Janez Poklukar. Foto: BoBo
Janez Poklukar. Foto: BoBo

Županski kandidat Janez Poklukar, ki je na nedeljskih županskih volitvah v občini Gorje za 21 glasov zaostal za aktualnim gorjanskim županom Petrom Torkarjem, se je po tistem, ko je gorjanska občinska volilna komisija zavrnila ugovor, odločil, da ne bo vztrajal pri razveljavitvi volitev.

Pojasnil je, da se mu je zdelo ob tesnem izidu pomembno, da so skupaj z volilno komisijo znova pregledali glasovnice. "Ob tem smo opazili nekaj napak, za katere verjamem, da se v prihodnje ne bodo ponovile in niso vplivale na razplet volitev," je dejal.

Glede svoje odločitve, da se na zavrnitev ugovora ne bo pritožil, je pojasnil, da zdaj ni čas za delitev Gorjancev, temveč je čas za spremembe. Kot je izpostavil Poklukar, ki je s svojimi somišljeniki dobil večino v občinskem svetu, si želi povezovanja in čimprejšnjega začetka dela. Pri tem verjame, da bodo znali sodelovati tudi z županom Torkarjem.

Nekdanji minister za zdravje in predsednik Turističnega društva Gorje je na nedeljskih volitvah prejel 803 glasove, Torkar, ki občino vodi vse od njene ustanovitve leta 2006, pa je prejel 824 glasov. Tako je ob skoraj 72-odstotni volilni udeležbi Torkar prejel 50,65, Poklukar pa 49,35 odstotka glasov.

Poklukar je na izvedbo volitev nato vložil ugovor. Kot je pred sejo volilne komisije pojasnil Poklukarjev pooblaščenec Matija Urankar iz odvetniške pisarne Senica, županski kandidat v ugovoru trdi, da so bile celotne volitve nepoštene, in sicer zaradi različnih okoliščin, med drugim zaradi kršitve pravil kampanje, ker so bili v nasprotju s pravili neposredno ob vhodu na volišča plakati njegovega protikandidata.

"Prav tako smo ugotovili, da so člani volilnih odborov na voliščih glasovnice, ki so jih dobili zapečatene dan pred samimi volitvami, odnesli in jih hranili doma," je dejal Urankar. Navedel je še, da so pri pregledu volilnih imenikov na današnji seji občinski volilne komisije ugotovili, da so si nekateri podpisi precej podobni. "Ne trdimo, da gre za kakšno ponarejanje, ampak trdimo, da je to nekaj, kar je tudi treba bolj podrobno raziskati," je dejal.

Občinska volilna komisija, ki je danes zasedala že zjutraj in nato sejo nadaljevala še popoldne, je po ponovnem pregledu glasovnic Poklukarjev ugovor zavrnila. Poklukar bi se na to lahko odzval s sprožitvijo spora na upravnem sodišču, vendar se za ta korak ni odločil.

Poklukar zahteval razveljavitev volitev