Samo Turel in Klemen Miklavčič. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Samo Turel in Klemen Miklavčič. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kot je Samo Turel povedal na današnji novinarski konferenci, pogovori še potekajo, do srede pričakujejo še odgovore o sodelovanju z Zvezo za Primorsko in SD-jem. V primeru Turelove izvolitve je verjetno to tudi že osnutek koalicije v novogoriškem mestnem svetu, ki ostaja odprta tudi za druge liste. "Sodelovanje v koaliciji je doslej odklonila le SDS," je dejal.

Dodal je, da je vesel široke podpore tako z leve kot desne strani političnega prostora, kar po njegovem mnenju kaže na velike težave v novogoriški občini.

Njegova nasprotnika v prvem krogu lokalnih volitev, županska kandidata Anton Harej (NSi) in Andrej Pelicon (Levica), pričakujeta trdno koalicijo in konstruktivno sodelovanje v prihodnjih štirih letih. Marko Tribušon iz Liste za razvoj pa meni, da je štiriletni županski mandat po eni strani kratek za večje projekte, po drugi strani pa dolg pri stagnaciji občine.

Miklavič poziva proti polarizaciji

Županski kandidat in trenutni župan Klemen Miklavič pa je v posebni izjavi po novinarski konferenci povedal, da ostaja zvest nestrankarstvu, ker je po njegovem mnenju to edini način za povezovanje list iz leve in desne strani: "Pred nami so veliki razvojni projekti in pred nami je Evropska prestolnica kulture. To pa zahteva, da smo združeni, da se ne polariziramo, kajti premalo nas je Goričanov, da bi se lahko delili."

V prvem krogu volitev v Novi Gorici je največ glasov dobil Turel. Podprlo ga je 40,8 odstotka volivcev, aktualnega župana Miklaviča, s katerim se bosta pomerila v drugem krogu, pa 25,9 odstotka.