Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Pogovor zmagovalke predsedniških volitev Nataše Pirc Musar za TV Slovenija

Pirc Musar: Prihaja čas mladih, drugačnih politikov
"Nekako sem ga začutila kot človeka, ki lahko v slovensko politiko prinese nov veter, Danilo Türk, ki je bil danes v mojem volilnem štabu, je rekel, da prihaja čas mladih, drugačnih politikov, Slovenija si to navsezadnje zasluži. Logar je pozval svoje volivke in volivce, naj mi zaupajo, da bom delovala v interesu vseh, prepričana sem, da bova lahko marsikaj naredila, če bo želel sodelovati, in mislim, da bo. Ta objem danes, ki ste ga videli, je bil spontan," je za TV Slovenija komentirala objem z Anžetom Logarjem in dodala, da mu je predvsem hvaležna za res zgledno komunikacijo.

"Vedno sva bila spoštljiva drug do drugega. Želim si, da bi si naju drugi politiki vzeli za zgled in da se res enkrat odločimo, da se ne bomo delili na ideoloških temah iz preteklosti, temveč da vsi skupaj naredimo to, kar je dobro za Slovenijo, iskreno verjamem v to, da se da," je povedala nova slovenska predsednica.

Pirc Musar: Nimam političnega nahrbtnika
Kaj je pretehtalo, menite, da so ljudje glasovali taktično, da anti Janša naboj še ni uplahnil? "Iskreno upam, da ne, vsake volitve so volitve za nekoga, ne proti nekomu, veliko sem bila po Sloveniji, 12.000 kilometrov smo naredili z ekipo po 52 občinah po vsej Sloveniji. Tisto, kar so volivke in volivci govorili, je, da želijo na tem položaju nekoga, ki ni vpet v strankarsko politiko. Prvič me je zaneslo v politiko, prvič sem kandidirala, prvič bila v kampanji, verjamem, da bom lahko kot nestrankarski človek, ki res nima nobenega političnega nahrbtnika, vsem, tudi tistim na desnem polu, pomagala, da bomo najprej zgledno komunicirali med seboj in da se bomo zavzeli za tiste strateške projekte, ki so nujno potrebni, da Slovenija postane še boljša država, kot sicer je," je odgovorila predsednica.

Kako boste sodelovali z opozicijo, Janšo?
"Na predsedniški funkciji upam, da ne bom imela opozicije. Ena prvih stvari, ki bi jo rada naredila, je, da povabim v predsedniško palačo vse predsednike parlamentarnih strank, da se pogovorimo, kako lahko pomagam, da se poenotimo pri strateških temah. Zakaj bom lahko predsednica vseh? Zdravstvena reforma je nekaj, kar zadeva čisto vse, človekove pravice niso ne leve ne desne, ali jih imaš ali pa ti jih vzamejo. Posvečala se bom temam, ki združujejo, in ne temam, ki razdvajajo," je odgovorila.

Povedala je še, da bo zagotovo arbitraža glede meje med Slovenijo in Hrvaško ena prvih tem, o katerih se bo pogovarjala s hrvaškim predsednikom Milanovićem.

Kučan in Türk ne bosta svetovalca
Nekdanjih predsednikov Kučana in Türka zagotovo ne bo vzela v predsedniško palačo kot svetovalca, bosta pa njena "guruekipa". "Zdi se mi nedostojno, da nekdanje predsednike postavimo na stran, ogromno znanja imajo vsi trije predsedniki, nespametna bi bila, če bi njihovo modrost vrgla čez okno. Zavedam se, da nisem pojedla vsega znanja tega sveta, navsezadnje sta mi predsednik Kučan in Türk že v tej predvolilni kampanji veliko povedala, o mednarodnih odnosih, o tem, kaj predsedniška funkcija je, obema sem neskončno hvaležna, prepričana pa sem, da mi bo na tej novi poti pomagal tudi predsednik Pahor," je še povedala.

Kaj bo počela, čakajoč na prisego in prva pot
"Glede na to, da sem ambasadorka evropskega rokometnega prvenstva za ženske, grem jutri na tekmo Slovenija – Norveška, goreče navijat za naše Slovenke. Budno spremljam, kar se dogaja na Zahodnem Balkanu, pred nekaj tedni sem rekla, da si želim, da bo moja prva pot v Nemčijo, ki je naša največja gospodarska in trgovinska partnerica. Zadnji dogodki na Zahodnem Balkanu pa vendarle kažejo, da bi bilo prav, da naredim turnejo po Zahodnem Balkanu, začenši s Hrvaško pa vse do Kosova, Makedonije in Črne gore, da se spoznam s predsednico Kosova in predsedniki drugih držav," je povedala in dodala, da želi vsem državam regije sporočiti, da jih vidi kot del EU-ja, ki ga vidi kot steber miru in stabilnosti.

Po današnjem glasovanju v drugem krogu volitev predsednika republike je jasno, da bo v prihodnjem petletnem mandatu na vrhu države aktualnega predsednika Boruta Pahorja nasledila Nataša Pirc Musar. Slovenija je tako dobila prvo predsednico države, ki bo funkcijo uradno prevzela 22. decembra.

Volilna komisija je preštela večino glasov. Nataši Pirc Musar so volivci namenili 53,86 odstotka glasov, Anžetu Logarju pa 46,14 odstotka glasov. Preštetih je 99,9 odstotka glasov.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v telefonskem pogovoru čestital novoizvoljeni predsednici, ji zaželel uspešno delo in jo v torek povabil na pogovor v predsedniško palačo.

Pirc Musar je čestital tudi premier Robert Golob. Zapisal je: "Spoštovana predsednica, volivke in volivci so vas izbrali za predsednico Republike Slovenije. Čestitam vam ob izvolitvi, ki je dokaz, da si državljani in državljanke želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije: človekove pravice, vladavina prava, neodvisni mediji, svoboda in spoštljiv dialog. Prepričan sem o najinem dobrem sodelovanju pri naslavljanju skupnih izzivov prihodnosti in krepitvi odprte, vključujoče družbe, ki v ospredje postavlja solidarnost in povezovanje, ter o skupnem prizadevanju za razvoj države v dobrobit vseh. Srečno, predsednica!"

Pirc Musar: Zadržimo retoriko spoštljivega komuniciranja

"Najprej iskrena hvala vsem volivkam in volivcem, ki ste odšli na volitve, hvala predvsem tistim, ki ste oddali glas zame. Iskreno čestitam Anžetu Logarju, želim mu vso srečo na njegovi nadaljnji poti. Pet mesecev sva preživela skupaj, nekako sem ga začutila kot prijatelja. Pokazala sva Sloveniji, da se da spoštljivo komunicirati, mislim, da to Slovenija pričakuje od državnikov, od politikov," je po prihodu v novinarsko središče na Gospodarskem razstavišču dejala Nataša Pirc Musar. "Iskreno upam, da bo gospod. Logar zadržal to retoriko, Slovenija potrebuje takšne ljudi, potrebuje takšne politike."

"Resnično bom predsednica vseh"

"Na demokratičnih volitvah so ljudje povedali, kakšno Slovenijo si želijo. Spoštovane državljanke in državljani, ponosno bom vstopila v predsedniško palačo z zaupanjem, ki ste mi ga dali. Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh, da bom garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in za demokracijo," je še dejala Pirc Musar.

Predsedničine teme: Kakovostno javno zdravstvo, varnost, sociala ...

"Maksimalno se bom potrudila, da se bomo vsi skupaj v politiki poenotili na strateških temah, sem za kakovostno javno zdravstvo, za varnost, človekova varnost je tista, ki mi je blizu. Bolj kot bo človek varen, manj kot bo revnih, manj bo socialnih težav, manj bo kriminala v naši državi. Želim si, da Slovenija postane država, kjer bodo starejši preskrbljeni in slišani, kjer bodo mladi želeli ostati. Želim si Slovenijo, kjer se bomo bolj zavedali, da nas čakajo hudi časi zaradi podnebnih sprememb. Mladi nam na politična ramena nalagajo odgovornost, da poskrbimo za naš planet, da bodo naše naslednje generacije, torej naši otroci, živeli v zdravem in čistem okolju."

"Slovenija ni volilni listič"

"Iskrena hvala tudi vsem tistim, ki so glasovali za Anžeta Logarja. Veste, Slovenija ni volilni listič, Slovenija ni politična stranka, Slovenija je čudovit mozaik različnosti, ki lahko zaživi v vsej svoji lepoti zgolj takrat, ko bomo čisto vsi dali maksimalno, kar lahko damo za našo domovino."

Logar: Ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo

V novinarsko središče na Gospodarskem razstavišču je sicer prvi prispel poraženec volitev Anže Logar. "Z današnjim dnem se je zaključilo dolgo potovanje. Volitve so praznik demokracije in volivci ste danes odločili. Nataša Pirc Musar bo postala prva predsednica republike in ji iskreno čestitam za zmago. Verjamem, da bo držala dano besedo in bo predsednica vseh nas. Nesporno je, da je trdo garala med volilno kampanjo. Njena kampanja ni bila lahka in so jo že med kampanjo odpisali. Vendar je vztrajala, tako kot jaz. Ni se vdala, danes je zmagala. Čestitke, Nataša, čeprav poslušaš na daljavo. Z Natašo imava različne poglede na področjih, kjer se razlikujeva, ki sva jih tudi predstavila med svojo kampanjo. Verjamem pa, da je slišala moje ključno sporočilo – sodelovanje. Pričakovanje, da bo predsednica vseh, to Slovenija potrebuje še bolj kot kadar koli do sedaj. Želim si, da bo Nataša delovala povezovalno. V interesu vseh nas je, da imamo dobro predsednico. Nataša bo dobra predsednica, če bo vsem nam prisluhnila. Potem bo imela našo podporo pri premoščanju razlik, tistih, ki nam jemljejo veter iz jader. Razlike med nami so in bodo. To ne sme biti ovira, da nismo enotni pri iskanju skupnih rešitev. Zato pozivam vse tiste, ki ste oddali glas meni, da čestitate prvi slovenski predsednici. Vsem, ki ste glasovali za mene, se iskreno zahvaljujem za vaš glas. Več kot 350.000 volivcev je glasova za. Že dolgo ni bilo toliko pozitivizma v slovenski politiki. Velika množica nas je glasno in jasno sporočila, da je sodelovanje edina prava pot za našo prihodnost. To je velik kapital za naprej. Z idejo smo prodrli, z zmago pač ne. Sodelujemo za prihodnost. To sem jaz. To iskreno zastopam. 23 let sem v politiki. V tem času sem se marsičesa naučil. Tudi tega, da ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo. Danes smo na začetku nečesa velikega," je povedal Logar.

Pirc Musar zmagala v šestih od osmih volilnih enot

Nataša Pirc Musar je svojega tekmeca na predsedniških volitvah Anžeta Logarja premagala za skoraj osem odstotnih točk (7,72 odstotne točke po 99,99 odstotka preštetih glasov). Več glasov so ji volivci namenili v šestih izmed osmih volilnih enot.

Zmagovalec prvega kroga je bil Anže Logar, ki je v prvem krogu prejel 34 odstotkov oziroma 293.571 glasov, Nataša Pirc Musar se je v drugi krog uvrstila s 27 odstotki oziroma 232.295 glasovi.