Foto: BoBo
Foto: BoBo

V občinah, kjer prebivajo pripadniki italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti ali romske skupnosti, so volili tudi predstavnike teh skupnosti.

Za 212 županskih mest se je potegovalo 618 kandidatov, 3382 svetniških mest pa si je želelo zasesti 18.671 kandidatov. Županskih kandidatov je bilo tokrat skoraj petino manj kot leta 2018, manj je bilo tudi kandidatov za svetnike za skoraj četrtino. V 37 občinah dozdajšnji župani niso več kandidirali.

Na župansko funkcijo je znova izvoljenih 137 aktualnih županov, osmi mandat je dobilo pet županov, ki funkcijo opravljajo že vse od leta 1994.

Sorodna novica Volilna udeležba 47,37-odstotna

Izidi v mestnih občinah

V Ljubljani je prepričljivo zmagal Zoran Janković v prvem krogu.

V Mariboru bo drugi krog med aktualnim županom Sašo Arsenovičem in nekdanjim županom Francem Kanglerjem.

V Celju bo drugi krog med dolgoletnim županom Bojanom Šrotom in Matijo Kovačem.

V Kopru je že v prvem krogu zmagal aktualni župan Aleš Bržan.

Na Ptuju je prav tako v prvem krogu zmagala aktualna županja Nuška Gajšek.

V Novem mestu si je v prvem krogu zmago zagotovil aktualni župan Gregor Macedoni.

Murska Sobota bo župana dobila v drugem krogu. Pomerila se bosta Damjan Anželj (SD) in Andrej Mešič (SDS).

V najmlajši mestni občini Krško je bila tekma zelo izenačena. Na koncu sta se v drugi krog uvrstila nekdanji poslanec Dušan Šiško in kriminalistični inšpektor Janez Kerin.

V Novi Gorici se bosta v drugem krogu pomerila aktualni župan Klemen Miklavič in Samo Turel.

Še enkrat bodo volivci izbirali v Kranju, kjer sta v drugem krogu aktualni župan Matjaž Rakovec in Ivo Bajec.

V Slovenj Gradcu župan Tilen Klugler ni imel izzivalca. Tako bo občino vodil tudi prihodnja štiri leta.

Župana so izvolili tudi v Velenju, ki ga bo še naprej vodil Peter Dermol.

Župani nemestnih občin, ki so že izvoljeni

Sorodna novica 103 izvoljeni župani kandidirali s podpisi volivcev, med strankami prva SLS

Po neuradnih izidih Državne volilne komisije so tudi v več nemestnih občinah že izbrali župane v prvem krogu glasovanja. V občini Ajdovščina je slavil aktualni župan Tadej Beočanin (71,79 %). V občini Apače je Andrej Steyer dobil 83 % glasov podpore. V občini Ankaran je v prvem krogu zmagal aktualni župan Gregor Strmčnik, ki je dobil 53,99 % glasov.

V občini Bloke je Jože Doles dobil 71 % glasov, v občini Bistrica ob Sotli je 62,37 % glasov podpore prejel Franjo Debelak. V občini Bohinj ostaja župan Jože Sodja (53,97 %), tudi v občini Bovec je župan Valter Mlekuž za las zmagal že v prvem krogu (50,56 %). V občini Borovnica je v prvem krogu zmagal Peter Črnilogar (68,84 %), ki je občino vodil že od parlamentarnih volitev, ko je bil za poslanca izvoljen tedanji župan. Visoko podporo so občani občine Braslovče namenili svojemu županu Tomažu Žoharju (90,60 %).

V občini Cerknica je šlo za las v prvem krogu, saj je Marko Rupar prejel 50,45 % glasov. V občini Cirkulane je 69,59 % glasov in županski mandat dobila Antonija Žumbar. Franc Čebulj bo že osmi mandat vodil občino Cerklje na Gorenjskem.

V občini Črna na Koroškem ostaja županja Romana Lesjak (63,26 %). V občini Črnomelj je visoko podporo dobil župan Andrej Kavšek (87,30 %).

V občini Dobrna je s 60,46 odstotka slavil Martin Brecl in tako osvojil svoj že sedmi mandat. Medtem pa je v občini Dobrova - Polhov Gradec aktualnega župana premagal izzivalec Jure Dolinar s 56,02 odstotka glasov. Sprememba je v občini Domžale, dolgoletni župan Toni Dragar ni več kandidiral, v prvem krogu je zmagala Renata Kosec (55,72 %).

V občini Gorje bo še naprej županoval Peter Torkar, ki je za las (50,46 %) premagal nekdanjega zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja (49,54 %). Tudi v občini Grad ostaja županja Cvetka Ficko (50,26 %), ki je prav tako za nekaj glasov premagala Silva Šarkanja (49,74 %). Tudi v občini Gornji Petrovci ostaja isti župan, Franc Šlihthuber je prejel 65,09 % glasov. Župan občine Grosuplje ostaja Peter Verlič (66,58 %).

Na Hajdini je v prvem krogu slavil aktualni župan Stanislav Glažar, ki je osvojil 57,53 odstotka glasov. V občini Hodoš je aktualnega župana Ludvika Orbana (42,02 %) premagal izzivalec Denis Tamaško (57,98 odstotka glasov). V občini Hrastnik je v prvem krogu zmagal aktualni župan Marko Funkl (77, 24 %). Tudi v občini Hoče - Slivnica je visoko podporo dobil župan Marko Soršak (79,11 %). Sprememb prav tako ne bo v občini Hrpelje - Kozina, kjer so občani s 67,83 % podprli županjo Sašo Likavec Svetelšek.

V Idriji ostaja župan Tomaž Vencelj (62,72 %). V občini Ivančna Gorica je mandat dobil Dušan Strnad (60,88 %). V Juršincih je zmagal Robert Horvat, ki je osvojil 52,12 % glasov. Tudi v občini Jezersko je nov mandat dobil župan Andrej Karničar.

V občini Kamnik je novo zaupanje občanov z 71,4-odstotno podporo dobil župan Matej Slapar. Sprememb ne bo v občini Kidričevo, župan Anton Leskovar je dobil 63 odstotkov, kot tudi ne v občini Kobarid, kjer ostaja Marko Matajurc (74,80 %). Občino Kobilje bo še naprej vodil Darko Horvat, ki je prepričal 76,54 odstotka volivcev. Horvat je vodenje občine prevzel lani, in sicer je kot edini kandidat zmagal na nadomestnih volitvah po nenadni smrti župana Roberta Ščapa. V Kočevju bo še naprej županoval Vladimir Prebilič (69,95 %), v občini Komen pa Erik Modic (77,27 %).

V Litiji so znova podprli župana Francija Rokavca (53,5 %). V Loški dolini je za las zmagal Matjaž Antončič (50,82 %). V občini Loški Potok je močno zmagal Simon Debeljak (85,54 %). Tudi v občini Luče ne bo drugega kroga, saj je Klavdij Strmčnik dobil 61,59 % glasov. V Ljutomeru ostaja županja Olga Karba (62,78 %), v občini Lukovica pa županja Olga Vrankar (57,8 %).

V Majšperku županja ni kandidirala, v prvem krogu je tako izvoljen nov župan, to bo Sašo Kodrič (60,44 %). V Makolah je nov mandat prejel Franc Majcen (55,95 %). Občino Markovci bo še naprej vodil dozdajšnji župan Milan Gabrovec (53,58 %). V Miklavžu na Dravskem polju ostaja župan Egon Repnik (68 %). V občini Miren - Kostanjevica so volivci večinsko podprli Mauricija Kumarja (75,49 %). Zmagovalec v občini Mirna Peč je župan Andrej Kastelic (65,67 %). V občini Muta je aktualnega župana Miroslava Vošnerja premagala Angela Mrak (64,46 %). Tudi v občini Metlika župan Darko Zevnik ni dobil novega mandata, v prvem krogu je zmagala Martina Legan Janžekovič (62,26 %). Na županskem mestu pa ostaja Bojan Borovnik (73,28 %) v občini Mislinja. Tudi v občini Moravske Toplice ostaja župan Alojz Glavač (54,45 %).

V občini Odranci bo na čelu po novem županja Barbara Ferenčak (67,44 %). Občino Oplotnica bo še naprej vodil Matjaž Orter (58,79 %). Sprememb prav tako ne bo v občini Osilnica, Alenka Kovač je dobila 74,52 % glasov. V občini Ormož so občani z veliko večino podprli župana Danijela Vrbnjaka (91,33 %).

V občini Podvelka je slavil Miran Pušnik (77,13 %). Spremembe bodo na vrhu občine Poljčane, kjer je v prvem krogu prepričljivo slavila Petra Vrhovnik (69,28 %). Občino Prebold bo naslednja leta vodil Marko Repnik (52,52 %). V občini Prevalje je bilo tesno, na položaju je ostal Matija Tasič (51,55 %). Delo bo nadaljeval tudi Jože Kužnik (62,1 %) kot župan občine Polzela.

V občini Radenci so še en mandat podelili županu Romanu Leljaku (55,26 %). Tudi občino Radlje ob Dravi bo še naprej vodil Alen Bukovnik (73,69 %), občino Radovljica pa Ciril Globočnik (63,41 %). Spremembe bodo v občini Rečica ob Savinji, kjer je v prvem krogu slavila Majda Potočnik (55,71 %). V občini Renče - Vogrsko ostaja župan Tarik Žigon (58,36 %). V občini Ribnica na Pohorju je župan Srečko Geč obranil mandat (54,57 %). V občini Rogatec je zmagal Martin Mikolič (74.48 %). Občani Rogaške Slatine so nov mandat namenili županu Branku Kidriču (63,93 %), občani občine Ruše pa županji Urški Repolusk (60,73 %).

Občino Sevnica bo še naprej vodil župan Srečko Ocvirk (56,37 %), občino Slovenska Bistrica pa z visoko podporo župan Ivan Žagar (69,68 %). V občini Slovenske Konjice je podporo dobil Darko Ratajc (56,86 %). V občini Sveta Ana je močno podporo prejel Martin Breznik (79,62 %). David Klobasa z visoko podporo 84,69 % ostaja župan v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Na županskem mestu ostaja tudi Dušan Krštinc (57,63 %) v občini Straža.

V občini Šentjur so volivci izvolili Marka Diacija (70,58 %). V občini Šalovci brez sprememb, na čelu ostaja Iztok Fartek (69,15 %). Tudi v Šenčurju na stolčku ostaja aktualni župan Ciril Kozjek (58,55 %). Prav tako je aktualni župan Jože Simončič močno zmagal (85 %) v občini Šentjernej. Medtem ko so se volivci v občini Šentrupert odločili za spremembo, Tomaž Ramovš (51 %) je dobil več glasov kot aktualni župan Andrej Martin Kostelec (38,43 %). Visoko podporo so v občini Škocjan namenili svojemu dozdajšnjemu županu Jožetu Kaplerju (84,19 %). Občino Šmarješke Toplice, kjer se je ponovil dvoboja izpred štirih let, bo tudi prihodnja štiri leta vodil aktualni župan Marjan Hribar, ki je dobil 65,6 odstotka glasov. Brez sprememb je v občini Šempeter - Vrtojba, kjer je nov mandat dobil župan Milan Turk (55,94 %), podobno so podporo izrazili v občini Šentilj svojemu županu Štefanu Žvabu (69,83 %). Tudi Škofjo Loko bo še naprej vodil Tine Radinja (73,59 %), občino Štore pa župan Miran Jurkošek (70,72 %). Medtem ko bo v Šoštanju na vrhu občine menjava, saj aktualni župan ni kandidiral, v prvem krogu pa je zmagal Boris Goličnik (54,24 %).

V občini Tišina ostaja na čelu župan Franc Horvat (58,15 %). Sprememb ne bo niti v občini Trnovska vas, kjer je visoko podporo dobil aktualni župan Alojz Benko (69,57 %). Bodo pa novo glavo občine dobili v Tržiču, kjer je že v prvem krogu slavil Peter Miklič (58,02 %). Tudi v občini Trbovlje bodo spremembe, saj je mandat v prvem krogu dobil nekdanji minister za kulturo Zoran Poznič (59,26 %). Medtem v občini Trzin z veliko podporo 81,16 % glasov ostaja župan Peter Ložar. Tudi župan občine Turnišče Borut Horvat je dobil prepričljivo podporo občanov. Prav tako so občani občine Velika Polana še en mandat podelili Damijanu Jaklinu (77,26 %).

Za preobrat so poskrbeli občani občine Videm, kjer niso več podprli župana in nekdanjega poslanca SDS-a Branka Mariniča, novi župan bo Brane Kolednik (51,39 %). Tudi v občini Vitanje je aktualni župan Slavko Vetrih izgubil proti Andražu Pogorevcu (54,72 %). Podobno je bilo v občini Vipava, saj je aktualni župan Goran Kodelja prejel manj glasov kot novoizvoljeni Anton Lavrenčič (58,34 %). Medtem pa bo v občini Vodice še naprej županoval Aco Franc Šuštar (57,42 %), v občini Vojnik pa Branko Petre (75,56 %), v občini Vrhnika Daniel Cukjati (59,45 %), v občini Vuzenica z visoko podporo Franjo Golob (86,28 %). Nov obraz bo na vrhu občine Vransko, kjer je z dobrimi 61,56 odstotka zmagala Nataša Juhart.

Sprememb ni v Zagorju ob Savi, kjer je isti župan od leta 1994, in sicer Matjaž Švagan, ki je tudi tokrat prejel visoko podporo (76,05 %). V občini Zreče ostaja župan Boris Podvršnik (65,91 %).

Tudi občino Žalec bo še naprej vodil Janko Kos (63,61 %). Medtem ko občani občine Železniki niso več podprli župana Antona Luznarja, ampak so v prvem krogu izvolili Marka Gasserja (60,39 %). Visoko podporo (84,52 %) so županu Leopoldu Pogačarju namenili v občini Žirovnica. V občini Žužemberk pa bo še naprej kot župan delal Jože Papež (60,33 %).

Drugi krog v nemestnih občinah

Še enkrat se bodo 4. decembra morali na volišča odpraviti volivci v občinah, kjer bodo za župana izbirali med dvema z najvišjo podporo v prvem krogu.

Na Bledu se bosta pomerila Anton Mežan (45,61 %) in aktualni župan Janez Fajfar (44,18 %). V občini Brda bo dozdajšnji župan Franc Mužič (48,55 %) v drugem krogu meril podporo s Karolom Petrom Peršoljo (30,99 %). V občini Brežice je aktualni župan Ivan Molan v prvem krogu lokalnih volitev osvojil 44,89 odstotka glasov in bo podporo za nov mandat moral iskati v drugem krogu. Tam se bo, tako kot že pred štirimi leti, spopadel z nekdanjim predsednikom DZ-ja Igorjem Zorčičem, ki je dobil 29,8 odstotka glasov.

V občini Cerkno se bo dozdajšnji župan Gašper Uršič (42,63 %) v drugem krogu soočil z Urško Lahajnar Ubajiogu (28,48 %).

V občini Dornava bo drugi krog med Matejem Zorkom (37,86 %) in Rajkom Janžekovičem (20 %). V občini Destrnik bo drugi krog, v katerem se bosta pomerila Vlasta Tetičkovič-Toplak, ki je osvojila 42,56 % glasov, in Branko Horvat (30,97 %). V občini Divača se bo županja Alenka Štrucl Dovgan (34,05 %) še enkrat soočila s protikandidatom Robertom De Lucio (37,96 %). V Dravogradu pa se bosta 4. decembra za županski mandat potegovala Anton Preksavec in Marjeta Podgoršek Rek. V občini Dolenjske Toplice bo aktualni župan Franc Vovk (43,86 %) v drugem krogu tekmoval proti Mojci Šenica (26,56 %).

V občini Gorišnica bodo volivci znova izbirali, in sicer med Borutom Kolarjem (34,42 %) in Jožefom Petkom (33,82 %). V Gornji Radgoni sta v prvem krogu največ glasov dobila David Roškar (43,45 %) in Urška Mauko Tuš (35,23 %). V Izoli bo drugi krog med Milanom Bogatičem (36,6 %) in aktualnim županom Danilom Markočičem (25,22 %). V občini Ig bo sprememba, saj aktualni župan ni kandidiral, v drugem krogu bo izbira med Zlatkom Usenikom (34,45 %) in Antonom Modicem (31,03 %). V Ilirski Bistrici bo aktualni župan Emil Rojc (37,71 %) v drugem krogu kandidiral proti Gregorju Kovačiču (45,13 %).

Na Jesenicah bodo šli volivci 4. decembra še enkrat na volišča, takrat bodo odločali med županom Blažem Račičem (27,51 %) in Petrom Bohincem (22,97 %). Izid je bil sicer relativno tesen, saj mu sledi Eva Mlakar z 21,86 % glasov, njej pa Sabina Mulalić (20,60 %). Andrej Vastl je osvojil 7,06 %.

V Komendi se bosta pomerila Majda Ravnikar (32,35 %) in Jurij Kern (29,19 %). V Kostanjevici na Krki bo 4. decembra županska tekma med Robertom Zagorcem (48,09 %) in Melito Skušek (38,07 %). V Kostelu se bosta pomerila Nataša Turk (41,13 %) in Valentin Južnič (31,72 %). V Kranjski Gori bo drugi krog med Henriko Zupan (37,91 %) in Blažem Vebrom (27,76 %).

V občini Laško bodo v drugem krogu izbirali med Markom Šantejem (46,43 %) in Francem Zdolškom (37,4 %). V občini Lendava pa se bosta pomerila Janez Magyar (48,81 %) in Ivan Koncut (28,28 %). Tudi v Logatcu se bo aktualni župan Berto Menard (37,71 %) moral podati v drugi krog, kjer mu bo nasproti stal Bogdan Lipovšek (32,35 %).

V Piranu bo nov župan, ki pa ga bodo izbrali v drugem krogu, ko se bosta pomerila Gašpar Gašpar-Mišič (21,82 %) in Andrej Korenika (21,26 %). V občini Puconci dolgoletni župan ni več kandidiral, v drugi krog pa sta se uvrstila Branko Ritlop (29,78 %) in Uroš Kamenšek (25,69 %).

V občini Rogaševci sta se v drugi krog uvrstila Rihard Peurača (46,35 %) in Martin Ficko (28,96 %). V občini Mengeš aktualni župan ni kandidiral, v drugi krog pa sta se uvrstila Bogo Ropotar (44,96 %) in Franc Hribar (21,85 %). V Mežici se bodo odločali med Dušanom Kreblom (35,37 %) in Markom Mazejem (31,87 %). V občini Mokronog - Trebelno bo drugi krog med Antonom Mavrom (46,36 %) in Francem Glušičem (42,69 %). Tudi v občini Moravče se bo aktualni župan Milan Balažic (44,11 %) še enkrat podal v soočenja, saj je njegov protikandidat v drugem krogu Martin Rebolj (17,23 %).

V občini Središče ob Dravi bo drugi krog, Toni Jelovica (42,65 %) je dobil več glasov kot aktualni župan Jurij Borko (29,13 %). V občini Sveti Jurij ob Ščavnici se bo aktualni župan Anton Slana (31,11 %) moral pomeriti še v drugem krogu proti protikandidatu z več podpore Andreju Vrzelu (42,17 %). V Sežani aktualni župan ni dobil podpore volivcev, v drugem krogu se bosta pomerila Andrej Sila (34,77 %) in Jernej Bortolato (21,84 %).

V Škofljici so se volivci odločili za spremembo in aktualnega župana ni v drugem krogu, kjer se bosta pomerila Rok Treven (23,35 %) in Primož Cimerman (22,24 %). V občini Šmartno ob Paki se bo v drugem krogu aktualni župan Janko Kopušar (45,18 %) pomeril s Petrom Rosenteinom (20,57 %). V občini Šmartno pri Litiji sta dozdajšnji župan Rajko Meserko (29,01 %) in Blaž Izlakar (29,04 %) skoraj izenačena in gresta v drugi krog.

V Tolminu so se volivci odločili, da ne bodo podprli dozdajšnje podžupanje Maše Klavora, ki jo je junija imenoval dotedanji župan Uroš Brežan, ko je bil sam imenovan za ministra za okolje in prostor, v drugi krog sta se uvrstila Oton Bratuž (39,5 %) in Alen Červ (34,6 odstotka). V občini Trebnje bi se skoraj zgodil preobrat že v prvem krogu, saj je Mateja Povhe dobila 49,11 % glasov, aktualni župan Alojzij Kastelic, ki se bo z njo pomeril v drugem krogu, pa 21,88 % glasov.

V občini Velike Lašče bo drugi krog med aktualnim županom Tadejem Malovrhom (29,91 %) in Matjažem Hočevarjem (24,34 %). Tudi v občini Veržej bodo novega župana izbrali v drugem krogu, kamor sta se uvrstila Rastko Škrjanec (42,05 %) in Drago Legen (37,35 %). V občini Žiri bo načelovalo novo ime, ki ga bodo izbrali 4. decembra, ko bosta na glasovnicah Štefan Bogataj (47,34 %) in Franc Krajnc (47,30 %).

V 51 občinah je bil samo en kandidat

Letos sta se v 58 občinah za župansko mesto potegovala po dva kandidata, v 51 občinah pa je bil samo en kandidat, kar pomeni, da je bil po prvi oddani veljavni glasovnici že izvoljen. Z izjemo dveh so bili v teh 51 občinah edini kandidati zdajšnji župani.

Občine, kjer je bil le en županski kandidat, so: Beltinci (Marko Virag), Benedikt (Milan Repič), Brezovica (Metod Ropret), Cankova (Danilo Kacijan), Cerkvenjak (Marjan Žmavc), Črenšovci (Vera Markoja), Dobje (Franc Leskovšek), Dobrepolje (Janez Pavlin), Dobrovnik (Marjan Kardinar), Dol pri Ljubljani (Željko Savič), Duplek (Mitja Horvat), Gorenja vas - Poljane (Milan Čadež), Gornji Grad (Anton Špeh), Horjul (Janko Prebil), Kozje (Milena Krajnc), Križevci (Branko Slavinec), Kungota (Tamara Šnofl), Kuzma (Jožef Škalič), Lenart (Janez Kramberger), Ljubno (Franjo Naraločnik), Log - Dragomer (Miran Stanovnik), Lovrenc na Pohorju (Marko Rakovnik), Medvode (Nejc Smole), Mirna (Dušan Skerbiš), Mozirje (Ivan Suhoveršnik), Naklo (Ivan Meglič), Nazarje (Matej Pečovnik), Pesnica (Gregor Žmak), Pivka (Robert Smrdelj), Podčetrtek (Peter Misja), Podlehnik (Sebastian Toplak), Postojna (Igor Marentič), Preddvor (Rok Roblek), Rače - Fram (Branko Ledinek), Radeče (Tomaž Režun), Ravne na Koroškem (Tomaž Rožen), Razkrižje (Stanko Ivanušič), Ribnica (Samo Pogorelc), Selnica ob Dravi (Vlasta Krmelj), Semič (Polona Kambič), Slovenj Gradec (Tilen Klugler), Sodražica (Blaž Milavec), Solčava (Katarina Prelesnik), Starše (Stanislav Greifoner), Sveti Andraž v Slovenskih goricah (Darja Vudler Berlak), Sveti Tomaž (Miran Cvetko), Šmarje pri Jelšah (Matija Čakš), Tabor (Marko Semprimožnik), Zavrč (Slavko Pravdič) in Žetale (Anton Butolen).

Volilna udeležba je bila manj kot polovična, in sicer 47,37-odstotna.