Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Soočili so se trenutna županja Nuška Gajšek (SD), Andrej Čuš (skupina volivcev/Lista Andreja Čuša), Boštjan Koražija (Levica), Suzana Lara Krause (SLS), Robert Križanič (Resni.ca/Nestrankarska Ljudska lista gibanja Zdrava družba Ptuj), Andrej Lacko (SNS), Štefan Petek (Gibanje Svoboda), Franjo Rozman (SDS).

Boštjan Koražija, nekdanji poslanec, knjižničar in pravljičar iz stranke Levica, je na začetku dejal, da ima dovolj življenjskih in delovnih izkušenj. "Kot knjižničar delam z ljudmi, knjige so moja strast, rad skrbim za živali, borim se za pravice živali na vseh področjih, imam tudi dve črni mački, ki sta najdenki in mi ne glede na to, da sta črni, prinašata srečo," je dejal Koražija.

Trenutna županja Nuška Gajšek iz SD-ja, prva županja mestne občine Ptuj in edina ženska na čelu katere od mestnih občin, je nadaljevala, da je skozi štiriletni mandat Ptujčankam in Ptujčanom pokazala, da zna delati, povezovati. "Izpeljali smo številne projekte, veliko dela pa nas še čaka," je dodala.

Kandidatka SLS-a Suzana Lara Krause je dejala, da bo volivce prepričala tako, da "bodo začutili, da so ljudski, ljudska stranka, da je ljudska ona kot kandidatka za županjo in da je takšna tudi lista, ki jo s seboj pelje na volitve". Opozorila je, da je treba dokončati še precej velikih občinskih projektov, ob tem pa se ne sme pozabiti na majhne.

Robert Križanič, kandidat Državljanskega gibanja Resni.ca, je dejal, da je pred štirimi leti na Ptuju kandidiral s podporo stranke, ki je praktično ni več (SMS – zeleni Evrope). "Zdaj kandidira s podporo stranke, ki je v rapidni rasti, podpira ga tudi nestrankarska Ljudska lista zdrava družba. Je kandidat dveh list oz. strank," je nadaljeval in dodal, da se sicer ukvarja z mednarodnimi projekti, povezanimi s kulturo, kot je Festival Ptuj – odprto mesto.

Kandidat SNS-a Andrej Lacko je povedal, da v zadnjem času ugotavlja, da je znotraj ene stranke "premalo prostora, če želiš slediti svojim pogledom, ponovno pa se mora prebuditi nacionalna zavest". Stranka, kot je SNS, mu daje možnost, da bo zastavil besedo v to smer, prav tako pa ima enake poglede kot SNS na vojno v Ukrajini, je dejal.

Kandidat Gibanja Svoboda Štefan Petek, dolgoletni ravnatelj glasbene šole Karol Pahor Ptuj, je dejal, da kandidira, ker je na Ptuju še veliko projektov, ki jih je treba izvesti, med drugim tudi obnova glasbene šole. "S svojim znanjem in izkušnjami, ki sem jih pridobil v letih vodenja glasbene šole, sem zrel in na vrhuncu svojih življenjskih in ustvarjalnih moči," je pristavil in dodal, da dovolj dobro pozna tudi delovanje javne uprave in da želi razvoj mesta premakniti naprej.

Franjo Rozman, kandidat SDS-a in predsednik Športne zveze Ptuj, je povedal, da mesto potrebuje preobrat, delo na proračunski prihodkovni strani in racionalnejšo porabo javnih sredstev. "Imamo ekipo s tremi pravniki in dvema ekonomistoma, luštna kombinacija izkušenih in mladih, mlajših od 25 let, tudi na izvoljivih mestih. Verjamem, da bomo premaknili Ptuj na boljše," je sklenil.

Andrej Čuš, nekdanji poslanec in nekdanji sekretar na gospodarskem ministrstvu, ki ga podpira skupina volivcev in ki je pred štirimi leti neuspešno že poskusil zasesti županski stolček na Ptuju, pa je povedal, da je bila izkušnja izpred štirih let zelo dobrodošla, saj je skupaj z Listo Andreja Čuša zadnja štiri leta v mestnem svetu probleme mesta spoznal "od četrti do četrti". Čuš je prepričan, da bo zelo učinkovit pri pridobivanju nepovratnih sredstev iz Ljubljane in Bruslja, da bo Ptuj dosegel "preboj naprej".

Soočenje osmih ptujskih kandidatk in kandidatov za županski stolček. Foto: MMC RTV SLO
Soočenje osmih ptujskih kandidatk in kandidatov za županski stolček. Foto: MMC RTV SLO

Je prenovljena tržnica arhitekturni presežek ali "našpikana betonplata"?

Je prenovljena mestna tržnica arhitekturni presežek, vreden nagrade, ali "našpikana betonplata z roštilj stoli"? Prenova je stala kar pet milijonov evrov, tržnica pa zdaj sameva, branjevk in ljudi ni več.

"Kritični smo bili do končnih stroškov tega projekta, ko smo, nekaj svetnikov, želeli to preiskati, nam je to t. i. stara garda skupaj z županjo onemogočila," je prvi komentiral Čuš in dodal, da se bodo takoj, ko bodo "prevzeli oblast", pogovorili in v "sproščenem vzdušju poiskali najboljše rešitve".

"Namen imamo prisluhniti Ptujčankam in Ptujčanom in jih povabiti k sodelovanju. Bil sem podpredsednik nadzornega odbora, v katerem smo pregledali denarne tokove za tržnico, videli smo, kaj se je dogajalo. Žal mi je, da v mestnem svetu razprave o tem ni bilo, zdaj pa je, kar je," je prenovljeno mestno tržnico komentiral Rozman in dodal, da je zagotovo treba urediti vsaj kakšno streho, da bodo branjevke imele kje biti.

Tudi Petek je opozoril, da je bila prenova tržnice bistveno predraga. "Najbrž večji posegi v to, po domače rečeno, betonplato ne bodo več možni, vsekakor manjka streha za prireditve. Tržnica je neprimerna brez strehe. Mislim, da je bila predvidena in nato ni bila realizirana," je izpostavil in dodal, da je treba tudi za branjevke najti prostor. "Prostor za trženje domačih izdelkov, škoda, da tega ne izkoriščamo," je sklenil.

"Tržnica je draga šola tega, kako se ne smejo peljati zadeve v občini. Prikaz tega, kaj se zgodi, če se ne spoštuje stroka," je komentiral Lacko in ob tem opozoril, da je Zavod za varstvo kulturne dediščine nasprotoval prenovi, kot je bila zastavljena. To je bil finančni projekt brez občutka za mesto, je prepričan.

Križanič je bil neposreden, rekoč, da "tako kot je tržnico en župan uničil, jo lahko novi župan pomaga oživiti oz. da lahko spet postane to, kar je". Po njegovih besedah je tržnica živela in dobro služila svojemu namenu, potem pa se je zgodila obnova. "Pogledati je treba, kaj je bilo prej, tam so bile branjevke, dogajali so se dogodki, in to bomo vrnili," je bil jedrnat. Prenovo je označil za "rop proračuna", odgovor na vprašanje, zakaj je projekt dobil nagrado, pa po njegovih besedah verjetno vedo v "betonarni".

Lara Krause je opozorila, da dejstvo, da se gradnja nenehno prekinja, zavlačuje in na koncu grozno podraži, ni ptujski, pač pa vseslovenski problem. "Mogoče bi bilo dobro enkrat narediti soočenje poleti na tistih stolih, pa bi videli, kako je vzdržno in zakaj branjevke tam ne morejo biti," je dodala. Po njenih besedah, medtem ko posluša protikandidate, dobi občutek, da se na Ptuju nič ne dogaja, kar sploh ni res. "Bila sem na nekaj dogodkih, ki so napolnili tržnico," je sklenila.

Županja Gajšek je bila na županskem stolčku, ko se je projekt prenove konča. "Izvirni greh je bil storjen v prejšnjem mandatu, ko se je pisala projektna naloga in s tem povezane vsebine. Takrat so se branjevke umestile pod tisti pokriti del, zaradi arhitekturnih rešitev ni bilo mogoče zapreti zunanje stene in zato je tam prepih, tam pa ne želijo biti," je pojasnila županja. Strinja se s kolegom Čušem, da bo treba vzpostaviti dialog in pogledati, kaj se da storiti. Po njenih besedah je smiselno razmisliti tudi o strehi, a takšni, ki bo funkcionalna, saj streha, ki je bila v načrtu, to ni bila in zato potem tudi ni bila realizirana, je pojasnila.

Koražija pa je dejal, da je to vseslovenski problem, da se središča mest betonirajo in postajajo "neživa". "Prizadeval si bom za to, da bi se ta del Ptuja ozelenil," je pristavil. Po njegovih besedah je prenovljena tržnica kot prireditveni prostor povsem dobra kot dejanska tržnica pa ne. "Vsa ta zelenjava dobesedno umre, postane neužitna, ko je na tisti vročini, na teh betonskih ploščah," je sklenil in dodal, da je rešitev "zeleni Ptuj".

Vabljeni k ogledu soočenja v videu spodaj.

Volitve 2022 - Soočenje kandidatov za župana mestne občine - Ptuj