Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Sodeč po neuradnih izidih se je v DZ uvrstilo pet strank: Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica, kar pomeni, da bo v DZ-ju najmanj strank do zdaj. Zmagovalka volitev stranka Gibanje Svoboda je osvojila 41 poslanskih mest, SDS 27, NSi 8, SD 7, Levica 5. Volilna udeležba je bila 68,99-odstotna.

Štab Gibanja Svoboda. Foto: BoBo
Štab Gibanja Svoboda. Foto: BoBo

Robert Golob: Ljudje res hočejo spremembe

Zbrane v štabu Gibanja Svoboda je na daljavo nagovoril tudi predsednik stranke Robert Golob, ki je v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom. Poudaril je, da takšne volilne udeležbe, kot je tokrat, nismo imeli zadnjih 20 let. "To pove, da ljudje res hočejo spremembe. Danes ljudje plešejo. Ampak jutri se začne nov dan in jutri bomo začeli trdo delati, da upravičimo zaupanje, to je naša zaveza," je dejal.

Sorodna novica Veliko slavje Gibanja Svoboda: "Ljudje si želijo svobode - to bodo dobili"

V izjavi, podani po preštetem večjem delu glasov, pa je poudaril, da je "cilj – zmaga na volitvah –, s katerim bomo v državo pripeljali svobodo, dosežen".

Prvi pogovori o novi vladni koaliciji že v tem tednu

Napovedal je, da bodo prvi pogovori o koaliciji že v prihodnjih dneh in da SDS in NSi nista na seznamu tistih, s katerimi bi se v kratkem nameravali sestati. "Ne izključujem, vendar prioritete so jasne, prva prioriteta niso zakoni, ki zahtevajo ustavno večino, za to bo še čas." Najprej se bodo zato začeli pogovarjati s preostalimi levosredinskimi strankami, ki so v parlamentu, pogovarjali pa se bodo tudi z levosredinskimi strankami, ki niso prišle v parlament, "ker imajo marsikateri dober kader za izvršno oblast in jih bomo povabili zraven".

Pravi, da lahko vlado sestavijo hitro, brez obotavljanja. "Pozneje jo lahko ne nazadnje tudi dopolnimo, če se bodo razmere spremenile in se bo pokazala potreba. A najprej bomo ukrepali hitro in odločno," je zagotovil. Položaj v Sloveniji in v svetu je namreč preveč zahteven, da bi si lahko privoščili dva ali tri mesece čakanja s prvimi ukrepi. Kot je poudaril, se bo morala vlada osredotočiti na tri ukrepe: spremembo zakonodaje v sodelovanju s civilno družbo, pripravo na jesenski vnovičen izbruh covida-19 in pripravo na energetsko draginjo.

Pohvalil je eno večjih volilnih udeležb v zgodovini Slovenije, to po njegovih besedah njihovemu mandatu daje večjo težo, saj jim je zaupalo ogromno število Slovencev. Hvaležen je civilni družbi, da je toliko volivcev prišlo na volitve. Zaveda se, da ima kot voditelj glavno nalogo v tem, da navdihuje ljudi, medtem pa so njegova inspiracija mladi. Dal jim je zavezo, da bodo mladi imeli na razpolago službe, v katere bodo verjeli ter z njimi dostojno plačo.

"Navdušeni in presenečeni smo, nismo pričakovali takšne razlike, predvsem pa ne takšnega izida," pa je ob razglasitvi izidov vzporednih volitev dejala podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos. Po njenih besedah imajo državljani pravico in dolžnost oddati svoj glas in vplivati na to, kaj se bo dogajalo s Slovenijo. "Predvsem pa je to praznik demokracije, praznik za vse ljudi, ki si želimo svobodnega življenja v državi, kjer bomo spoštovani, slišani, kjer se bodo spoštovale človekove pravice, temeljne svoboščine in bo spoštovana vladavina prava," pa je poudarila podpredsednica stranke Urška Klakočar Zupančič.

Janez Janša, SDS, je čestital relativnemu zmagovalcu Gibanju Svoboda. Foto: BoBo
Janez Janša, SDS, je čestital relativnemu zmagovalcu Gibanju Svoboda. Foto: BoBo

Janša: 10.000 glasov bi razmerje lahko spremenilo. Hojs: Ljudje so znova zaupali novemu obrazu.

Predsednik SDS-a in trenutni predsednik vlade Janez Janša se je volivcem najprej zahvalil na Facebooku. Prvo izjavo pa je dal malo pred 23. uro v medijskem središču v Cankarjevem domu. Zahvalil se je volivcem, ki so dali glas SDS-a in ekipam, ki so sodelovale v njihovi kampanji ter koalicijskim partnerjem: "SDS je po teh volitvah močnejši v DZ-ju, dosegli smo dobre izide tudi tam, kjer jih do zdaj še nismo."

Čestital je relativnemu zmagovalcu. 10.000 glasov bi razmerje lahko spremenilo, zato mu je žal, da preostale stranke, ki so sodelovale s koalicijo, niso nastopile skupaj, saj bi bil izid lahko drugačen. "A izid je takšen, kot je, daje sliko velike volilne udeležbe, ki jo pozdravljamo."

Pred novo vlado so po njegovih besedah številni izzivi, a hkrati je prepričan, da so bili v tem mandatu postavljeni trdni temelji. SDS je bil pred dvema letoma pred dilemo, ko je prejšnja koalicija vrgla puško v koruzo in odstopila, ali gredo na predčasne volitve, na katerih bi verjetno zmagala z veliko razliko, ali pa se žrtvuje in sestavi koalicijo, ki se takoj spopade z epidemijo. Od takrat naprej smo bili trd boj z rezultati, ki so vidni, a niso bili toplo pozdravljeni v slovenskih medijih. Vse to je po njegovem mnenju vplivalo na izide volitev.

Janša je poudaril, da so v SDS-u izenačili najboljši izid stranke v zgodovino in povišali število volilnih glasov. "Vedno smo pripravljeni sodelovati za skupno dobro Slovenije, ne glede na to, ali smo v vladi ali v opoziciji," je zatrdil. "Te volitve jemljem kot naveličanost državljanov z zdajšnjo opozicijo, saj so jo praktično pometli iz parlamenta. SDS na teh volitvah ni nastopal s taktiko lijaka, da bi srkal vse glasove, ki so namenjeni vladni koaliciji, nastopili smo kot ekipa in kljub temu povečali število mandatov."

Sorodna novica Krivec: Pričakovali smo nekoliko boljši izid

V štabu drugouvrščene stranke SDS je sicer najprej pred mikrofone stopil podpredsednik Aleš Hojs. "Izidi vzporednih volitev so po moji oceni deloma neverodostojni in bomo o naših rezultatih lahko govorili, ko bodo preštete glasovnice tudi s tistih najbolj oddaljenih volišč," je povedal. Čestital je relativnemu zmagovalcu Gibanju Svoboda. Po Hojsovih besedah je bila ta volilna tekma relativno težka. "Proti nam smo imeli vse glavne medije. Ne glede na to upamo, da smo tistim volivcem, ki so nam zaupali glas, oddelali to, kar so od nas pričakovali," je dodal. Zmago Gibanja Svoboda in z njim Roberta Goloba pa komentiral, da so očitno "ljudje znova zaupali novemu obrazu".

Vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec je priznal, da so sicer pričakovali nekoliko boljši izid. "Je pa res, da smo mi tudi nekoliko izboljšali izid izpred štirih let. Nas pa preseneča dejstvo, da ljudje niso spoznali in nagradili tega, kar smo v dveh letih uspeli narediti skozi protikoronske zakonske svežnje. S tega vidika nas ta rezultat preseneča," je še povedal. Član izvršilnega odbora SDS-a Božo Predalič pa je dejal, da je treba odločitev volivcev vedno spoštovati. "Vendar to ni dovolj, je treba sestaviti vlado in jo voditi celoten mandat. Izkušnje z instantstrankami so znane."

SDS je na volitvah leta 2018 dosegel 24,9-odstotno podporo volivcev in osvojil 25 poslanskih mandatov, a mu, kot relativnemu zmagovalcu, sprva ni uspelo sestaviti vlade. Sestavili so jo po odstopu vlade Marjana Šarca leta 2020.

Štab NSi-ja. Foto: BoBo
Štab NSi-ja. Foto: BoBo
Sorodna novica Kdo se vrača, kdo ostaja in kdo je nov obraz v hramu demokracije?

"NSi edina uveljavljena politična stranka, ki je svojo moč okrepila"

V NSi-ju so z volilnim izidom zelo zadovoljni. Podpredsednik NSi-ja Janez Cigler Kralj je v prvem komentarju dejal, da jim ta izid pomeni veliko zaupanje in si ga štejejo v čast. "Pomeni, da smo edina uveljavljena politična stranka, ki je svojo moč v parlamentu okrepila. Nova Slovenija nadaljuje trend sicer počasnejše, a stabilne rasti." V dobro državljanov bodo stranke po njegovem mnenju morale preseči delitve, ki so v zadnjem času eskalirale, ter najti rešitve za prihodnost.

Tudi aktualni minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je poudaril izboljšanje izida z zadnjih volitev. Po njegovi oceni so državljani videli dobro delo ministrske ekipe NSi-ja in njihovo vizijo za "odločne korake, kakšna naj bo Slovenija v prihodnje". Poudaril je, da ima stranka močne temelje, stabilen program in dobre kadre. Na vprašanje, ali bi bili pripravljeni sodelovati v levosredinski koaliciji, če bodo povabljeni, Vrtovec odgovarja, da je treba najprej prešteti vse glasove: "NSi je politična stranka, ki ne izključuje nikogar, pri tem bomo vztrajali tudi naprej."

Predsednik stranke Matej Tonin se je oglasil šele po 22. uri in po prešteti večini glasov. "Slovenijo in svet čakajo novi izzivi, NSi se tega ne boji. Najverjetneje bomo v opoziciji, kjer ne bomo radikalni in razdiralni. Metanje polen pod noge te pripelje izven parlamenta, zato računajte na konstruktivnost NSi-ja," je dejal. "Na olimpijskih igrah smo osvojili želeno medaljo."

Na volitvah pred štirimi leti si je NSi s 7,2-odstotno podporo zagotovil sedem poslanskih mandatov.

Štab SD-ja. Foto: BoBo
Štab SD-ja. Foto: BoBo

Tanja Fajon: Skupaj nam bo uspelo ljudem vrniti zaupanje v politiko

Zadovoljni so tudi v štabu SD-ja. Predsednica Tanja Fajon se je zahvalila za vsak glas, "ki prinaša spremembe Sloveniji. Veseli smo in lahko čestitam zmagovalcu teh volitev Robertu Golobu, kot kažejo vzporedne volitve." Verjame, da jim bo skupaj uspelo ljudem vrniti zaupanje v politiko. Velik razkorak med prvo- in drugouvrščeno stranko po njenih besedah kaže, da so volivke in volivci do neke mere taktizirali oz. ugibali, kdo lahko premaga dozdajšnjega predsednika vlade Janeza Janšo. "Nocoj smo na strani zmagovalcev," je poudarila.

V izjavi v medijskem središču v Cankarjevem domu pa povedala, da je ponosna na ekipo SD-ja, ki jim jo je uspelo pomladiti. "Zagotavljam, da bomo v novi trdni levosredinski vladi faktor stabilnosti. Smo zanesljiva izbira, stranka, ki ima dolgoletno tradicijo, in delali bomo, kar smo si začrtali, ter skrbeli za to, da bo v državi dobro za vse ljudi, posebej pa za tiste, ki so ranljivi. Skrbeli bomo, da v naši državi obudimo demokracijo, da se znova spoštujejo zakoni, ustava, da se sliši glas ljudstva, da okrepimo zavezništvo s civilno družbo. Ponosna sem na Slovenijo, ker je obrnila nov list."

Podpredsednica stranke Dominika Švarc Pipan je ocenila, da je Gibanje Svoboda gotovo pobralo kar nekaj odstotkov levim in levosredinskim strankam. Nad rezultatom, čeprav je slabši od zadnjih volitev, v SD-ju po njenem mnenju niso zelo razočarani. "Ključno je to, da smo skupaj z volivkami in volivci, ki so se tako množično udeležili tokratnih volitev, dosegli ključen skupni cilj – to je sprememba oblasti, ki je Slovenijo počasi že vodila proti avtokratskemu režimu," je dejala. Z njo se je strinjal podpredsednik stranke Matjaž Nemec, ki je poudaril, da je bil osnovni cilj zamenjava Janševe vlade: "Tukaj smo bili uspešni vsi, ki smo se leta, pa tudi zadnjih nekaj mesecev, borili, da bi se zgodil ta velik preobrat." O morebitnih posledicah slabšega volilnega izida na vodstvo stranke je odgovoril, da danes ne razmišljajo negativno.

Na državnozborskih volitvah leta 2018 je stranka SD sicer dobila 9,9 odstotka glasov in s tem 10 poslancev v DZ-ju.

Štab Levice. Foto: BoBo
Štab Levice. Foto: BoBo

V Levici po vzporednih volitvah razočarani. Mesec bo ponudil odstop.

Izid Levice na državnozborskih volitvah je po besedah koordinatorja stranke Luke Mesca bistveno pod pričakovanji in je slab. "Pozdravljam splošni volilni izid, ki kaže, da se je Slovenija odločila, da ne gre po poti Madžarske," je dodal. V ponedeljek bo odstop ponudil celoten izvršni odbor, je napovedal. "Pogovorili se bomo o tem, kaj je šlo narobe. Je pa dejstvo, da rezultat ni takšen, kot smo ga pričakovali," je dejal Mesec. Razočaran je tudi, da sta iz parlamenta izpadli dve stranki Koalicije ustavnega loka. "Čeprav je Levica z okrnjeno ekipo, napovedujemo, da se bomo, tako kot doslej, borili za stvari, ki smo jih napovedali v kampanji – za stanovanja, podnebje, ekonomsko demokracijo, proti draginji in za ohranitev javnega zdravstva," je sklenil.

Da si ljudje ne želijo takšne države, kot so jo gledali zadnji dve leti, se je strinjal tudi vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec. "Definitivno pa ta delni izid vzporednih volitev ni dober, to je treba priznati. Glavno pa je, da so ljudje prišli na volišča." Poudaril je, da so z oblikovanjem koalicije KUL vzpostavili tvorno sodelovanje v zadnjih dveh letih.

Levica je na volitvah leta 2018 sicer prejela 9,3 odstotka glasov, s čimer je zasedla devet poslanskih mest.


Šarec: Ljudje glasovali taktično

Klemen Grošelj, evropski poslanec stranke LMŠ, ki je obstal na pragu preboja v državni zbor, je v prvem odzivu dejal, da se je Slovenija odločila za spremembo in odločno zavrnila obstoječo politiko. Tudi predsednik stranke Marjan Šarec je čestital relativnemu zmagovalcu in dodal, da bo za analize čas pozneje. Meni, da so ljudje glasovali taktično in da so želeli dati glas tistemu, ki bo premagal trenutno vladajočo stranko. Izid nakazuje, da bo nova vlada imela trdno večino, kar je po njegovem mnenju zelo dobro. "V koaliciji KUL smo dobro sodelovali zadnji dve leti," je zatrdil in dodal, da so s svojim delom opozarjali na vse, kar se dogaja, in s tem pomagali, da bo danes vlada odšla.

Vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović meni, da je stranka slabši izid glede na prejšnje državnozborske volitve dosegla zaradi taktičnega glasovanja v zadnjih dneh, veliko glasov znotraj liberalnega bloka pa je po njegovem mnenju šlo h Gibanju Svoboda. Veseli ga, da je na volitvah uspelo zmagati levi sredini in da se bo oblikovala nova vlada, ki "bo v to državo prinesla ponovno stabilnost in prijetno okolje".

LMŠ je na državnozborskih volitvah prvič sodeloval leta 2018, osvojil 12,6 odstotka glasov in 13 mandatov ter zasedel drugo mesto. Ker predsedniku SDS-a ni uspelo sestaviti vlade, je manjšinsko vlado vodil Šarec. Odstopil je po približno polovici mandata.

Štab Povežimo Slovenijo. Foto: BoBo
Štab Povežimo Slovenijo. Foto: BoBo

V Povežimo Slovenijo so delali po vsej Sloveniji

Gibanju Povežimo Slovenijo se po večini preštetih glasov s približno 3,4-odstotno podporo obeta obstanek tik pod parlamentarnim pragom. Predstavniki gibanja so nad izidom nekoliko razočarani, a pravijo, da z optimizmom zrejo proti jesenskim lokalnim volitvam, kjer pričakujejo dober izid.

Alojz Kovšca iz gibanja Povežimo Slovenijo je zatrdil, da so šli skozi burno, močno in kakovostno kampanjo. V gibanju so po njegovih besedah trdni in povezani. Tudi Zdravko Počivalšek je dejal, da so delali po vsej Sloveniji. "Čas za analize bo po dokončnih izidih. V kampanji smo pokazali konkretne načrte, kaj bomo naredili," je dodal in priznal, da je pričakoval, da bo "gibanje Povežimo Slovenijo, ki poskuša povezati bolestno razdeljen slovenski politični prostor", dobilo več glasov. Na vprašanje glede morebitnih odstopov oz. menjav v vrhu gibanja ali stranke Konkretno je dejal, da bodo končne izide volitev najprej analizirali znotraj stranke, nato pa še znotraj gibanja. "Tudi jaz bom temeljito razmislil, kako naprej," je napovedal.

Predsednik SLS-a Marjan Podobnik je za STA napovedal, da bodo v gibanju Povežimo Slovenijo nastopili tudi na jesenskih lokalnih volitvah, vsaj s skupnimi županskimi kandidati. Če bi se gibanju pridružila stranka Naša dežela, bi po oceni Podobnika prestopili prag DZ-ja. Nekoliko je nad izidom razočaran tudi Kovšca, po njegovi oceni so ljudje na volitvah razmišljali, ali podpreti en ali drug tabor, niso pa razmišljali, da bi podprli tistega, za katerega so menili, da bi moral zmagati. "To ilustrira bojazen volilnega telesa, nekateri se bojijo desnice, drugi levice in tako so razdelili glasove," je dejal.

V gibanje Povežimo Slovenijo so se sicer februarja letos s podpisom sporazuma o skupnem nastopu na volitvah povezale stranke Konkretno, ki je nastala na pogorišču SMC-ja in ima v iztekajočem se sklicu državnega zbora štiri poslance, ter zunajparlamentarne SLS pod vodstvom Podobnika, Zeleni Slovenije z Andrejem Čušem na čelu ter NLS in Novi socialdemokrati, ki ju vodita Franc Kangler oziroma Andrej Magajna.

Štab SAB-a. Foto: BoBo
Štab SAB-a. Foto: BoBo

Alenka Bratušek: Borili smo se, da je Slovenijo treba postaviti nazaj na pravo pot

Izpadla je tudi stranka SAB. Predsednica Alenka Bratušek je najprej poudarila, da so v volilni kampanji borili za to, da so ljudem povedali, da je Slovenijo treba postaviti nazaj na pravo pot. "Skupaj nam je to uspelo. Čestitke zmagovalcu Gibanju Svoboda in Robertu Golobu," je še povedala.

Tudi vodja volilne kampanje SAB-a Jernej Pavlič je dejal, da nameravajo počakati na dokončne izide in se šele takrat odločati, kako naprej. Sicer pa so svoj glavni cilj dosegli. "Naš glavni cilj, opozicije in Gibanja Svoboda, je bil zamenjava te vlade," je spomnil. Če se SAB-u ne bo uspelo prebiti v DZ, pa je stranka pač zastavila svoje ime, da povrnemo demokracijo, je dejal Pavlič. "Če je to ta cena, je zelo majhna," je še dejal.

SAB je na prejšnjih volitvah leta 2018 dobil 5,11 odstotka glasov in s tem pet poslancev v DZ-ju.

DeSUS po letu 1996 zunaj parlamenta

Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) je kot ena izmed najstarejših parlamentarnih strank in stranka, ki je sodelovala v največ vladah, tokrat izpadla iz parlamenta. Predsednik Ljubo Jasnič je kljub komaj 0,5-odstotni podpori po vzporednih volitvah dejal, da so zmagali. "Ko smo stranko pred šestimi meseci prevzeli, smo imeli 0,0, zdaj imamo 0,5. Zato jemljemo to kot uspeh, naredili bomo vse, da se vrnemo na lokalnih volitvah. Sem pa vesel, da je šla večina glasov tudi naših članov Robertu Golobu in mu čestitamo." Zdaj bodo zasedali organi stranke, je pa Jasnič zagotovil, da DeSUS bo ostal, da gredo na lokalne volitve in bodo naredili vse, da pridejo nazaj v parlament na naslednjih volitvah.

DeSUS je bil v DZ prvič izvoljen leta 1996. Na zadnjih parlamentarnih volitvah so dobili 4,17-odstotno podporo in pet poslanskih mandatov.

Stranka Resni.ca napoveduje boljši rezultat na naslednjih volitvah

Stranka Resni.ca je tudi ostala pod parlamentarnim pragom, a predsednik stranke Zoran Stevanović je z izidom zadovoljen. "Smo šele začeli, gremo naprej in na naslednjih volitvah, katerih koli, bo rezultat bistveno boljši," je dejal. "Pravzaprav se nikdar v zgodovini Slovenije ni zgodil takšen čudež, kot se je danes, da se je stranka s popolno medijsko blokado, brez medijskega prostora, brez stricev iz ozadja in brez finančnih struktur moči politično pozicionirala na slovenski politični sceni," je poudaril.

Volilni izidi drugih strank so bili ob medijski podpori, ki so je bili deležni, zanj pričakovani. "S takim medijskim prostorom, kakor ga je imel novi obraz globoke države, bi mi na volitvah uspeli z odstotkom 50 plus," je ocenil. Ob tem je napovedal, da se bodo udeleževali vseh volitev, tudi lokalnih.

Stranka Resni.ca je bila ustanovljena leta 2021 in do zdaj še ni sodelovala na parlamentarnih volitvah.

Naša dežela. Foto: BoBo/Borut Živulović
Naša dežela. Foto: BoBo/Borut Živulović

Aleksandra Pivec: Stranko bomo gradili naprej

Predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec je zadovoljna z izidom glede na to, da stranka obstaja komaj dobro leto, pa jim je uspelo vzpostaviti močno in trdno bazo članstva in ustvariti mrežo stranke po Sloveniji. "Delali smo na tem, da bomo predstavljali glas slovenskega kmeta, delavca in vseh tistih tihih ljudi, ki ne dosežejo političnega odločevalskega prostora v Ljubljani," je dodala. "Ne glede na to, da nismo uspeli prestopiti praga državnega zbora nikakor ne bomo odnehali, stranko bomo gradili naprej," je še povedala Pivec.

Gale: Glas za nas ni šel v nič

V Strankah Naša prihodnost in Dobra država, ki sta na tokratnih volitvah nastopili s skupno listo, so z izidom razmeroma zadovoljni. Predsednik Naše prihodnosti Ivan Gale je zatrdil, da "glas za nas ni šel v nič, smo tekači na dolge proge". Predsednik stranke Dobra država Smiljan Mekicar pa je dodal, da so njihovi volivci v obeh strankah prepoznali boj za poštenost. Vsem, ki so volili zanje, sta zagotovila, da bosta stranki s svojo politiko nadaljevali. "Nismo projekt za en dan, smo tekači na dolge proge in obljubljamo vam, da bomo svojo naravnanost nadaljevali še naprej," je dejal Gale. Kot je zatrdil, se bodo še naprej borili za integriteto, pravičnost, poštenost. "To je šele začetek nove zgodbe za našo prihodnost v dobri državi," pa je dejal Mekicar.

Letos ustanovljena stranka Naša prihodnost do zdaj na parlamentarnih volitvah še ni sodelovala, stranka Dobra država pa je leta 2014 z 1,5 odstotka glasov ostala pod parlamentarnim pragom.

Stranka Vesna. Foto: BoBo/Borut Živulović
Stranka Vesna. Foto: BoBo/Borut Živulović

V stranki Vesna delajo na dolgi rok

Okoljski aktivisti po besedah sopredsednika stranke Vesna Uroša Macerla običajno ne zmagujejo na kratke proge. "Prišli smo na dolgi rok," je dejal v prvem odzivu na izide vzporednih volitev. "Z rezultatom smo zadovoljni, ostajamo v slovenskem političnem prostoru," je poudaril. Kampanja je bila za stranko po Macerlovih besedah učna ura, v kateri so se zelo veliko naučili. "Glede na to, da je treba prilagoditi način življenja na tem planetu, obljubljamo svojim otrokom in vsem, ki so nam dali glas, da ne bomo obupali in naredili na naslednjih volitvah poteze, ki bodo šle v spomin," je dodal.

Tudi sopredsednica Urša Zgojznik je z izidom zadovoljna: "Mi smo z izidom izjemno zadovoljni, naša kampanja je bila čista in transparentna." V Vesni se po njenih besedah veselijo jutrišnjega dne in prihodnjih mesecev. "Mislimo, da si Slovenija zasluži eno pravo zeleno stranko, ki bo reševala lokalne zgodbe, ki bo podajala smer Sloveniji, ambiciozno, trajnostno in takšno, da bo primerna za vse otroke in vnuke," je dejala.

Piratska stranka. Foto: BoBo/Borut Živulović
Piratska stranka. Foto: BoBo/Borut Živulović

Pirati razočarani, ciljali so na preboj v parlament in vlado

V Piratski stranki Slovenije so razočarani nad doseženim izidom in tudi nad tem, da v ospredju volilne kampanje ni bila vsebina, "ampak so to volitve proti", je dejal predsednik stranke Boštjan Tavčar. "Upam, da naš čas še prihaja, ker naša prihodnost temelji na vsebini in mladih, ki v veliki večini predstavljajo piratsko stranko," je še dodal in napovedal udeležbo na jesenskih lokalnih volitvah.

To so sicer tretje parlamentarne volitve za Pirate. Leta 2014 so prepričali 1,34 odstotka volivcev, na volitvah leta 2018 pa dosegli 2,2-odstotno podporo.

V gibanju Zdrava družba pozdravljajo višjo volilno udeležbo

V nestrankarski ljudski listi civilnodružbenega gibanja Zdrava družba pozdravljajo dejstvo, da se volilna udeležba veča. So pa ocenili, da so pred nami zahtevni časi, v katerih bo po besedah Gregorja Kosa iz gibanja potrebna složnost. "Dejstvo je, da od svojega začetka januarja lani delamo na enem ključnem cilju – neposredna demokracija državljank in državljanov," je povedal. Kdor koli bo po končnih izidih sestavljal parlament in vlado ima pred sabo po Kosovih besedah težke naloge "in dejstvo je, da jih bomo v gibanju spremljali tako kot do zdaj – budno in vsak dan".

V Listi Borisa Popoviča se že ozirajo proti lokalnim volitvam

V Listi Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo si kljub želji, da bi presegli parlamentarni prag, dosežek vseeno štejejo kot uspeh, je povedal kandidat liste Anže Lemež. Vzpostavili so močno strankarsko infrastrukturo, jutri se začnejo priprave na lokalne volitve, je napovedal. Lista Borisa Popoviča do zdaj še ni sodelovala na volitvah. Kot je spomnil Lemež, so se za kampanjo odločili pozno, nastopili so sami, saj "v nobeni od strank nismo našli podobno naprednega programa".

V Zavezništvu Osvobodimo Slovenija trdijo, da so volitve neveljavne

V Zavezništvu Osvobodimo Slovenijo so zelo nezadovoljni z izidom letošnjih državnozborskih volitev. "Volitve so diskriminatorne, neveljavne in nepravične," je v izjavi za medije poudaril kandidat zavezništva Ivan Bolfek, ki upa, da bodo volitve razveljavljene. Po njegovem mnenju to pomeni, da posamezniki v družbi sledijo le svojim interesom, kako priti v parlament, nikomur pa ni mar za ustavo, zakone in pravice ljudi.

Zavezništvo Osvobodimo Slovenijo do zdaj še ni sodelovalo na volitvah.

Anica Bidar: Izid volitev bomo izpodbijali

Podobno menijo tudi v stranki Za ljudstvo Slovenije (ZLS). Predsednica Anica Bidar meni, da je bilo na volitvah ogromno nepravilnosti in stvari, ki mečejo črno luč na demokracijo in na volitve. Napovedala je, da bodo izid volitev izpodbijali.

Ponosni so, da so "se kljub vsemu udeležili teh volitev, da smo kandidirali v vseh volilnih enotah". Po njenih besedah se bodo še naprej borili za svobodo. Napovedala je, da bodo izpodbijali tudi ustavo. Članica stranke Esmeralda Vidmar pa je nagovorila vse neparlamentarne stranke. Meni, da je čas, da stopijo skupaj in se povežejo

Za stranko ZLS so to prve državnozborske volitve, stranka je bila ustanovljena letos.