da bi Koper kandidiral za evropsko mesto športa 2026. Povečali bi število privezov za jahte.

Z državo bi se želeli dogovoriti ne le o vodi, železnici in cestah, ampak tudi o selitvi koprskih zaporov in tramvajski povezavi Kopra s Trstom. Zavzemajo se, da bi štiri istrske občine združile službe na področjih komunale, športa, kulture in turizma. Predlagajo tudi skupne seje štirih občinskih svetov, predvsem pa podpirajo ustanovitev pokrajine v tem obsegu.