Logatčane skrbi naraščajoče število beguncev iz Afrike. Foto: BoBo
Logatčane skrbi naraščajoče število beguncev iz Afrike. Foto: BoBo

Kot je v uvodu na sestanku v prostorih občine Logatec pojasnil župan Logatca Berto Menard, se je za sestanek odločil zaradi vse pogostejših pozivov občanov v povezavi s stanjem v izpostavi azilnega doma v Logatcu. V tem domu sicer prebivajo predvsem begunci iz Ukrajine, v zadnjih dveh mesecih pa opažajo tudi porast beguncev iz Burundija, Konga, Kube in drugih držav.

Občani župana ob tem obveščajo o nelagodju, ki ga občutijo, ker se po Logatcu in okolici srečujejo s skupinami prebežnikov. Ena od težav je tudi odlaganje odpadkov v neposredni okolici in zbiranje nastanjenih v poznih nočnih urah, tako v okolici azilnega doma kot v mestu in v okoliških vaseh.

Sestanka so se udeležili tudi predstavniki ministrstva za notranje zadeve in policije, ki so prisotnim zagotovili, da zaradi naraščajočega števila prebežnikov iz afriških držav v Logatcu ne zaznavajo težav.

Komandir Ajtnik: Varnostni položaj je dober

Komandir Policijske postaje Logatec Miha Ajtnik je zbranim zagotovil, da je varnostna situacija v občini Logatec "stabilna in dobra". Po njegovih zagotovilih v občini ne zaznavajo kaznivih dejanj, povezanih z izpostavo azilnega doma v Logatcu, prav tako od občanov ne dobivajo prijav zaradi kaznivih dejanj, beračenja ali odpadkov.

Direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj je poudarila, da se s povečanim številom prihodov državljanov iz Burundija trenutno ne spoprijema le Slovenija, temveč vse države Evropske unije. Tega se zavedajo tudi na uradu, kjer intenzivno iščejo nove kapacitete za nastanitev prebežnikov. Katarina Štrukelj sicer meni, da Slovenija ni ciljna država državljanov Burundija.

"Lani smo v Sloveniji obravnavali enega prosilca za mednarodno zaščito iz Burundija, letos jih je veliko več," je zbranim pojasnil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Branko Lobnikar. Ob tem je spomnil, da je povečanje migracijskih tokov iz nekaterih držav tudi posledica vizumskih režimov v regiji, ki niso usklajeni z Evropsko unijo. Tudi Lobnikar je zagotovil, da vlada intenzivno išče rešitve glede nastanitve ljudi, ki v Sloveniji zaprosijo za mednarodno zaščito.

O stanju v izpostavi azilnega doma v Logatcu bodo govorili tudi na izredni seji občinskega sveta prihodnji teden. Na današnjem sestanku so med drugim sklenili, da bodo proučili mogoče rešitve za omilitev razmer, s katerimi se spoprijemajo občani.