Po anketi Mediane je Tilen Klugler
Po anketi Mediane je Tilen Klugler "najžupan" oz. najpopularnejši župan v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Na dvorišču najmanjše slovenske mestne občine. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Na dvorišču najmanjše slovenske mestne občine. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Župan Tilen Klugler je po Medianinih raziskavah javnega mnenja najpopularnejši župan mestnih občin. Morda prav zato ne preseneča, da se ni opogumil noben izzivalec, saj očitno nihče ni presodil, da ima možnost zmage. Kandidatov, ki bi kandidirali le zaradi lastne ali strankarske promocije, pa tudi ni bilo in tako je bil slovenjgraški župan na glasovnici sam. Klugler je za drugi županski mandat kandidiral s podpisi volivcev in svojo neodvisno listo z imenom Lista župana Tilna Kluglerja.

Klugler pretekli mandat označuje kot zelo uspešen, saj da je "Slovenj Gradec zaživel na vseh področjih", mesto pa je za povprečno slovensko družino v Sloveniji najugodnejše za prebivanje.

"Največji dosežek je to, da smo uresničili vse obljube, ki smo jih dali, in da smo dodali še kakšno alinejo," je v oceni preteklega mandata dejal za STA. Zadovoljen je tudi, da so sredstva občinskega proračuna dvignili na več kot 40 milijonov in okrepili črpanje iz različnih virov ter tako izvedli vrsto naložb. "Ob tem pa smo ohranili vse druge dejavnosti, ki so bile financirane že prej," je spomnil Klugler. S sodelavci na občini je izpeljal tudi participativni proračun, zagnal pomembne prostorske naložbe v šolske prostore in izvedel širitev poslovne cone v Pamečah. Mesto je v preteklih štirih letih dobilo tudi veliko novih stanovanj, obeta se jih še nekaj, prav tako se obeta dograditev zdravstvenega doma.

Ni pa Kluglerju uspelo v prostor umestiti slovenjgraške južne obvoznice. Tudi zato si želi, da bi na državni ravni nekatere dejavnosti, še posebej na področju prostorskega umeščanja, potekale hitreje in da bi različne ustanove delovale bolj usklajeno. Posledično bi bili tudi rezultati na lokalni ravni doseženi hitreje, pravi.

Med najpomembnejše projekte novega mandata uvršča spremembo občinskega prostorskega načrta z vizijo razvoja občine v prihodnjih desetletjih. Med drugim je napovedal tudi nov vrtec v Pamečah, višjo pomoč ob rojstvu otrok, posodobitev igrišč na podeželju, podporo turističnemu razvoju na območju Jenina in nadaljnjo podporo razvoju podjetništva.

Ob prevzemu vodenja občine pred štirimi leti je Klugler poudaril, da bodo njegova vrata v Rotenturnu, kjer ima prostore občinska uprava, odprta za vse. Da je z dostopnostjo za občane uspel, sta pokazali tudi anketi agencije Ninamedia, v katerih je bil zadnji dve leti najbolje ocenjen med vsemi župani slovenskih mestnih občin.

Župansko kandidaturo je tudi za tokratne volitve vložil kot neodvisni kandidat s podpisi volivcev. Javno so mu podporo izrazili v Gibanju Svoboda in SD-ju.

46-letni slovenjgraški župan je po srednji elektrotehniški šoli študij nadaljeval v Ljubljani in postal diplomirani upravni organizator. Poklicno pot na Mestni občini Slovenj Gradec je začel leta 2001, kjer je bil zaposlen do leta 2009, in med drugim opravljal delo komunalnega inšpektorja in pol leta tudi v. d. direktorja občinske uprave. Leta 2009 je postal direktor javnega zavoda Spotur Slovenj Gradec, leta 2018 pa se je nato presedel na županski stolček in začel svoj prvi mandat.

Šest strank in dve listi s kandidati za mestni svet

Na Listi župana Tilna Kluglerja so kandidirali njegovi somišljeniki in tudi oni slavili. Lista je v 25-članskem mestnem svetu po delnih neuradnih izidih dobila osem mest.

Za člane mestnega sveta v Slovenj Gradcu je tokrat kandidature vložilo šest strank in dve listi, poleg Kluglerjeve še Slovenjegraška lista za mesto in vas ter Gibanje Svoboda, SD, Levica, SDS, NSi in Piratska stranka Slovenije.

V iztekajočem se mandatu je v 25-članskem mestnem svetu največ svetnikov, to je pet, imela stranka SD, DeSUS je imel tri svetnike, prav toliko tudi Slovenjegraška lista za mesto in podeželje, ki se po novem imenuje Slovenjegraška lista za mesto in vas. Po dva občinska svetnika so imeli SDS, Lista Andreja Breznika in lista Povezujemo za SG!, po enega SNS, SLS, Lista Borisa Raja, NSi in LMŠ, v mestnem svetu pa so bili še trije samostojni svetniki.

Kot še kažejo delni neuradni izidi, je bila volilna udeležba v Slovenj Gradcu skoraj 46-odstotna.