Nekdanji in aktualni župan, Boris Popovič in Aleš Bržan, ob oddaji glasu. Foto: BoBo
Nekdanji in aktualni župan, Boris Popovič in Aleš Bržan, ob oddaji glasu. Foto: BoBo

Po 99,69 odstotka preštetih glasovnic je slika v Mestni občini Koper takšna: Aleš Bržan (Lista Aleša Bržana 53,69 %, Boris Popovič (KJN) 37,91 %, Igor Colja (SDS) 2,53 odstotka, Peter Bolčič (Zaupanje) 2,39 %, Jadranka Šturm Kocjan (SD) 1,87 %, Alan Medveš (Levica) 1,60 odstotka. Tako je jasno, da je Bržan že v prvem krogu zmagal.

Popovič: Prihodnja štiri leta bodo muka

Popovič v volilnem štabu. Foto: BoBo
Popovič v volilnem štabu. Foto: BoBo

Županski kandidat Boris Popovič izide čaka obkrožen s podporniki v Žusterni. Za TV Slovenija je povedal naslednje: "Nobenega razočaranja. Ampak volivke in volivci morajo povedati, ali so s tem zadovoljni. Mi enostavno nismo zadovoljni, niti slučajno. Koper je mrtev. Tako pač je. Če se ljudje tako odločijo, potem naj tako imajo. Dejstvo je, da smo mi čisto drugače živeli. Moje oziroma naše ideje so bile popolnoma drugačne. Če so ljudje proti, pa naj imajo to, kar si želijo."

Kako si razlaga to, da ga volivci, ki ga poznajo iz 16 let županovanja, niso podprli? "Res ne vem. To je po mojem mnenju popolnoma nelogično, nerazumljivo, da po štirih letih kaznovanja samih sebe privolimo v to, da bomo še dodatna štiri leta kaznovali same sebe in svoj razvoj. Mladi nimajo kam iti, mladi so obupani. Noben mlad ni volil Aleša Bržana in njegove liste ter njegovega način vodenja. Je pa res, da je tu bila Svoboda, je precej pripomogla pri tem izidu, absolutno, v vsakem primeru. To smo vedeli. Kajti še vedno ima na državni ravni veliko podporo. Vsa ta glasovanja, vse te volitve, ki so bile do zdaj, je pač kakor zmagala. Se pravi, najprej se je spomnila enega kandidata, pa je izgubil, pa se je spomnila drugega kandidata, pa tretjega, in tako je na koncu zmagala. To so pač dobro prodali ljudem. Očitno prodajajo dobro medijsko zgodbo in tako pač je. Dejstvo je, da niti slučajno nisem zadovoljen, vsi ti ljudje tukaj, ki jih je kar nekaj, niso zadovoljni, mladi niso zadovoljni. Tako da prihodnja štiri leta bodo leta muke. Štiri leta muke so bila zdaj."

Koper bo še naprej vodil Aleš Bržan

Čez štiri leta ne bo kandidiral. "Ne, jaz ne, ampak kdo drug. Bom pač nekomu drugemu pomagal. Sem pač poskusil, bil sem pripravljen pomagati občankam in občanom Kopra, še posebej mladim, in Mestni občini Koper, da se razvija, da postanemo spet ponosni nase, na svoje mesto in na svojo občino. Če so se ljudje odločili drugače, ne morem nič pomagati. Čez štiri leta bo kdo drug. Jaz bom delal svoje delo. Imam čisto dovolj dela. Odločal sem se, ali bi kandidiral spet tukaj ali pa bi šel kandidirat v Piran. Odločil sem se kandidirati še enkrat tukaj. Bil sem prepričan, da bom zmagal, da bomo zmagali. Obrnilo se je drugače, očitno ... Videli bomo, ali bo drugi krog ali ne. Če se bo obrnilo drugače, je pač konec. Jaz bom podpiral nekoga drugega."

Povolilno dogajanje na Obali
Bržan v volilnem štabu. Foto: BoBo
Bržan v volilnem štabu. Foto: BoBo

Bržan: Meni je to povsem logično in razumljivo

Bržan je po polovici preštetih glasov povedal: "Še vedno smo malce neučakani glede preštetja vseh glasov, ampak kaže, da lahko to danes končamo. Jasno, da smo vsi skupaj več kot zadovoljni. Prav gotovo sta dva tako različna načina delanja politike. Jaz ponujam način, ki temelji na sodelovanju, pogovarjanju, iskanju kompromisov. Prejšnja je bila malo trša, malo ostrejša. Mislim, da se je ta, ki jo ponujamo mi, v štirih letih izkazala kot učinkovitejša in uspešna."

Njegov odziv na besede, da se Popoviču izid zdi nelogičen in nerazumljiv: "Meni pa je izid zelo logičen in zelo razumljiv. Ljudje so pokazali, kaj si želijo, temu bomo tudi sledili oziroma bomo to poskušali še nadgraditi. Še vedno iskanje kompromisov, iskanje sodelovanja, pogovarjanja, čim več odziva [ang. feedbacka] od ljudi in čim več projektov moramo izpeljati."

Sorodna novica V Kopru največji izzivi stanovanjska problematika, zagotovitev vodnega vira in ureditev kanalizacije

Kaj pa očitki o mrtvem mestu? "To je težko reči, ne da bi bil malce oster. Naj gre v mesto, naj ga doživi. 26. je prižig novoletnih lučk, kamor ste vsi vabljeni."

Volitve v mestni svet

Mestni svet bo sestavljen tako:

  • Koper je naš – 11 mandatov
  • Lista Aleša Bržana – 10 mandatov
  • Gibanje Svoboda – 5 mandatov
  • Levica – 1 mandat
  • OIjka – 1 mandat
  • SDS – 1 mandat
  • SD – 1 mandat
Popovič se umika iz aktivne politike
Oster spopad za županovanje v Kopru