Logatec. Foto: MMC RTV SLO
Logatec. Foto: MMC RTV SLO

68-letni Berto Menard, ki kandidira s podpisi volivcev, je župan Logatca od leta 2010, ko je prepričljivo slavil v drugem krogu. Tudi v letih 2014 in 2018 je s tekmeci opravil že v prvem krogu s po več kot 70 odstotki glasov. Letos mu to ni uspelo; v prvem krogu je dobil 39,1 odstotka glasov, njegov prvi zasledovalec pa 31,5 odstotka.

Berto Menard. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Berto Menard. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kljub temu je Menard pred drugim krogom optimističen. Med drugim pričakuje, da bodo volivci prepoznali njegovo dozdajšnje delo in načrte ter mu namenili potrebno večino.

Med ključnimi nalogami med drugim poudarja ureditev prometa v Gorenjem Logatcu. V ta namen načrtuje povezovalno cesto s Pokopališke poti do Osnovne šole Tabor, "kar je edina prava pot za razbremenitev Gorenjske ceste v jutranjih konicah", meni. Napoveduje nadaljevanje projekta izgradnje Narodnega doma in knjižnice Logatec ter Športnega parka Hotedršica in nadaljevanje rekonstrukcije ter prizidave OŠ Tabor.

Dozdajšnjo kampanjo ocenjuje "kot vse dosedanje". "Ponekod so bili pričakovano nizki udarci. Nekaj je bilo tudi osebnega žaljenja, za kar bomo iskali pravico. Osebno blatenje namreč ne sodi v javni prostor," je Menard povedal za Slovensko tiskovno agencijo. Javne podpore katerega od kandidatov, ki so izpadli v prvem krogu, nima, je pojasnil.

Lipovšek: Nimam političnih botrov

Bogdan Lipovšek. Foto: BoBo
Bogdan Lipovšek. Foto: BoBo

Menardov protikandidat v nedeljo bo 69-letni profesor filozofije in sociologije ter nekdanji direktor Grand hotela Union Bogdan Lipovšek. Korošec, ki že več kot 25 let živi v Logatcu, je kandidiral na pobudo novoustanovljene Občanske liste Logatec 2030, ki je v prvem krogu volitev v občinskem svetu dobila največ, šest od 21 svetnikov. Na drugo mesto se je s štirimi svetniškimi mesti uvrstila Menardova lista.

V Občanski listi so si po besedah Lipovška obetali dober izid, vseeno pa niso pričakovali, da bodo postali najmočnejša skupina v občinskem svetu.

Kot svojo prednost Lipovšek poudarja, da nima političnih botrov, kot vodilo pa si je zadal skupno dobro ter vključevanje občanov v procese odločanja. Med drugim meni, da v občini potrebujejo širok družbeni dogovor glede njene prihodnosti. Ta mora po njegovem prepričanju temeljiti na demografskem načrtovanju, ki poleg rasti upošteva tudi visoko kakovost bivanja občank in občanov, zaščito vodnih virov in kmetijskih površin.

Tudi Lipovšek dozdajšnjo kampanjo ocenjuje kot "normalno". "V njej smo vsi poskušali poudariti svoje prednosti in ni bilo umazanih igric. Skratka, nič pretresljivega," je navedel za STA.

Posebne podpore izpadlih kandidatov pred drugim krogom nima, tudi sicer delovanje Občanske liste Logatec 2030 "ni usmerjeno v sklepanje koalicij, ampak v sodelovanje z vsemi, ki bodo odkrito delovali v javno dobro", pravi.