Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Tekli smo maraton, tako kot danes v Ljubljani. Prvič v življenju sem se podala na popolnoma neznano pot v politično kampanjo, a ni mi žal niti za trenutek, ki sem ga preživela med ljudmi na terenu," je za MMC dejala Pirc Musar. Odločitev za kandidaturo sicer ni bila lahka, je izjavila. Prav tako po njenih besedah ni lahko biti neodvisen kandidat, grobih napadov "z ene in druge strani je bilo precej".

Pirc Musar je v medijskem središču na Gospodarskem razstaviču čestitala Anžetu Logarju za prvo mesto v prvem krogu volitev. Ob tem se je zahvalila vsem drugim protikandidatom in Marti Kos ter Gregorju Bezenšku ml. "Vsi smo zbrali dovolj poguma in se podali v to predsedniško kampanjo in prav je, da je izbira velika, to je bistvo demokracije," je poudarila.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Verjamem, da je Slovenija sposobna preseči razdelitev, predvsem si ne želim, da bi se nas delilo po preteklosti. Iskreno si želim, da se lahko poenotim na strateških temah, tam je nujno soglasje med levimi in desnimi. Kot nestrankarska kandidatka se bom za to borila še naprej," je napovedala in dejala, da je uvrstitve v drugi krog "neizmerno vesela".

Dodala je, da si tudi v drugem krogu želi dostojnih soočenj in govora, kot je po njenem mnenju prevladoval v prvem krogu. "Vendarle pa se moramo zavedati, da bo šlo v drugem krogu za spopad vrednot," je dejala in vse volivke in volivce pozvala, naj se volitev 13. novembra udeležijo.

Podpora Gibanja Svoboda in SD-ja

Prvaka Gibanja Svoboda in SD-ja sta Nataši Pirc Musar že napovedala podporo. V prvem krogu je namreč zbrala 100.000 glasov več kot njihov kandidat Milan Brglez. Kot je povedal predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, so se tudi že pogovarjali o tem, koga bodo podprli v drugem krogu. "Zagotovo si na noben način ne želimo, da bi zmagal kandidat stranke SDS, in naredili bomo vse, da do tega ne pride," je napovedal. Golob je še dejal, da bomo najverjetneje prvič dobili predsednico republike, kar bo po njegovem mnenju sprememba, ki si jo Slovenija zasluži in potrebuje.

Pirc Musar pa je v izjavi sicer dejala, da ji je pomembno predvsem to, da jo podprejo volivke in volivci, ki verjamejo v vrednote, ki jih sama zagovarja. "Morda je pa res čas tudi za prvo žensko – čas je za predsednico," je dejala.

"Želim si podpore tudi tistih, ki verjamejo v moderno Evropo"

Pirc Musar je po zaprtju volišč dejala, da je vesela, da so volivke in volivci prepoznali vrednote, za katere se zavzema. "Gre za praznik demokracije, vesela sem podpore in vesela sem, da so ljudje prepoznali tisto glavno pri meni, to nestrankarskost, to, da nisem vpeta v etablirane stranke in da bom lahko tudi v drugem krogu zagovarjala te druge vrednote, in niti za milimeter mi jih ne bo treba spreminjati," je poudarila.

Na vprašanje, ali bo v drugem krogu iskala podporo drugih strank, je odgovorila, da je podpora stvar njihove osebne presoje. "Želim si podpore tudi tistih, ki so bili v tem prvem krogu morda zadržani. Želim si podpore tudi tistih, ki verjamejo v moderno Evropsko unijo, moderno Evropo, ki delijo iste vrednote, ki jih delim sama. To je tisto, česar si v drugem krogu želim."

Štab Nataše Pirc Musar obiskal tudi Milan Kučan

V štab v Ruski dači so prišli tudi predstavniki Piratske stranke, ki jo je v kampanji podprla kot kandidatko, pa predstavnica Srebrne niti Biserka Marolt Meden, ki je prvopodpisana pod njeno kandidaturo. Kot je dejala, ceni kandidatkino neodvisnost. "Vedno je znala reči bobu bob in povedati, kdaj so kršene človekove pravice, ter se postaviti na stran ljudi, in ne vladajoče elite." Na vprašanje, kaj bi lahko Pirc Musar, če bi bila izvoljena za predsednico, postorila za starejše, je Marolt Meden odgovorila, da bi bilo zelo pomembno že, če bi starejšim znala prisluhniti. "Nas starejših je zelo veliko, a do zdaj smo čutili, da drugi odločajo o nas. Želimo si sami povedati, česa si želimo."

Nataša Pirc Musar je sicer kandidirala s podpisi volivcev, poleg Piratske stranke pa so ji podporo izrazili tudi v Stranki mladih – Zeleni Evrope. Predsednik Piratske stranke Boštjan Tavčar je dejal, da si v stranki s kandidatko Pirc Musar delijo številne vrednote. "Gre za vrednote, ki jih je zagovarjala kot informacijska pooblaščenka in tudi pozneje. Mislim, da je v slovenski politiki premalo načelnosti in preveč preračunljivosti. Obenem pa nekateri naši pogledi niso enaki, a v politiki je treba graditi na skupnih točkah. To je bil naš osnovni razlog za podporo," je pojasnil.

Štab Pirc Musar v Ruski dači je obiskal tudi prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan, a šele po tem, ko so se podporniki kandidatke že poslovili oziroma odpravili v medijsko središče na Gospodarskem razstavišču. "Kot kaže, je prispel tik po našem odhodu," je za MMC pojasnil mož Aleš Musar. O podpori prvega predsednika pa je dejal, da sta Kučan in Danilo Tűrk, ki je prav tako svojo podporo izrazil Pirc Musar, poleg Boruta Pahorja edina, ki iz prve roke vesta, kaj pomeni opravljati funkcijo predsednika republike. "Da onadva menita, da je Nataša njuna primerna naslednica, je izjemno priznanje," je še dodal Musar.

Nataša Pirc Musar