Po oceni sociologa Gorazda Kovačiča ima Nataša Pirc Musar prave lastnosti, da lahko
Po oceni sociologa Gorazda Kovačiča ima Nataša Pirc Musar prave lastnosti, da lahko "po desetletni degradaciji funkcije predsednike" tej funkciji spet vrne težo. Foto: BoBo

Nataša Pirc Musar je v drugem krogu prepričala večino volivk in volivcev, premagala je protikandidata Anžeta Logarja, s tem je Slovenija dobila prvo predsednico republike v zgodovini. "Po svoje je bil že čas. Mislim sicer, da se je pri tem poklopilo cel kup okoliščin, ki jih je Nataša Pirc Musar spretno izkoristila, da je potem naneslo tako, da smo dobili žensko predsednico," razplet volitev komentira sociolog Gorazd Kovačič s Filozofske fakultete.

Kot ocenjuje, je tudi sicer dobro, da ženske osvajajo tudi najvišje položaje v državi. "In da se nato tudi izkažejo ter s tem prebijajo steklene strope in odpirajo neka vrata tudi za številne mlajše kolegice, ki potem vidijo, da se da uspeti in da ima smisel, če imajo tudi ženske ambicije, če se tudi ženske izobražujejo, če gredo tudi ženske v politiko, ker ne bodo obtičale nekje pod vrhom, ampak lahko pridejo tudi do vrha," je dejal. Da je zmaga kandidatke pomembna, se strinja tudi sociolog Samo Uhan s Fakultete za družbene vede. "Imamo predsednico parlamenta, zdaj imamo tudi predsednico države. Zdi se, da nas to postavlja na zemljevid demokratičnih držav s trendi, ki morajo prevladati," je dejal.

"Del volivcev gotovo glasoval proti Logarju, ker ga vidijo kot kamuflažo Janše"

"Mislim, da so ljudje večinsko zavrnili – ne z zelo velikim odstotkom, ampak vendarle – ne samo Janševe stranke, zavrnili so tudi Pahorjevo spravljivo držo do skrajne desnice, ocenjuje Gorazd Kovačič. Foto: BoBo

Kot ocenjuje Kovačič, so volivke in volivci na volitvah sicer večinsko presodili, da je Nataša Pirc Musar primerna za predsedniško funkcijo in ji zato namenili glas, a ob tem poudarja, da je v določeni meri šlo tudi za glasovanje 'proti'. "Del je gotovo glasoval proti Logarju, ker ga še vedno vidijo kot kamuflažo Janeza Janše, na drugi strani pa so po moji oceni glasovali tudi proti Borutu Pahorju," je dejal. Logar je namreč po oceni Kovačiča v predsedniški kampanji na neki način imitiral Pahorja. "Govoril je o sodelovanju, povezovanju, prihodnosti in tako naprej. Sebe je postavil onkraj strankarske polarizacije, čeprav prihaja iz stranke, ki to polarizacijo v veliki meri generira. Pahorja je pa v resnici posnemal še v tem, da se je distanciral od politike SDS-a, a vendarle ni mogel ubežati dejstvu, na katero ga je nenehno opominjala tudi protikandidatka – da pravzaprav nikoli ni bil zares kritičen do svoje stranke in njenega predsednika, nikoli se ni uprl Janši," je dejal sociolog.

Tudi Samo Uhan meni, da so volivke in volivci nagradili držo Nataše Pirc Musar, ki je bila od začetka kampanje "precej premočrtna, jasno usmerjena in neodvisna". Čeprav je nova predsednica v vrednotah usklajena z aktualno vlado, pa je po oceni Uhana pokazala, da bo znala predsedniške kompetence artikulirati na način, ki jo bodo naredili za samostojno in neodvisno predsednico, ki ne bo popolnoma usklajena z vladno politiko. Del volilnega telesa je sicer po Uhanovem mnenju presodil, da je treba s politiko, ki so jo volivci zavrnili aprila, zavrniti še enkrat.

Kovačič ob tem poudarja, da je imel marsikdo tudi zadržek do tega, da bi sploh šel na volitve v drugem krogu, saj "niso želeli glasovati za Natašo Pirc Musar, ker so jo razumeli kot predstavnico kapitala, tranzicijskih ekscesov, in so ji zamerili določene trde poteze do delavcev, sindikalistov in podobno, ali do kakšnega znanega zdravnika, ki jih je vlekla kot odvetnica po naročilu svojih klientov". Kot ocenjuje, so nekateri volivci, ki so v prvem krogu volili levosredinske kandidate, to nedeljo ostali doma. "Očitno pa se je zgrnilo nekaj drugih, ki so v prvem krogu še opazovali, kaj se dogaja, potem pa so se vendarle odločili, da je treba iti glasovat za tistega, ki ni Logar," je dodal. Volilna udeležba je namreč v drugem krogu presegla udeležbo iz prvega kroga, kar se je do zdaj zgodilo le na predsedniških volitvah leta 2007, ko sta se v drugem krogu pomerila Danilo Türk in Lojze Peterle.

Anže Logar je na predsedniških volitvah dokazal, da postaja vse močnejša figura na desnosredinskem političnem polu. Foto: BoBo
Anže Logar je na predsedniških volitvah dokazal, da postaja vse močnejša figura na desnosredinskem političnem polu. Foto: BoBo

Logar bi lahko predstavljal preobrazbo SDS-a, a tega ne more narediti sam

Anže Logar je sicer kljub porazu s približno 410 tisoč glasovi podpore na volitvah dosegel dober izid. Izmed desnosredinskih kandidatov se je na predsedniških volitvah do zdaj bolje odrezala le Barbara Brezigar, ki se je leta 2002 v drugem krogu pomerila z Janezom Drnovškom in prepričala 448 tisoč volivcev. Poleg tega je Logar že v prvem krogu prejel 296 tisoč glasov in s tem presegel količino, ki jo je na letošnjih parlamentarnih volitvah prejela stranka SDS, ki jo je aprila volilo nekaj manj kot 280 tisoč ljudi.

"Treba je povedati, da je Logar artikuliran in retorično spreten. Pokazal je izrazito spodobnost, umirjenost, tudi odločnost. Ni pa povsem uspela ta preobrazba iz strankarskega človeka s pomembnimi zadolžitvami, ki jih še vedno ima v SDS-u, v povsem neodvisnega kandidata," ocenjuje Uhan, ki dodaja, da je Logar kljub temu svojo vlogo odigral dobro in se pri tem tudi ni zatekal v negativno kampanjo. "To so za njega paradoksalno opravili kandidati leve sredine v prvem krogu sami, ko se niso fokusirali na njega, ampak drugi na druge in predvsem na Natašo Pirc Musar. Logarja pa so pustili, da je pravzaprav odigral svojo vlogo tako, kot si jo je zamislil," pojasnjuje.

"Po mojem mnenju pa se je preobrazba Logarja iz zvestega in lojalnega izvrševalca politike SDS-a začela nekoliko prepozno in ni povsem uspela, pa tudi ni imela prave vsebine," meni Samo Uhan. Foto: BoBo

Logar tako po mnenju Kovačiča kot Uhana predstavlja potencial za preobrazbo stranke SDS in desnega političnega pola, a se oba strinjata, da je to trenutno malo verjetno. "Če bi desnica naredila križ čez skrajno desnico, ki zdaj popolnoma dominira, bi lahko osvojila celo solidno večino na kakršnih koli volitvah, ker so ljudje v Sloveniji relativno konservativni. Niso pa pripravljeni podpreti skrajnežev, vsaj večina ne. Za večino je ta skrajna politika antipatična in potem se oprimejo novih obrazov oziroma kogar koli, ki ponuja to, da lahko te skrajneže premaga in jih omeji," je dejal Gorazd Kovačič.

Prepričan je, da bi stranka SDS, če bi se pod Logarjevim vodstvom popolnoma preobrazila, na parlamentarnih volitvah v prihodnosti lahko dobila bistveno več podpore kot do zdaj. "Ampak mislim, da dokler bo tam Janša in njegov krog radikaliziranih sodelavcev in celo gibanje radikaliziranih privržencev in cel medijski aparat, se to ne bo spremenilo. In v tem smislu Logar sicer je naredil zelo dober in obetaven poskus, ampak mu ne bodo omogočili, da bi stranko preoblikoval na ta način, kot je to prikazal v tej kampanji," ocenjuje.

Uhan ob tem opozarja, da ni popolnoma jasno, ali bi Logar v primeru, da bi transformacijo odmika od SDS-a izpeljal do konca, še imel podporo zvestih volivcev SDS-a. Sam sicer meni, da ima kot spreten politik zdaj čas in tudi znanje, da bi se lahko artikuliral kot naravni vodja desne sredine. "S tem pa nastaja neka zanimiva pozicija, ker dobivamo močno figuro v desni sredini. Logar je močan kandidat, je dober kandidat. In zdaj bo imel lepo priložnost dokazati, da je bila ta transformacija v neodvisnega in samostojnega kandidata desne sredine iskrena in resnična. Čeprav to ne bo zelo enostavno," je dodal.

Kakšna predsednica bo Nataša Pirc Musar?

Gorazd Kovačič ocenjuje, da bo glede izražanja mnenj Nataša Pirc Musar v vlogi predsednice dejavna. "Hkrati pa zna biti tudi relativno ljudska, ne sicer na banalen način. Mislim, da bo s temi 'instagramovskimi ekshibicionizmi' konec, tej funkciji pa bo dala digniteto, vendarle pa je ne bo vodila tako monarhično, kot je to počel Danilo Türk," je prepričan.

Samo Uhan poudarja, da predsedniško funkcijo natančno določata zakonodaja in ustava, a ob tem ocenjuje, da bo predsednica znotraj tega zmožna ambiciozne interpretacije svojih pooblastil. "Slog bo zagotovo drugačen in tudi ta njena neodvisnost se bo lahko izrazila na drugačen način, kot se je pri Pahorju. Pri Pahorju se je to kazalo predvsem v želji, da se nikomur ne zameri, da je všečen vsem. Zdi se mi, da to ni njen način delovanja, imeli pa bomo priložnost to spoznati," je sklenil Uhan.