Sedež Mestne občine Nova Gorica. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Sedež Mestne občine Nova Gorica. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Sorodna novica Nova Gorica: igralnice, gospodarski razvoj in Evropska prestolnica kulture

V Mestni občini Nova Gorica so prešteli vse glasove. Vrstni red pri volitvah za župana je takšen: Samo Turel (GS) 40,78 odstotka, Klemen Miklavič (skupina volivcev) 25,85 odstotka, Damjana Pavlica (SDS) 14,86 odstotka, Tomaž Horvat (SD) 9,14 odstotka, Anton Harej (NSi) 7,17 odstotka in Andrej Pelicon (Levica) 2,21 odstotka.

Najvišje uvrščena kandidata sta izid komentirala za TV Slovenija.

Klemen Miklavič. Foto: MONG
Klemen Miklavič. Foto: MONG

Miklavič ni razočaran. "Enak odstotek smo imeli pred štirimi leti in mislim, da so zdaj volivci razumeli, da morajo priti volit. Zelo nizka udeležba je bila. Če hočemo ta trend nadaljevati, se pravi, uresničevati tisto, kar je Nova Gorica čakala desetletja, desetletja je stopicala na mestu. Se pravi, če hočemo imeti poslovne cone, če hočemo imeti železniško omrežje, če hočemo postati sodobna Evropska prestolnica kulture z novimi stanovanji itd., je treba to, kar smo zastavili, nadaljevati. To se ne bo zgodilo brez oddaje glasu. Čez 14 dni pričakujemo višjo udeležbo in pričakujemo tudi zmago. Ekipa slavi, pripravljeni smo, ogreti, tečemo drugi krog. Treba bo predvsem sporočiti, kaj vse je bilo narejeno za to, da se bo lahko Nova Gorica razvijala kot središče, kot prestolnica, kot evropsko, mednarodno vpeto mesto in evropsko prepoznano mesto."

Samo Turel. Foto: Gibanje Svoboda
Samo Turel. Foto: Gibanje Svoboda

Optimističen je tudi Turel: "Pri razvoju gospodarstva je treba takoj zavihati rokave in gospodarstvenikom zagotoviti prostor. Druga stvar so stanovanja na Majskih poljanah, kjer bomo postavili vsaj 100 neprofitnih stanovanj in vsaj še enkrat toliko stanovanj za trg. In tretja stvar, leta 2025 mora biti Evropska prestolnica kulture v ponos vsem prebivalcem te občine. Ključno je to, da ne samo obljubljamo, da se usedemo z ustvarjalci, z investitorji, z gospodarstveniki, da najdemo tista skupna stična področja in da vse skupaj z dialogom zaženemo v dobrobit vseh občanov."

Volitve v občinski svet

Mestni svet bo sestavljen tako:

  • Gibanje Svoboda – 15 mandatov
  • SDS – 5 mandatov
  • Goriška.si – 3 mandate
  • Lista za razvoj – 2 mandata
  • NSi – 2 mandata
  • SD – 2 mandata
  • Levica – 1 mandat
  • Lista MDRUZI – 1 mandat
  • ZZP – 1 mandat
Več presenečenj na širšem Goriškem