Izmed parlamentarnih strank podatkov o dohodkih in premoženju predsednikov niso poslali iz DeSUS-a in SNS-a. Iz koalicijske stranke Konkretno so podatke Zdravka Počivalška poslali po objavi članka, prav tako so se po objavi oglasili iz stranke Za ljudstvo Slovenije. Na zastavljena vprašanja se niso odzvali v neparlamentarnih strankah Dobra država in Naša prihodnost, Resnica in v Gibanju Svoboda. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Izmed parlamentarnih strank podatkov o dohodkih in premoženju predsednikov niso poslali iz DeSUS-a in SNS-a. Iz koalicijske stranke Konkretno so podatke Zdravka Počivalška poslali po objavi članka, prav tako so se po objavi oglasili iz stranke Za ljudstvo Slovenije. Na zastavljena vprašanja se niso odzvali v neparlamentarnih strankah Dobra država in Naša prihodnost, Resnica in v Gibanju Svoboda. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Na vse predsednice in predsednike strank oziroma nosilke in nosilce kandidatnih list, ki se bodo 24. aprila potegovali za vstop v državni zbor, smo naslovili vprašanja o njihovih prihodkih in premoženju. Zanimalo nas je, koliko so zaslužili v letih 2020 in 2021, koliko akontacije dohodnine so plačali v letu 2020 in ali imajo v lasti kakršne koli vrednostne papirje, nepremičnine ali drugo večje premoženje.

Na vprašanja o dohodkih in premoženju predsednikov in nosilcev list se je odzvalo štirinajst od dvajsetih naslovnikov, dva odgovora pa smo prejeli po objavi članka (informacije so vključene v okvirčkih).

Janez Janša, SDS

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iz SDS-a so posredovali dohodninsko napoved predsednika stranke in premierja Janeza Janše za leto 2020. Kot je razvidno iz dokumenta, je Janša iz naslova plače, nadomestila plače in povračila stroškov v letu 2020 na svoj račun prejel 64.099 evrov bruto, ob pa tem je iz drugih pogodbenih razmerij zaslužil 240 evrov. Za leto 2020 je njegova akontacija dohodnine znašala dobrih 11 tisoč evrov. Janša je sicer marca 2020 prevzel vodenje vlade, predtem pa je bil poslanec SDS-a v državnem zboru. Na vprašanje o premoženju predsednika stranke v SDS-u niso odgovorili. Po objavi članka so naknadno sporočili, da bilo je premoženjsko stanje predsednika SDS-a že večkrat javno pojasnjeno in se ni spremenilo.

Matej Tonin, NSi

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik NSi-ja Matej Tonin je v letu 2020 na podlagi delovnega razmerja prejel 59.701 evro, so sporočili iz stranke. Ob nastopu Janševe vlade je zapustil poslanske klopi in zasedel mesto obrambnega ministra. Za leto 2020 je poleg tega prejel tudi 45 evrov za nadomestilo materialnih stroškov pri opravljanju dela pooblaščenca za sklepanje porok. Njegova akontacija dohodnine za leto 2020 je znašala 8320 evrov, so sporočili iz stranke. Tonin je sicer po navedbah NSi-ja lastnik tretjine hiše, v kateri prebiva, ob tem pa je lastnik Volkswagnovega avtomobila Sharan in gliserja Stingray 250 CS.

Franc Kangler, gibanje Povežimo Slovenija

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vprašanje o prihodkih in premoženju predsednikov strank smo naslovili tudi na gibanje Povežimo Slovenijo, ki združuje koalicijsko stranko Konkretno in Slovensko ljudsko stranko, Zelene Slovenije, Novo ljudsko stranko in stranko Nova socialdemokracija. Iz gibanja so nam posredovali dohodninsko napoved Franca Kanglerja, ki v zavezništvu strank sodeluje kot predsednik Nove ljudske stranke. Kot je razvidno iz informativnega izračuna dohodnine za leto 2020, je Kangler iz naslova plače prejel 48.243 evrov bruto, ob tem pa še za 1340 evrov bruto bonitet. Iz drugih pogodbenih razmerij je prejel 5367 evrov bruto, 454 evrov bruto pa je zaslužil s kmetijsko dejavnostjo. Po podatkih finančne uprave je Kanglerjeva akontacija dohodnine za leto 2020 skupno znašala nekaj manj kot 10.200 evrov. Na vprašanje, ali ima Kangler v lasti kakšne vrednostne papirje, nepremičnine ali drugo premoženje, iz gibanja Povežimo Slovenijo oziroma NLS-ja niso odgovorili.

Iz Gibanja Povežimo Slovenijo so po objavi članka poslali še dohodninsko odločbo predsednika stranke Konkretno in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Iz dokumenta je razvidno, da je Počivalšek v letu 2020, ko je tako v Šarčevi kot v Janševi vladi opravljal funkcijo gospodarskega ministra, prejel 66.144 evrov bruto plače in povračil stroškov ter 918 evrov bonitet. Njegova akontacija dohodnine je znašala 11.806 evrov. Z osnovno kmetijsko dejavnostjo je ob tem zaslužil 338 evrov bruto.

Tanja Fajon, SD

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Med voditelji strank KUL-a največ zasluži predsednica SD-ja Tanja Fajon, ki prejema plačo evropske poslanke. Vsi podatki o plačah evropskih poslancev so javni – osnovna plača znaša 38,5 odstotka osnovne plače sodnika Sodišča Evropskih skupnosti, kar od julija 2021 pomeni 9.166 evrov pred odbitkom davka. Plača se izplačuje iz proračuna Evropske unije, bremenijo pa jo davek EU-ju in prispevek za nezgodno zavarovanje 2020 evrov, zaradi česar znaša neto plača evroposlanca 7.146 evrov. Države članice lahko na plačo uvedejo tudi nacionalne davke. Kot ena redkih je to uvedla tudi Slovenija, davek na plačo evroposlanca znaša 1271 evrov mesečno.

Končna neto plača evropskih poslancev iz Slovenije je tako 5.875 evrov mesečno, so sporočili iz SD-ja. Dodali so, da je Tanja Fajon v letu 2020 plačala 23.639 evrov davka Evropski uniji ter nato še približno 15.156 evrov dohodnine v Sloveniji. Drugih virov prihodkov predsednica stranke po navedbah SD-ja nima. Tanja Fajon je sicer dvotretjinska lastnica hiše v Zbiljah kjer tudi živi in za hišo odplačuje posojilo. Kot so sporočili iz stranke, predsednica SD-ja vozi električni avtomobil znamke Peugeot tipa e-2008 letnik 2021, za katerega odplačuje lizing. Drugih delniški ali vrednostnih papirjev nima, ima pa nekaj prihrankov v gotovini na bančnem računu, so zapisali v SD-ju.

Marjan Šarec, LMŠ

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je od januarja do marca 2020 prejemal plačo predsednika vlade, ki je uvrščena v 65. plačni razred. Na mesec je v tistem času prejel 5.412 evrov bruto. Od marca 2020 naprej, ko je premiersko funkcijo prevzel Janez Janša, pa Šarec prejema plačo poslanca, ki je uvrščena v 55. plačni razred in znaša 3.661 evrov bruto. Kot so sporočili iz LMŠ-ja je Šarec v letu 2020 skupno prejel 50.552 evrov bruto, v letu 2021 pa 46.183 evrov bruto. Poleg pavšala za poslance, predsednik LMŠ-ja prejema še dodatek za delovno dobo, drugih dodatkov pa po navedbah stranke ne prejema. Marjan Šarec ima v lasti stanovanjsko hišo, 1,5 hektarja gozda in približno 2 hektarja obdelovalne zemlje, ob tem ima na varčevalnem računu prihranke, kar je tudi prijavil KPK-ju, so sporočili iz LMŠ-ja.

Luka Mesec, Levica

Foto: BoBo
Foto: BoBo

En plačni razred višje od Šarca je uvrščen koordinator Levice Luka Mesec. Kot je sporočil, prejema okoli 3900 evrov bruto na mesec, drugih prihodkov pa v zadnjih dveh letih ni imel. Mesec je dodal še, da je lastnik stanovanja, za katerega je najel posojilo s 25-letno odplačilno dobo, drugega premoženja pa nima.

Alenka Bratušek, SAB

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Iz stranke SAB so sporočili, da so skupni prihodki predsednice Alenke Bratušek v letu 2020 znašali 61.010 evrov bruto in 574 evrov bonitet, ob tem pa je plačala je 10.928 evrov akontacije. Lani so bili njeni prihodki nižji kot leto pred tem in so skupno znašali 50.662 evrov bruto. Alenka Bratušek je do razpada Šarčeve vlade opravljala funkcijo ministrice za infrastrukturo, po marcu 2020 pa je bila zaposlena na stranki SAB, saj na volitvah 2018 v svojem okraju ni bila izvoljena za poslanko. V državni zbor se je kot nadomestna poslanka vrnila januarja 2021, po smrti poslanca SAB-a Franca Kramarja.

Predsednica SAB-a je po navedbah stranke lastnica polovice stanovanjskega dvojčka v Kranju in osebnega avtomobila znamke Mercedes-Benz razreda A, letnik 2010, ob tem pa je tudi solastnica kmetijskega zemljišča v izmeri 1001 kvadratnega metra, njena je polovica. Nekaj ima tudi vrednostnih papirjev, toda višina ne presega zneska, ki bi zahteval poročanje KPK-ju, so sporočili iz stranke.

Bernard Brščič, Domovinska liga

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik Domovinske lige Bernard Brščič, ki je zaposlen v državnem podjetju Eles, je v letu 2020 prejel 72.055 evrov bruto, v letu 2021 pa 71.499 evrov bruto. Ob tem je v obeh letih prejel še 1000 oziroma 1024 evrov za poslovno uspešnost, drugih prihodkov pa ni imel. Brščič je ob tem sporočil, da je lastnik 38 kvadratnih metrov velikega stanovanja in 50-odstotni solastnik stanovanja v velikosti 97 kvadratnih metrov. V lasti ima tudi polovico garaže in avtomobil BMW 530i E39 letnik 2001. Kot je dejal, vrednostnih papirjev in drugega premoženja nima v lasti.

Aleksandra Pivec, Naša dežela

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Iz stranke Naša dežela so sporočili, da je predsednica Aleksandra Pivec leta 2020 iz naslova plače, nadomestila plače in povračila stroškov prejela 60.333 evrov bruto, ob tem pa je prejela 1372 evrov bruto bonitet. Ker za leto 2021 finančna uprava še ne razpolaga s končnimi podatki in informativni izračun dohodnine še ni bil izdan, so v Naši deželi podatke pridobili od obeh nekdanjih delodajalcev, pri katerih je Aleksandra Pivec delala leta 2021. Pivec je sicer z mesta kmetijske ministrice odstopila v začetku oktobra 2020, nato pa je pol leta prejemala nadomestilo za brezposelnost. Aprila 2021 se je zaposlila v škofjeloškem podjetju Šibo G, d. o. o. Po navedbah stranke Naša dežela je leta 2021 skupno prejela 38.249 evrov bruto plače in nadomestil. V stranki ob tem navajajo, da predsednica nima v lastni nobenih nepremičnin, delniških papirjev ali kakšnega drugega premoženja.

Boštjan Tavčar, Piratska stranka Slovenije

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik Piratske stranke Slovenije Boštjan Tavčar, ki je vodja službe za informatiko in komunikacije na Upravi RS za zaščito in reševanje, je sporočil, da je leta 2020 prejel 49.578 evrov bruto, leta 2021 pa 54.706 evrov bruto plače. Tavčar, ki je vodenje Piratske stranke prevzel marca letos, je poleg tega tudi predavatelj za področje telekomunikacij na Šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana. Kot je sporočil, je s predavanji leta 2020 zaslužil 3229 evrov bruto, lani pa 2100 evrov bruto. Ob tem ima v lasti delnice v skupni vrednosti, ki je nižja od 4000 evrov, polovico stanovanjske hiše in osmino stanovanjske hiše, ki jo je podedoval.

Boris Popovič, LBP – Digitalizirajmo Slovenijo

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Boris Popovič, ki se na državnozborske volitve odpravlja s svojo listo LBP – Digitaliziramo Slovenijo, je sporočil, da je njegova plača v letu 2020 znašala okoli 29 tisoč evrov bruto, leta 2021 pa okoli 28.500 evrov bruto. Ob tem je Popovič, ki je tudi mestni svetnik v Mestni občini Koper in svetnik v državnem svetu, leta 2020 za plačilo sejnin prejel 10 tisoč evrov bruto, lani pa 11 tisoč evrov bruto. Popovič je sporočil še, da nima v lastni nikakršnih nepremičnin, delniških papirjev ali drugega premoženja.

Urša Zgojznik in Uroš Macerl, Vesna zelena stranka

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zeleno stranko Vesna kot sopredsednika vodita Urša Zgojznik in Uroš Macerl. Iz stranke so sporočili, da je zadnja plača Urše Zgojznik znašala 944 evrov, na varčevalnem računu pa ima dobrih 12 tisoč evrov. V lasti ima dvosobno stanovanje, ki je ocenjeno na 40 tisoč evrov, najeto pa ima stanovanjsko posojilo v vrednosti 55 tisoč evrov.

Sopredsednik Vesne Uroš Macerl pa je po izobrazbi kmet in je samozaposlen. Njegov dohodek iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti v letu 2020 je znašal 15.661 evrov, plačal pa je 1534 evrov akontacije. Kot so sporočili iz stranke, ima Macerl v lasti avtomobil in kmetijo s 16 hektarji. Na posestvu ima hlev, garažo, kozolec in starejšo kmečko hišo.

Andrej Šiško, Zavezništvo osvobodimo Slovenijo

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Na naša vprašanja se je odzval tudi predsednik gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško, ki se je v okviru tokratnih volitev v DZ z več drugimi strankami in listami združil v Zavezništvo osvobodimo Slovenijo. Iz gibanja so sicer na vsa zastavljena vprašanja odgovorili z "nič". Po njihovih navedbah tako Šiško v letih 2020 in 2021 ni prejemal nobenih dohodkov, prav tako ni plačal nič akontacije dohodnine za leto 2020, v lastništvu pa nima ničesar.

Nestrankarska lista gibanje Zdrava družba

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Iz nestrankarske ljudske liste gibanja Zdrava družba so odgovorili, da nimajo ne predsednika ne nosilca liste, lista se namreč predstavlja kot skupina državljanov.

Na vprašanja se je odzvala večina strank in kandidatnih list

Izmed parlamentarnih strank odgovora o dohodkih in premoženju predsednikov niso poslali iz DeSUS-a in SNS-a. Iz stranke Konktretno so informacije posredovali po objavi članka.

Po objavi članka so dohodninsko napoved predsednice Anice Bidar posredovali tudi iz stranke Za Ljudstvo Slovenije. Kot je navedeno v njenem informativnem izračunu dohodnine za leto 2020, je imela Anica Bidar 228 evrov prihodkov bruto, ki ga je prejela na podlagi osnovne kmetijske dejavnosti. Primerljiva dohodka iz istega naslova je imela tudi v letih 2019 in 2018.

Na zastavljena vprašanja se niso odzvali tudi v neparlamentarnih strankah Dobra država in Naša prihodnost, Resnica in v Gibanju Svoboda.

Letno poročilo Gen-I in plačilna lista Roberta Goloba

Prihodki in zaslužki predsednika stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba, nekdanjega predsednika uprave podjetja Gen-I, že vse od njegove napovedi vstopa v politiko dvigajo veliko prahu, tematiko pa predstavniki koalicije pogosto naslavljajo tudi na predvolilnih soočenjih.

Robert Golob je Gen-I kot predsednik uprave podjetja vodil od leta 2006 do novembra 2021. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo
Robert Golob je Gen-I kot predsednik uprave podjetja vodil od leta 2006 do novembra 2021. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo

Iz letnega poročila GEN-I sicer izhaja, da je Robert Golob kot predsednik uprave leta 2020 prejel 75.399 tisoč evrov neto fiksnega dela plače, gibljivi del prejemkov pa je znašal 10.359 evrov neto. Ob tem je prejel nekaj manj kot 115 tisoč evrov nagrade za uspešnost in 12.127 evrov drugih prejemkov. Golobovi skupni prejemki v letu 2020 so tako po podatkih Gen-I znašali dobrih 214 tisoč evrov neto.

Na januarski predstavitvi rezultatov poslovanja družbe GEN-I v letu 2021, je Golob javno pokazal tudi svojo plačilno listo, iz katere je bilo razvidno, da je kot predsednik uprave prejel 6.675 evrov neto. Ob tem je dodal, da so bile nagrade za uspešnost vedno izplačane na podlagi pogodbe in dosežkov podjetja in da je to v končni fazi odvisno od lastnikov podjetja, od revizorja in od skupščine podjetja. Golob je ob tem že januarja napovedal, da bo, da bi se izognil špekulacijam, svojo celotno nagrado za leto 2021 ne glede na njeno višino podaril devetim humanitarnim organizacijam iz celotne Slovenije.