V Novi Gorici, občini z rdečo vrtnico v grbu, bodo občanke in občani na lokalnih volitvah župana izbirali med petimi kandidati in eno kandidatko. Med izzivalci 47-letnega aktualnega župana Klemna Miklaviča, ki kandidira s podpisi volivcev in podporo gibanja Goriška.Si, je pet kandidatov parlamentarnih strank. Kot edina ženska na novogoriških lokalnih volitvah nastopa kandidatka stranke SDS, podjetnica Damjana Pavlica.

Sorodna novica Nova Gorica: igralnice, gospodarski razvoj in Evropska prestolnica kulture

NSi v boj pošilja nekdanjega državnega sekretarja in trenutnega mestnega svetnika Antona Hareja, ki za župana Nove Gorice kandidira že tretjič. SD za župana predlaga pravnika in finančnega svetovalca Tomaža Horvata, ki je bil trikrat mestni svetnik, drugi mandat pa je tudi v državnem svetu. Kandidat Levice je upokojenec in sindikalist Andrej Pelicon, stranka Gibanje Svoboda pa se na lokalne volitve vključuje s svojim kandidatom Samom Turelom, direktorjem novogoriškega okrožnega sodišča.

Na predvolilnem soočenju na TV SLO 2 sta se o draginji, stanovanjski problematiki in projektu Evropska prestolnica kulture s šesterico kandidatov pogovarjala Mojca Dumančič in Miloš Batistuta.

Volitve 2022: Soočenje kandidatov za župana mestne občine - Nova Gorica
Nova Gorica v številkah

Nova Gorica je z 280 kvadratnimi kilometri površine deseta največja občina v Sloveniji.

Po številu prebivalcev zaseda deveto mesto, v njej živi približno 32 tisoč prebivalcev.

Povprečna neto plača je v novogoriški občini lani znašala 1254 evrov neto, kar je 16 evrov manj od slovenskega povprečja.

Po koeficientu razvitosti občin, ki znaša 1,09, pa je upravičena do 80-odstotnega sofinanciranja naložb iz državnega proračuna.

Ob tem je vsak Novogoričan zadolžen za 474 evrov. Občina ima namreč 14,7 milijona evrov skupnega dolga, kar je skoraj šest milijonov evrov več kot pred tremi leti.

Kako bi kandidati ob vse dražjih položnicah blažili socialno stisko?

Po novem letu v Novi Gorici grozi socialna bomba, občutno se bo podražila tako vodarina kot električna energija. Ker je bil predlog za povišanje cen vode dolgo v predalu, v družbi Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica opozarjajo, da bo namesto predlaganega 46-odstotnega povečanja pozneje potreben veliko višji dvig, tudi do 100 odstotkov.

Poleg tega bodo višje položnice za ogrevanje, po napovedih direktorja Javnega podjetja Komunalna Energetika Nova Gorica bo to za povprečno stanovanje v velikosti 57 kvadratnih metrov letos pomenilo 450 evrov dodatnih stroškov, v prihodnjem letu pa kar 700 evrov. Občina sicer za pomoč občanom letno nameni 60 milijonov evrov, občani lahko letos prejmejo do 500 evrov pomoči. Pogoj je sicer, da pred tem zaprosijo za državno pomoč.

Aktualni župan Klemen Miklavič. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Aktualni župan Klemen Miklavič. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Na vprašanje, ali bo kljub krizi v predprazničnem času razsvetlil Novo Gorico, je aktualni župan Miklavič odgovoril pritrdilno. "Stroški za tovrstno razsvetljavo so tako majhni, da velikega prihranka ne bi bilo. Točne številke ne poznam, a če ne bi razsvetlili, bi bila velika škoda, ker to pričara vsaj malo veselja otrokom, tudi tistim iz siromašnejših družin," je dejal. Dodal je, da so stroški praznične razsvetljave občino lani stali nekaj tisočakov. Da je praznična razsvetljava in okrasitev v predprazničnem času pomembna za občanke in občane, so se strinjali tudi preostali kandidati. Pri tem so nekateri poudarili, da okrasitev v danih razmerah sicer ne sme biti preveč razkošna, občina pa ne sme zapraviti preveč.

"Zelo dobro poznam težave, tudi s prve osebe vem, kako težko je plačati kakršno koli položnico," je glede reševanja socialnih stisk občank in občanov dejal kandidat Levice Andrej Pelicon, ki se je s podobnimi težavami ljudi srečeval že kot sindikalist. Kot je poudaril, mora občina obvezno okrepiti del proračuna, ki gre za pomoč občankam in občanom, dopolnjevati državne pomoči – predvsem za dolgotrajno oskrbo in pomoč na domu.

Socialne stiske dobro pozna tudi kandidat stranke SD Tomaž Horvat, ki je predsednik sveta Centra za socialno delo Severne Primorske. Opozoril je, da so socialne stiske v Novi Gorici kar pogoste, in pojasnil, da rešitve v okviru centra iščejo predvsem na nacionalni ravni. "Imamo pa tudi na lokalni ravni kar nekaj institucij, ki se s tem ukvarjajo, med drugim tudi mestna občina, ki ima posluh za to in povečuje sredstva za reševanje stisk najranljivejših skupin," je dejal in ob tem spomnil tudi na veliko vlogo nevladnih organizacij. Prepričan je, da se lahko kriza omili s skupnim sodelovanjem vseh deležnikov.

Kandidat Gibanja Svoboda Samo Turel. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Kandidat Gibanja Svoboda Samo Turel. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Kandidat Gibanja Svoboda Samo Turel bi se reševanja problematike lotil s skupnim posvetom vseh akterjev na področju socialne politike in analizo stanja in največjih težav. Pri reševanju bi, kot je napovedal, deloval ciljno, osredotočil pa bi se predvsem z okrepitvijo pomoči na domu, prevozov starejših, pomoči pri plačilu položnic in s subvencioniranjem prehrane otrok v vrtcih in šolah.

Anton Harej, ki ga za župana predlaga NSi, poudarja, da je v takšnih krizah, kot smo ji priča, za reševanje v prvi vrsti pristojna država. "Tudi ko smo bili v vladi, smo iskali rešitve tako, da smo odgovarjali na izzive, ki so se pojavljali v tistem času," je dejal.

Kandidatka SDS-a Damjana Pavlica je dejala, da je vzpostavitev pravičnega sistema socialne pomoči, v katerem ni izigravanj, "težka, ker vedno nimaš vseh podatkov". Dodala je sicer, da si bo prizadevala za to, da bi jih pridobila čim več, zato da bi ukrepala hitro in učinkovito.

Župan Miklavčič, ki je ob napovedi podražitve vodarin predlagal subvencije, ne glede na prihodke in ekonomski položaj, priznava, da takšen način, kjer najbogatejši prejmejo enako pomoč kot najrevnejši, ni najprimernejši. "To je bil pač do zdaj edini vzvod," je dejal in dodal, da je bil to trenutno edini način za zaustavitev cikla nenehnih podražitev. Horvat je na to odvrnil, da so potrebne dolgoročne rešitve, ker je to "samo gašenje ognja".

Kritičen je bil tudi Pelicon, ki je poudaril, da se "takšne zadeve ne rešujejo dva tedna pred volitvami", in potezo župana označil za "bombončke". Turel je ob tem opozoril, da bi bilo smiselno slediti tudi sklepu mestnega sveta, ki je pred letom dni predlagal, da se iz cene izločijo javne površine.

Kandidat NSi-ja Anton Harej. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Kandidat NSi-ja Anton Harej. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Harej pa je obžaloval, da se večina mestnih svetnikov ni udeležila seje, kjer bi obravnavali napovedane podražitve. Z njim se je strinjala tudi Damjana Pavlica, ki opozarja, da je nujno, da podjetje sprejme elaborate, ki so nujni, da se javno podjetje ne potopi. Aktualni župan je dejal, da dolgoročno zagovarja progresivno ceno. "Na tak način, da tisti, ki porabi manj vode, ki je varčen z vodo, plača manjšo tarifo, gospodinjstva, ki porabijo več, pa plačajo več," je dejal in opozoril, da je voda vse bolj dragocena dobrina.

Podpovprečen delež novogradenj in številna prazna stanovanja

Novo Gorico pesti tudi stanovanjska problematika. Delež novih stanovanj, zgrajenih po letu 2015, je v mestni občini 7,2 odstotka, kar je pod slovenskim povprečjem, ki znaša 9,5 odstotka. Ob tem je v obstoječem stanovanjskem fondu ogromno število praznih stanovanj – od skupno 13.409 stanovanj jih je namreč po podatkih Sursa praznih kar 2255.

Kandidat Gibanja Svoboda Samo Turel je dejal, da se za reševanje stanovanjske problematike rešitev pripravlja tudi na državni ravni, kot je poudaril, vlada pripravlja strategijo stanovanjske gradnje. "Tu računamo, da ne bomo spregledani, da bo državni stanovanjski sklad, kot je že obljubil, precejšen del denarja zagotovil tudi za Novo Gorico," je dejal. Po njegovi oceni je treba sredstva usmeriti ciljno na Majske poljane, kjer je občinski prostorski načrt že sprejet. Ob tem je dodal, da se ne sme zanemariti zasebne stanovanjske gradnje, kjer je treba poskrbeti, da se postopki ne bodo zatikali. Omenil je tudi varovana stanovanja ob Kornu, kjer računajo na sredstva finančnega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Miklavič v svoji kampanji poudarja, da je v svojem mandatu pripravil prostorske podlage za gradnjo novih stanovanjskih sosesk. Ob tem je sicer naletel tudi na odpor civilnih skupin. Krajani Rožne Doline denimo poudarjajo, da bi bilo treba pred novogradnjami poskrbeti za preostalo infrastrukturo. "Če bi Solkanci leta 1947 tako nasprotovali gradnji novih sosesk, danes Nove Gorice ne bi bilo," je dejal aktualni župan. Dodal je, da razume strah ljudi, vsakokrat ko se napovedo nove gradnje, a je poudaril, da brez ustrezne infrastrukture ne bodo gradili ničesar.

Kandidatka SDS-a Damjana Pavlica. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Kandidatka SDS-a Damjana Pavlica. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Damjana Pavlica je dejala, da bi bilo treba nove soseske graditi tako v mestu kot na podeželju. "Moramo narediti to, da spreminjamo prostorske akte. Na podeželju ljudje na gradbena dovoljenja čakajo že 20 let," je opozorila. "Predvsem je treba po hitrejšem postopku spreminjati občinski prostorski načrt," ocenjuje.

Harej je dejal, da je po njegovem prepričanju največ praznih stanovanj na podeželju. "Ravno zaradi tega imamo v načrtu reševanje problematike praznih starih vaških jeder in tudi zagotavljanje parkirnih prostorov v teh delih, da bodo znova privlačni za mlade družine in za mlade," je dejal. Poudaril je tudi pomen ozelenjevanja.

Pelicon ocenjuje, da je pomanjkanje stanovanj največja težava v občini. "Tržna stanovanja so predraga, tako za nakup kot za najem. Zato je prvenstveno treba graditi dostopna neprofitna stanovanja," je dejal. Kot ustrezno mesto predlaga travnik med Kidričevo in Gradnikovo. "Iz nejasnih razlogov ostaja območje petih hektarjev nepozidano," je poudaril kandidat Levice. Župan mu je na to odgovoril, da je za odvodnjo Nove Gorice rezerviranih 12 milijonov državnih sredstev. Šele nato bo na tem območju mogoče tudi graditi, je poudaril.

Kandidat stranke SD Tomaž Horvat. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Kandidat stranke SD Tomaž Horvat. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Horvat je dejal, da se je kot državni svetnik s pobudami in vprašanji največkrat dotaknil ravno stanovanjske problematike. Za gradnjo neprofitnih stanovanj je po njegovih besedah v Novi Gorici predvidenih več lokacij, ki so že opremljene z ustreznimi zazidalnimi načrti. "Vendar po skupnem pregledu teh lokacij lahko ugotovimo, da se zatika pri sami izvedbi del in tudi na drugih področjih," je dejal. Poudaril je, da je treba najprej dokončati gradnje, ki so v izvedbi. Ob tem podpira tudi idejo gradnje varovanih stanovanj ob Kornu.

Bo Nova Gorica znala izkoristiti potencial Evropske prestolnice kulture?

Nova Gorica bo v času mandata naslednjega župana Evropska prestolnica kulture. Miklavič je ob tem poudaril, da je to Novogoričanom dalo novo samozavest. "Nismo več periferija Ljubljane, tudi italijanska Gorica ni več periferija Rima. Skupaj smo se zavedali, da imamo izjemen potencial postati prestolnica prominentne evropske čezmejne regije," je dejal. Ob tem je dodal, da so se skoncentrirali na projekte in investicije, ki bodo v občini ostale in ji dale možnost za nadaljnji razvoj. Omenil je novo železniško postajo in območje okoli nje, kjer bodo rastle ustanove, ki bodo namenjene raziskavam in razvoju.

"Mislim, da ima tudi podeželje svoj potencial v kulturni dediščini," je dejala kandidatka SDS-a Damjana Pavlica. Naštela je grad Rihemberk, majhne cerkvice, grad Kromberk in vilo Rafut. "Mislim, da je res potrebno, da to vzdržujemo, da bomo imeli kaj pokazati turistu in kulturniku, ki bo prišel v Novo Gorico," je dejala.

"Gotovo je treba nagovoriti tudi zasebni sektor," je v okviru priprav na projekt Evropska prestolnica kulture poudaril kandidat NSi-ja Harej. Kot ocenjuje, ta prinaša izjemno priložnost tako pri promociji produktov kot celotnega območja. V dogodek jih je treba vključiti tudi zaradi logističnega vidika, kot so zagotavljanje hrane, pijače, parkirišč, je poudaril.

Kandidat Levice Andrej Pelicon. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Kandidat Levice Andrej Pelicon. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Kandidat Levice je opozoril, da z vidika občana lahko zatrdi, da v projekt niso vključeni vsi, ampak da se "to vrti v nekem krogu ljudi". Poudaril je, da program sploh še ni znan in da trenutno še ni znano nič konkretnega. "Če ne bomo sprejeli Evropske prestolnice kulture za svojo, občani z obeh strani meje, kot svojo, ne bo zaživela in nam od tega ne bo ostalo nič," je dejal. "Bojim se, da bo fiasko," je dodal Pelicon.

Da zadeve v povezavi z Evropsko prestolnico kulture potekajo prepočasi, opozarja tudi Tomaž Horvat, kandidat stranke SD. "Mislim, da je treba stopiti skupaj," je dejal. "Moja ideja je izgradnja modernega multikulturnega centra na travniku za sodiščem, novega kulturnega doma. Mislim, da je to velika priložnost za nas," je ocenil. Projekt novega kulturnega doma, ki bi ga poimenoval po Borisu Pahorju, bo v primeru zmage na volitvah gotovo izpeljal, je obljubil.

Kandidat Gibanja Svoboda Samo Turel je dejal, da je proračun za Evropsko prestolnico kulture velik. "Žal pa moram reči, da sem zaskrbljen, ker mislim, da stojimo na mestu," je dejal. Po njegovi oceni je čas za velike infrastrukturne projekte mimo. "Zato bo treba napeti vse moči, da vsaj tiste manjše stvari, ki jih lahko postorimo, naredimo tako, da bodo za zgled," je prepričan. Kot primer je naštel kulturne domove po podeželju in druga prizorišča. Župan Miklavič je odgovoril, da ni zamujeno nič in da priprave na investicije potekajo. "Z drugim letom bomo videli veliko gradbišč," je napovedal.