Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

"Občutki so odlični. Obljube niso velike razen te, da bomo zavihali rokave in da bomo uresničili vse tisto, kar smo si zadali v našem programu skupaj z vsemi izvrstnimi, strokovnimi kadri na občini in da bomo res Novo Gorico premaknili s te mrtve točke, na kateri se je znašla," je za TV Slovenija povedal Turel.

Samo Turel je predstavnik Gibanja Svoboda, ki je veliko stavil na to, da naj bi bil predsednik vlade naklonjen njemu oziroma Novi Gorici. "Upamo, da bo tako. Prvi signali kažejo v tej smeri. Res si želimo vzpostaviti, kot mi temu rečemo, avtocesto do Ljubljane, da nam bo tudi s pomočjo Novogoričanov le uspelo pripeljati napredek v Novo Gorico." Omenil je, da pričakuje čestitko in obisk Goloba v volilnem štabu.

Turel je veselje delil tudi za Radio Slovenija. "Zlagal bi se, če bi rekel, da nismo po tihem pričakovali te zmage. Res hvala lepa vsem volivkam in volivcem, ki so šli na volitve, prepoznali naš program in ekipo in nam zaupali svoj glas," je izjavil.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Gibanja Svoboda ima v mestnem svetu 14 mandatov, pred časom je podpisalo zavezništvo s še šestimi strankami in listami in tako doseglo 23 mandatov. Bo Turel v koalicijo povabil tudi gibanje Goriška.si in SDS? "Pogovorili se bomo s čisto vsemi, ugotovili, ali imamo skupne stične točke, skupne interese. Tistim, ki se nam bodo želeli pridružiti, bodo vrata vedno odprta. Če pa bi se kdo počutil, da ne želi sodelovati v naši koaliciji, bomo pa vsekakor vse projekte, tudi tiste morebiti opozicijske, uvrstili na dnevni red in se o njih pogovorili na mestnem svetu, izvedli poglobljeno razpravno ter potem videli, kako in kaj naprej. Ker so projekti dobri ne glede na to, kdo jih je predlagal. Če je projekt dober, je pač dober."

Kateri bo prvi večji projekt Sama Turela? "Prvi večji projekt bo zagotovo sestanek z vsemi deležniki, kar zadeva industrijsko cono Meblo, in skušati najti rešitev, da tam občina res prevzame infrastrukturo in ceste v upravljanje na tak ali drugačen način ter da končno ta industrijska cona zaživi. Da ne bo več 70 podjetij, ki že zdaj tam delujejo, talec nastalih razmer, se pravi tega, da se ne morejo širiti, ne morejo razvijati svoje dejavnosti," je še povedal za Radio Slovenija.

Turel, 47-letni diplomirani pravnik, je doslej opravljal delo direktorja novogoriškega okrožnega sodišča; od leta 2009 pri sodišču deluje tudi v vlogi mediatorja za civilne in gospodarske spore. Do letošnje odločitve, da bo kandidiral za novogoriškega župana kot kandidat Gibanja Svoboda, se ni dejavno ukvarjal s politiko. Turel, ki živi z družino v Novi Gorici, je edini župan Gibanja Svoboda v kateri od 12 slovenskih mestnih občin.

Kandidat največje vladne stranke se je v drugi krog volitev podal še s podporo parlamentarnih NSi-ja in Levice, pa tudi Liste za razvoj in Liste MDRUZI.

Miklavič: Veliko je bilo narejenega

V Mestni občini Nova Gorica je bila volilna udeležba nizka, manj kot petinska. Kaj to pomeni za izide? Aktualni župan Klemen Miklavič je za TV Slovenija še zgodaj v večeru, ko izidi še niso bili znani, odgovoril: "Ne vem, kaj to pomeni za izide, sem pa pomirjen glede njih. Veliko je bilo narejenega. Nova Gorica je stopila v čevlje evropskega mesta, čezmejne prestolnice, regije ... Govorimo o velikih infrastrukturnih projektih, gospodarskih projektih. Smo Evropska prestolnica kulture. Torej, tega trenda se ne da več obrniti."

Ob znanih končnih izidih je čestital novoizvoljenemu županu in mu obljubil pomoč, če jo bo potreboval. Kam se bo podal zdaj, pa še ne ve. Za TV Slovenija je poudaril, da mu je v drugem krogu uspelo dobiti več glasov, čeprav so skoraj vse stranke podprle njegovega protikandidata. To se mu zdi dober znak, saj ljudje prepoznavajo, da lahko nekdo nekaj naredi tudi brez strankarske podpore. "Če začneš delati z drugačnim pristopom, v štirih letih ne prideš do otipljivega rezultata, zasadili smo seme in vzklilo bo čez leta," je prepričan. Dodal je še, da ko je začel delo, so mu očitali, da je mestni župan, zdaj pa je na podeželju dosegel dobre izide.

Župan Nove Gorice je Samo Turel

Miklavič, član liste Goriška.si, se je za drugi mandat potegoval s podpisi volivcev. Miklavič je 47-letni doktor znanosti edukacijskih ved in le dan starejši od Turela. Pred štirimi leti je na volitvah presenetil tedanjega župana Mateja Arčona, ker je volivcem na Goriškem obljubil hitrejši razvoj ter pridobitev svetovnega slovesa športno-turistične destinacije, gradnjo novih stanovanj in gospodarski razvoj. V prihodnjih štirih letih je želel predvsem nadaljevati začete in že načrtovane projekte.

Izid prvega kroga

V prvem krogu je slavil Turel, ki je prejel 4789 glasov oziroma 40,78 odstotka pred Miklavičem s 3036 glasovi oziroma 25,85 odstotka. Razlika je torej bila 1753 glasov. Volilna udeležba je bila 46,08-odstotna.

Komentar izidov volitev v Novi Gorici

Luka Lisjak Gabrijelčič, politični analitik za STA, meni, da je za volilni izid v Novi Gorici bolj kot Samo Turel, ki je v lokalni politiki dokaj neznan, zaslužna podpora Gibanja Svoboda "s karizmo in vplivom, ki ju ima predsednik vlade Robert Golob v Mestni občini Nova Gorica, kjer je dolgo tudi sam deloval kot lokalni politik".

Zmaga Turela je po njegovem mnenju tudi nezaupnica dozdajšnjemu županu Miklaviču in njegovi garnituri, nakazovala pa se je že v prvem krogu, ko je Miklavičeva lista Goriška.si poslabšala izid v mestnem svetu. "Zgodilo se mu je na neki način isto, kar se je zgodilo Mateju Arčonu pred štirimi leti, ko je izgubil župansko tekmo; namreč potem ko je njegovi listi v prvem krogu padla podpora, se je ta trend nadaljeval v drugi krog."

Poraz Miklaviča pa je po mnenju analitika povezan tudi z razočaranjem, ki ga je za seboj pustila lista Goriška.si. "Šlo je za neki specifičen projekt, izrazito usmerjen v mlade, temu se je zgodilo nekaj podobnega kot Gibanju petih zvezd v Italiji. Tudi tam je bilo na začetku veliko pričakovanj in zaupanja, nato pa se je gibanje med samim vladanjem izkazalo kot nerodno, marsikdaj preveč oblastniško in arogantno," je dejal za STA.

Miklavič in njegova lista sta sicer po mnenju Lisjaka Gabrijelčiča imela kar nekaj rezultatov. "Napaka pa je bila, ker je projektu, ki je dal poudarek svežini, odprtosti in mladosti, sledil način vladanja, ki je bil preveč zaprt javnosti, preveč avtoritaren, kar je pustilo posledice," meni.

Predvsem pa se je na volitvah po besedah analitika znova izkazalo, da so novogoriški volivci kritični do svojih predstavnikov. "Nagradijo uspešne župane in kaznujejo tiste, ki niso uspešni. Verjetno smo ena redkih občin v Sloveniji, vsaj večjih, kjer nobenemu županu ni uspelo dobiti več kot dveh mandatov," izpostavlja.

Štetje glasov v Novi Gorici