Foto: BoBo
Foto: BoBo
Prvi nagovor nove predsednice države

V prvem nagovoru se je novoizvoljena predsednica zahvalila volivcem: "Spoštovane državljanke in državljani, ponosno bom vstopila v predsedniško palačo z zaupanjem, ki ste mi ga dali. Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh, da bom garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in za demokracijo."

Zagotovila je, da se bo maksimalno potrudila, da se bodo vsi skupaj v politiki poenotili na strateških temah. Izpostavila je kakovostno javno zdravstvo, varnost, saj "bolj ko bo človek varen, manj ko bo revnih, manj bo socialnih težav, manj bo kriminala v naši državi. Želim si, da Slovenija postane država, kjer bodo starejši preskrbljeni in slišani, kjer bodo mladi želeli ostati. Želim si Slovenijo, kjer se bomo bolj zavedali, da nas čakajo hudi časi zaradi podnebnih sprememb."

Čestitala je tudi protikandidatu Anžetu Logarju. "Pet mesecev sva preživela skupaj, nekako sem ga začutila kot prijatelja. Pokazala sva Sloveniji, da se da spoštljivo komunicirati, mislim, da to Slovenija pričakuje od državnikov, od politikov," je dodala. Prepričana je, da naša država potrebuje takšne politike, saj je "Slovenija čudovit mozaik različnosti, ki lahko zaživi v vsej svoji lepoti zgolj takrat, ko bomo čisto vsi dali maksimalno, kar lahko damo za našo domovino".

"Hvala Maksu in Alešu, mami in očetu, sestri Tanji, če me oni ne bi na tej poti podpirali, vsega tega ne bi zmogla. Brez podpore Aleša in Maksa pa se niti ne bi odločila kandidirati za predsednico Republike Slovenije." Foto: BoBo
"Na demokratičnih volitvah so ljudje povedali, kakšno Slovenijo si želijo," je dejala Pirc Musar. Foto: BoBo

"Za potrebe te kampanje se mi ni bilo treba spreminjati"

Ob zaprtju volišč je najprej poudarila, da so ji "po terenu ljudje govorili, da si želijo neodvisne, nestrankarske kandidatke. Strankarskih prepirov imajo vsi preprosto dovolj."

Ob tem je poudarila, da je bilo 25 let njenega dela usmerjenega v temeljne človekove pravice, ko je "delala v imenu ljudi in za ljudi". Dejala je, da bo ob zmagi takšna predsednica, kakršna je kot človek. "Za potrebe te kampanje se mi ni bilo treba spreminjati. Vse življenje zagovarjam iste vrednote, verjamem v demokracijo, v človekove pravice, verjamem v strpnost dialoga in prav strpnosti in kulturi dialoga se želim posvečati v prihodnje. Želim si, da se uzremo v prihodnost, da pozabimo na preteklost. Veliko dela nas čaka, ampak Slovenija si zasluži več, Slovenija si zasluži srčno predsednico," je dodala.

Med prvimi koraki bosta po njenih napovedih sestava ekipe in razmislek o tem, koga najprej povabiti v predsedniško palačo in kam na prvi obisk v tujino. "Lahko vam namignem, da bo eden mojih prvih korakov ta, da bom v predsedniško palačo povabila vse predsednike parlamentarnih strank," je dejala. Meni namreč, da je čas, da nehamo gledati v preteklost, da se obrnemo v prihodnost, da se poenotimo o strateških temah. "Le tako bo lahko Slovenija dosegla cilje, ki si jih je zadala. Zdi se, da včasih malce nazaduje zaradi teh strankarskih prepirov. Moja drža skozi vse življenje mi omogoča marsikomu povedati, česar sicer ne bi želel slišati, pa čeprav je iz istega svetovnonazorskega spektra," je pojasnila.

Türk: Ljudje so povedali, da hočejo nekaj novega

Čestitat ji je prišel tudi nekdanji predsednik države Danilo Türk, ki meni, da je njena izvolitev pomembno sporočilo volivcev: "Ljudje so povedali, da hočejo nekaj novega. In Nataša Pirc Musar je simbol novega v Sloveniji." Po njegovih besedah gre tudi za menjavo generacij in ima nova generacija priložnost narediti drugačno Slovenijo. "Sam verjamem, da bo z novo generacijo, ki zdaj prihaja na odločilna mesta, to tudi uspelo. Danes moramo gledati na stanje leta 2030 in 2050 in poskrbeti, da bo Slovenija drugačna," je dodal.

Iz štaba Pirc Musar

Kučan: Nova generacija, ki je ne bremenijo stare delitve

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je v štab prišel, ko je nova predsednica že odšla v medijsko središče. Meni, da bo instituciji predsednika republike znala vrniti ugled in avtoriteto. Izid je bil po njegovih besedah pričakovan, volivce pa ji je uspelo prepričati s svojo iskrenostjo, vero v pravno državo ter s spoštovanjem človeka in dostojanstva.

Volivci so po njegovem mnenju v njej prepoznali zmožnost zagotavljanja "mirnega življenja z možnostjo pogovora o vseh ključnih vprašanjih, ki so pomembna za življenje v tej državi in za njeno prihodnost". Meni tudi, da bo ostala zvesta temu, kar je v kampanji govorila.

Tudi on je omenil menjavo generacije v politiki, ki gleda v prihodnost in je stare delitve, ki so bremenile Slovenijo do zdaj in jo zavirale na poti v prihodnost, ne obremenjujejo več. Kučan ji je pripravljen priskočiti na pomoč, če jo bo potrebovala: "Seveda sem na razpolago, kot sem bil na razpolago tudi vsem drugim. Ampak nekateri to hočejo, drugi ne."

Pomembno se mu zdi, da smo dobili prvo predsednico. "Moj prvi argument takrat, ko sem podprl njeno kandidaturo, je bil, da je prišel čas za ženske," je spomnil. "Želim, da to ne bi ostalo samo pri besedah. O enakopravnosti je pri nas veliko govora, ko pa se je treba odločati, se odloči v škodo, ne v korist žensk," je dodal.

V štabu veliko podpornikov in prijateljev

V Ruski dači v ljubljanskih Gameljnah so se ob obloženih mizah in živi glasbi, za katero so skrbeli New Swing Quartet in Duo harmonik, zbrali družinski člani, prijatelji in drugi podporniki kandidatke.

V štab je prišla tudi predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, ki je dejala, da je "zelo počaščena, da stoji verjetno ob prvi predsednici Slovenije".

Med prisotnimi je bilo opaziti tudi nekaj poslancev Gibanja Svoboda, ki je pred volitvami v drugem krogu podprlo Pirc Musar, tam so bili predstavniki Piratske stranke. Natašo Pirc Musar so sicer že pred prvim krogom podprli tudi v Stranki mladih - Zeleni Evrope, pred drugim krogom pa tudi SD.

Na volišče je Nataša Pirc Musar dopoldne prišla v spremstvu svojega moža, predvolilno kampanjo je označila kot zahtevno, vesela pa je, da se je okrog nje zbralo veliko srčnih ljudi. Kot je ob oddaji glasu dejala Pirc Musar, so ji bili v neprecenljivo pomoč prostovoljke in prostovoljci, ki se jim je zahvalila za vso podporo.

Prvopodpisana pod kandidaturo Nataše Pirc Musar Biserka Marolt Meden je poudarila, da je kandidatka opravila odlično predvolilno kampanjo. S pozitivno energijo, ki jo je širila po Sloveniji, pa je prepričala veliko državljanov in državljank, da je tudi udeležba na volitvah tako močna, je dejala. "Tukaj je toliko pozitivne energije, ki se je prenesla z vseh prizorišč v Sloveniji, kjer je Nataša nastopala, in z vseh soočenj, kjer je pokazala, da je človek, ki mu lahko zaupamo," je dodala.

Razpoloženje v štabu Nataše Pirc Musar
Prvi odzivi iz štaba Nataše Pirc Musar