Samo Turel in Klemen Miklavič. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Samo Turel in Klemen Miklavič. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V drugi krog županskih volitev v Mestni občini Nova Gorica sta se uvrstila Samo Turel iz Gibanja Svoboda, ki je prejel skoraj 41 odstotkov glasov, in zdajšnji župan Klemen Miklavič, ki kandidira s podporo volivcev. Prepričal jih je dobro četrtino.

Soočenje na TV Slovenija je vodila Mojca Dumančič.

Presenečenje prvega kroga je zagotovo sestava mestnega sveta. Od 32 članov jih je kar 14 iz Gibanja Svoboda. Ob tem pa je Goriška.si, ki podpira vas, gospod Miklavič, tri svetniška mesta izgubila – namesto prej sedmih so v mestnem svetu zdaj le štirje njeni predstavniki. Če boste izvoljeni, vam bo res težko krmariti v mestnem svetu. Pri kom boste iskali podporo?
Klemen Miklavič: Nikakor. Pred nami so tako veliki projekti, edinstveni v zgodovini naše občine, da se bomo morali povezati in združiti. Premalo nas je, da bi se delili. Prvi dan, ko bom izvoljen, bom poklical premierja, da se bova zmenila za sestanek, kjer bomo sklenili zavezništvo, kako bomo skupaj peljali ta štiri leta, vlada in občina in podobno tudi z drugimi entitetami. Kar se tiče podpore v mestnem svetu, sem peljal zelo široko koalicijo z levimi in desnimi. Sem nestrankarski, in ta nestrankarskost je postala vrednota, kajti sodelovali smo dobro tako s Šarčevo vlado, Janševo vlado pa tudi z ministri sedanje vlade. Torej sodelovanje mi gre dobro od rok, in mislim, da bo tudi tokrat steklo zelo dobro.

Sedanji župan Klemen Miklavič, član liste Goriška.si, se za drugi mandat poteguje s podpisi volivcev. Miklavič je 47-letni doktor znanosti edukacijskih ved in le dan starejši od protikandidata Sama Turela. Pred štirimi leti je na volitvah presenetil tedanjega župana Mateja Arčona. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Sedanji župan Klemen Miklavič, član liste Goriška.si, se za drugi mandat poteguje s podpisi volivcev. Miklavič je 47-letni doktor znanosti edukacijskih ved in le dan starejši od protikandidata Sama Turela. Pred štirimi leti je na volitvah presenetil tedanjega župana Mateja Arčona. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Torej boste, če boste izvoljeni za župana, povabili tudi Gibanje Svoboda?
Klemen Miklavič: Seveda. Na vsakem soočenju doslej sem tudi to javno povedal, da je z Gibanjem Svoboda, ki je dobilo tako veliko legitimnost, treba sodelovati. Tudi če bi jih bilo manj, bi jim ponudil sodelovanje. Je pa treba povedati, da diskontinuiteta, se pravi, da bi nekdo začel zdaj na novo, ko smo pred tako prelomnimi projekti, kot so infrastrukturni projekti, zlasti pa Evropska prestolnica kulture, bi lahko bila nevarna.

Gospod Turel, do absolutne prevlade v mestnem svetu vam manjkajo torej, smo rekli, samo še trije glasovi. Koga poskušate te zadnje dni pridobiti na svojo stran, kakšna bi bila vaša koalicija?
Samo Turel: Danes smo že imeli tiskovno konferenco in podpisali prve sporazume. Dogovori so še v teku. Za zdaj nas podpirajo NSi, Lista za razvoj, Levica in Lista MDRUZI. Z njimi imamo že sklenjene dogovore o sodelovanju. Pogovori potekajo tudi z Zvezo za Primorsko, s SDS-om, s SD-jem. Pripravljeni smo se seveda pogovarjati po volitvah tudi z Goriško.si. Rad bi pa poudaril, da tudi ko bo koalicija sklenjena, nikogar ne izključujemo. Za dobre projekte smo pripravljeni prisluhniti vsakomur, da prekinemo s to tradicijo, da se opozicija blokira in da grejo skozi samo projekti koalicije.

Gospod Miklavič, vam se ni uspelo prebiti v mestni svet, kandidirali ste kot zadnji član na listi Goriška.si. Ostali ste torej brez svetniškega mesta. Ste bili tako prepričani, da boste župan, da sploh niste upali na članstvo v mestnem svetu?
Klemen Miklavič: Moja prejšnja kariera narekuje polno zasedenost. Vračam se, če ne bom izvoljen, na ta stara pota, čeprav bom vedno komur koli na razpolago za korektno primopredajo, za predajo vseh izkušenj, vseh informacij. A menim, da to ni dovolj za to. Štiri leta je zelo malo. V štirih letih smo obrnili navzgor trende na Goriškem, pred nami so veliki infrastrukturni projekti.

Dejali ste, da si želite vsaj petletni mandat, da bi uresničili vse svoje projekte.
Klemen Miklavič: Vsaj dva mandata, ja.

47-letni diplomirani pravnik Samo Turel opravlja delo direktorja novogoriškega okrožnega sodišča; od leta 2009 pri sodišču deluje tudi v vlogi mediatorja za civilne in gospodarske spore. Do letošnje odločitve, da bo kandidiral za novogoriškega župana kot kandidat Gibanja Svoboda, se ni aktivno ukvarjal s politiko. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
47-letni diplomirani pravnik Samo Turel opravlja delo direktorja novogoriškega okrožnega sodišča; od leta 2009 pri sodišču deluje tudi v vlogi mediatorja za civilne in gospodarske spore. Do letošnje odločitve, da bo kandidiral za novogoriškega župana kot kandidat Gibanja Svoboda, se ni aktivno ukvarjal s politiko. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Gospod Turel, ali že imate ekipo, s katero boste delali, če boste izvoljeni? Bo prišlo do velikih menjav v sami občinski upravi?
Samo Turel: Do velikih menjav zagotovo ne. Verjamem v kakovost, v strokovnost ljudi, ki so zaposleni na občinski upravi. Žal me skrbi to, da so v zadnjem obdobju nekateri, tisti najbolj izdelani kadri, odšli. Ekipa je v pripravi, ekipa bo dobra in ekipa bo predvsem delala v korist vseh občanov in občank Mestne občine Nova Gorica.

Iz vašega ožjega volilnega štaba?
Samo Turel: Tudi iz mojega ožjega volilnega štaba oziroma iz te res dobre ekipe, ki se je oblikovala ob volilni kandidaturi.

Osrednja tema vajinih županskih programov je spodbuda gospodarstvu oziroma so prepotrebne podjetniške, obrtne cone. Predvsem se osredotočata na cono v Meblu, ki jo podjetniki res že dolgo, predolgo čakajo. Tik pred prvim krogom volitev pa je kot strela z jasnega udarila novica, da je novogoriško sodišče v sporu med občino in Meblo Holdingom razsodilo v korist Meblu, češ da občina ni lastnica več kot 50 tisoč kvadratnih metrov nepremičnin, cest, komunalne infrastrukture. Gospod Miklavič, vas je ta razsodba osupnila? Bo morala občina odkupiti vse te nepremičnine za 2,36 milijona evrov?
Klemen Miklavič
: To je bilo treba narediti. Na sodišču je bilo treba preveriti, ali nam pripadajo ceste, ki jih je gradila Socialistična Republika Slovenija z javnim denarjem. Žal kot druge zadeve v tranziciji ni šlo, me pa skrbi to, da se je sodišče odločilo oziroma objavilo svojo odločitev ravno tik pred volitvami. Skrbi me tudi to, da se vlada, ministri vtikajo v volilno kampanjo ene od občin, da se ustvarja vtis, da če ne bo nekdo izvoljen, potem ne bo denarja iz vlade. Vlada Republike Slovenije je vlada vseh državljank in državljanov Republike Slovenije in sodišča so sodišča vseh državljank in državljanov Republike Slovenije. Torej pričakujem tukaj malo korektnejšo igro in tudi spoštovanje do državnih institucij.

Gospod Turel, vi ste direktor novogoriškega sodišča. Kako komentirate, da je res tik pred volitvami prišlo do te razsodbe?
Samo Turel: Najprej naj povem, da kot direktor sodišča nimam nikakršne možnosti vplivanja na razsojanje sodnikov. Pravzaprav je zanimivo to, da je zdaj težava, ne kdaj je bila razsodba, temveč kakšna je. Ker če bi bila razsodba pozitivna, potem se o tem, kdaj je prišla, zagotovo ne bi spraševali. Je pa, tudi to je treba poudariti, da bo vlada, vlada Gibanja Svoboda, zagotovo dosti naredila za Novo Gorico, ne glede na to, kdo bo župan.

To bomo še videli. Ampak vendarle se ustaviva še malce tukaj. Občina bo morala zbrati več kot dva milijona evrov, da lahko odkupi te nepremičnine.
Samo Turel: To je ena izmed ocen. Verjamem, da je še nekaj manevrskega prostora. Predvsem bi rad ugotovil, da je pravzaprav lepo, da je tudi gibanje Goriška.si iz našega programa prepoznalo tisto, kar je ključno – Meblo zahod – zdaj se tudi oni zavzemajo za to. Na začetku te volilne kampanje se niso. Tako da je očitno naš program tisti, ki je pravi in ga prepoznava neka širša množica ljudi.

Klemen Miklavič: Mi smo zelo jasno od začetka pa tudi jaz kot župan nanizali sekvenco, kako se bodo odpirale cone, in druga je bila vedno na vrsti cona Meblo zahod. To je največje degradirano območje. Smo pa odprli tudi tretjo cono, o kateri konkurenti niso nikoli govorili, širitev Obrtne cone Solkan. To je najuspešnejša obrtna cona, ki jo imamo, z največjimi plačami, in tudi to velja.

To ste kupili tik pred zdajci.
Klemen Miklavič: Kupili smo, ampak načrt širjenja je bil tam. Hkrati pa se bo tudi v Prvačini z naložbo države kar dobrih 40 milijonov odprla možnost gospodarskega razvoja.

Kako zadržati mlade na Goriškem? Tudi o tem se oba sprašujeta v svojih programih. Ena od možnosti je zagotovo univerza, toda Univerza Nova Gorica ima sedež v Vipavi, pa tudi kar nekaj visokih šol je odšlo iz Nove Gorice v vašem mandatu, gospod Miklavič. Ko ste začeli prvi mandat, ste rekli, da je vaš cilj prav univerza, naj ostane v Novi Gorici oziroma se vrne v Novo Gorico.
Klemen Miklavič: Zdaj smo z menjavo rektorata tudi zelo strumno na tej poti. V četrtek podpisujemo ustanovitev Centra zelenih tehnologij. To je največji skupni projekt med univerzo in občino, ne samo na Goriškem, kjer koli. Skupaj bomo pomagali gospodarstvu s prenosom znanja v inovacije, zato da bomo imeli tako gospodarstvo, ki bo nudilo dobro plačana delovna mesta, in to je odgovor na vaše vprašanje. S tem bomo privabljali mlade v Novo Gorico.

Gospod Turel, ali je v vašem programu tudi gradnja študentskega kampusa? Nova Gorica je brez študentskih domov. Kaj boste vi naredili na tem področju?
Samo Turel: Tudi gradnja študentskega kampusa je v našem programu. Treba je pa poudariti to, da mi nobene od visokošolskih institucij niti ne izključujemo niti ne favoriziramo. Dobrodošle so vse, je pa treba poudariti, da pričakujemo partnerski odnos. Partnerski odnos v smislu, da ne bo vse na plečih občine, temveč da bodo kot partnerji tudi sami pripravljeni investirati v kampus, v rektorat, v prostore. Tako da kdor koli je dobrodošel, vrata so odprta, usedli se bomo in čisto z vsemi pogovorili.

Da se vrne sedež tudi novogoriške univerze iz Vipave v Novo Gorico?
Samo Turel: Univerza v Novi Gorici je dobrodošla, že če nosi tako ime, vendar kot rečeno, v partnerskem odnosu, tako da bo tudi sama pripravljena nekaj investirati in s tem pokazati dobro voljo, neko zagotovilo, da si želi trajno sodelovanje in dolgoročno bivanje v Novi Gorici.

Kje pa naj bi bil ta študentski kampus?
Samo Turel: Za študentski kampus je pravzaprav več možnih območij. Eno je ob Kornu, drugo je mogoče tudi območje v bližini Majskih poljan. Tu je treba najti soglasje s stroko, s stanovalci in pogledati, kam se ga da najbolj uspešno umestiti.
Klemen Miklavič: Tu smo mi že korak naprej. Zelo jasno je, da se bo izobraževalna dejavnost, koncentracija študentskih domov, študentov in raziskovalcev razvijala na območju ob meji, ob železniški postaji, na Majskih poljanah, poleg javnih stanovanj. To je območje, ki sega lahko na obe strani meje in je tudi prvo čezmejno urbano območje obeh Goric.

Volitve 2022: Soočenje kandidatov za župana mestne občine pred drugim krogom volitev – Nova Gorica