Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Predsednik NSi-ja Matej Tonin je med preštevanjem glasov, ki so jih v stranki spremljali na svojem sedežu v Ljubljani, dejal, da je njihov predsedniški kandidat Janez Cigler Kralj volilno kampanjo "oddelal odlično". Kot ocenjuje, so s svojim kandidatom volivcem dali več izbire, nikakor pa niso ogrozili preboja kandidata desnega političnega pola v drugi krog.

Cigler Kralj, ki je pred novinarske kamere in mikrofone prišel za svojimi strankarskimi kolegi, se je v uvodu vsem svojim volivkam in volivcem zahvalil za podporo, zahvalil pa se je tudi vsem preostalim, ki so šli na volitve. "Zmagali smo že s tem, ko smo vstopili v to, kar zahtevno tekmo, in prinesli v predsedniško kampanjo neko svežino, predvsem pa bistveno drugačne pozicije" je dejal. Izpostavil je podpiranje podjetništva in ustvarjalnosti, poudarjanje pomena družine, varnosti, varovanja meja in zdravega domoljubja.

Ob tem je ocenil, da je jasno, da so se "desnosredinski volivci, pravzaprav odločili za taktično glasovanje in to jim na neki način ne gre zameriti, ker to smo videli tudi že kdaj v preteklosti, ampak ključno v tej tekmi pa je, da je stranka NSi ostala in postala še stabilnejša politična sila, ki ima jasno izhodišče", je poudaril. Posebej je ponosen tudi na složnost v stranki in "povezan trikotnik Ljudmila Novak, Lojze Peterle in Matej Tonin". S takšnim odnosom se podajajo tudi na lokalne volitve, je napovedal.

Neuradni izid sicer Janeza Ciglerja Kralja z manj kot petimi odstotki podpore uvršča na rep lestvice, manj glasov je prejel le kandidat Levice Miha Kordiš. Predsednik stranke Matej Tonin ob tem sicer ocenjuje, da podpora NSi-ju ne slabi. "Če pogledate javnomnenjske raziskave, ki so bile opravljene v zadnjih dneh pred volitvami, se je NSi okrepil. Bili smo stabilno na tretjem mestu," je poudaril in dodal, da je volilna kampanja gotovo prispevala k vidnosti, trdnosti in stabilnosti stranke, kar je dobra napoved pred lokalnimi volitvami.

Izjava Janeza Ciglerja Kralja