Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Kandidate in liste kandidatov za občinski svet določijo politične stranke v občini in volivci v volilni enoti. Medtem ko politične stranke kandidate in kandidatne liste določijo v skladu s svojimi pravili na tajnem glasovanju, morajo nestrankarski kandidati in kandidatne liste za nastop na volitvah zbrati zadostno število podpisov volivk in volivcev.

Kandidata za člana občinskega sveta oz. listo kandidatov mora s podpisi podpreti najmanj odstotek volivcev v volilni enoti na dan razpisa volitev, vendar ne manj kot 30 in ne več kot 1000. Za vložitev kandidature za župana pa se zahtevajo podpisi najmanj dveh odstotkov volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Potrebno število podpisov volivcev za vložitev kandidature za župana in za kandidaturo oziroma listo kandidatov za člane občinskega sveta v posamezni volilni enoti morajo objaviti občinske volilne komisije.

Zadnji dan, ko bodo lahko volivci še oddali svoj podpis, je 20. oktober, ta dan pa se bo iztekel tudi rok za vložitev kandidature oz. liste kandidatov za člane občinskega sveta in kandidature za župane.

Ministrstvo za notranje zadeve je bilo s strani nekaj upravnih enot obveščeno, da potrjevanje obrazcev v evidenci volilne pravice začasno ni bilo mogoče. Težavo so dopoldne odpravili in o tem nemudoma seznanili tudi upravne enote.

Mesec pred volitvami volilna kampanja, drugi krog na začetku decembra

Z 20. oktobrom se začenja tudi uradna enomesečna predvolilna kampanja, ki se mora končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, to je v petek, 18. novembra, ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Splošno glasovanje na lokalnih volitvah bo v nedeljo, 20. novembra, ob županih in članih občinskih svetov se bo odločalo tudi o članih svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. V tistih občinah, kjer noben županski kandidat ne bo dobil večine glasov, se bodo morali na volišča odpraviti še enkrat in v drugem krogu, 4. decembra, odločati med kandidatoma, ki bosta v prvem krogu najuspešnejša.