Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Med izvoljenimi župani prevladujejo neodvisni župani, med strankami pa ima največ županov Slovenska ljudska stranka, v drugem krogu je dobila dva, v prvem 13, sledijo Socialni demokrati, ki so jih v prvem krogu dobili 10, v drugem štiri, Slovenska demokratska stranka jih ima 12, v prvem je bilo izvoljenih 11, v drugem eden, Nova Slovenija je dobila 11 županov v prvem krogu, nobenega v drugem, Gibanje Svoboda je v prvem krogu dobilo enega župana, zdaj še dva.

Največ županov, in sicer 62, je predlagal SDS, 54 jih je predlagal SD, 51 Gibanje Svoboda, 34 stranka SLS.

Sorodna novica Vse občine imajo župane, kar nekaj je presenečenj

"SLS kljub praskam še vedno na prvem mestu"

SLS je kljub praskam še vedno najuspešnejša stranka na lokalnih volitvah, je poudaril predsednik stranke Marko Balažic. Izvoljenih je bilo 15 županov, ki jih je (so)predlagala stranka SLS, in še 19 neodvisnih, ki so jih podprli.

Presenetil je izid v Celju, kjer je Bojana Šrota po 24 letih županovanja premagal neodvisni kandidat Matija Kovač. Kot nekdanji predsednik SLS-a je užival njihovo podporo tudi na letošnjih volitvah. "Na volitvah se kdaj izide in kdaj se ne," je dejal Balažic. Šrotu je hvaležen za vse dobro dozdajšnje delo, ki ga je opravil za Celje, je dejal. "Verjamem, da bo novoizvoljeni župan Kovač obul velike škornje, ki pa upam, da jih bo nosil tako dobro ali vsaj tako dobro, kot jih je prejšnji župan," je dodal.

SD po številu županov v vrhu med parlamentarnimi strankami

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je zadovoljna z izidi drugega kroga lokalnih volitev. Kot je poudarila v izjavi za STA, je stranka po številu novoizvoljenih županov v samem vrhu med parlamentarnimi strankami, zadovoljna je tudi, da je SD obdržal enako število mestnih občin kot pred štirimi leti. "To je pomembno sporočilo za stranko SD, da smo si opomogli po državnozborskih volitvah," je poudarila. Tudi sicer je zadovoljna z izidi. "Glede na to, da smo imeli letos veliko volitev, sem zadovoljna za vsak glas, ki ga je stranka dobila na teh volitvah," je dodala.

Za Gibanje Svoboda prve lokalne volitve

Gibanje Svoboda, največja parlamentarna stranka, ki na lokalnih volitvah nastopa prvič, je v drugem krogu županskih volitev dobila dva župana. V Izoli je slavil Milan Bogatič, ki je premagal dozdajšnjega župana Danila Markočiča. V Novi Gorici pa je Samo Turel zbral več glasov kot dozdajšnji župan Klemen Miklavič. V prvem krogu je že slavila županja Osilnice Alenka Kovač.

Kdo je bil izvoljen v drugem krogu lokalnih volitev

Na tokratnih lokalnih volitvah so volivci še en mandat zaupali 147 aktualnim županom; 137 so jih izvolili že v prvem krogu, v drugem jih je nov mandat dobilo še deset.

Le 29 občin bodo vodile ženske

Med župani 47 slovenskih občin, ki so bili izvoljeni v drugem krogu lokalnih volitev, je 41 moških in šest žensk. V prihodnjem štiriletnem mandatu bodo tako županje vodile 29 občin, kar je dobrih 13 odstotkov vseh.

V prvem krogu je bilo med 165 izvoljenimi župani 23 žensk, kar je predstavljalo dobrih 13 odstotkov. V drugi krog se je uvrstilo 12 županskih kandidatk, izvoljenih je bilo šest. Delež županj med izvoljenimi v prvem in drugem krogu skupaj tako znaša 13,2 odstotka.

Med 12 mestnimi občinami bo v prihodnjem mandatu županovala le ena ženska. Na Ptuju je namreč Nuška Gajšek že v prvem krogu osvojila ponovni mandat na čelu občine. V drugem krogu v mestnih občinah ni bilo nobene kandidatke.

Najmlajši župan ima 29 let, najstarejši 76

Med novoizvoljenimi župani je najstarejši 76-letni Franc Mužič, "večni" župan občine Brda, ki bo nastopil že osmi mandat. Najmlajši je Denis Tamaško, ki bo z 29 leti prevzel vodenje občine Hodoš. Izvoljen je bil že v prvem krogu.

Najmlajši župan, ki je bil izvoljen v nedeljskem drugem krogu županskih volitev, je 32-letni Alen Červ, ki bo prevzel vodenje občine Tolmin. Skupno 11 županov pa je starih 35 let ali manj.

Poleg Mužiča kot najstarejšega izvoljenega župana, izvoljenega v drugem krogu, jih več kot 70 let šteje še šest.