"Prepričan sem tudi, da ljudje niso naivni in da znajo nekatere stvari povezati med seboj, kdo je v resnici neodvisen, kdo se predstavlja za neodvisnega, kdo ima takšno ali drugačno prtljago," je dejal Vladimir Prebilič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V izjavi tik pred zaključkom kampanje je Vladimir Prebilič poudaril, da se je v nasprotju s svojimi tekmeci udeležil vseh soočenj, na katera so ga povabili, njegovi protikandidati pa da so nekatera tudi zavrnili, ker se niso počutili udobno. "Dolžnost predsednika pa je, da tudi če se ne počuti udobno, prisluhne vsem v državi," je poudaril.

Sicer pa aktualni kočevski župan ocenjuje, da je bila njegova kampanja racionalna, slonela pa je na majhni ekipi in vsebinah, ki jih "zadnjih 20 let v državi nihče ni naslavljal". Svojo prednost sam med drugim vidi tudi v "popolni neodvisnosti in avtonomiji". Kandidaturo je sicer vložil s podporo zelene stranke Vesna, sopredsednika stranke Urša Zgojznik in Uroš Macerl pa sta v izjavi opozorila, da je kampanja bolj ali manj minila brez resnih pogovorov o okoljskih vprašanjih.

Prebilič vložil tudi vnovično kandidaturo za župana Kočevja

Vladimir Prebilič je na sklepnem soočenju predsedniških kandidatov na Televiziji Slovenija v četrtek dejal, da je po temeljitem premisleku in posvetih vložil tudi vnovično kandidaturo za župana Kočevja.

"Kar pa seveda ne pomeni, da bi v čemerkoli zmanjševal svojo participacijo v predsedniški točki," je poudaril in dodal, da ima do 30. oktobra čas, da se lahko od županske kandidature umakne in se posveti predsedniški kandidaturi, v primeru, če pride v drugi krog. Dodal je, da so ga zadnje ankete ohrabrile in "da je še vse mogoče".

Prebilič je volivce pozval k udeležbi na volitvah, da bodo tudi tako utrdili legitimnost osebe, izvoljene na najvišjo funkcijo v državi. "Če želite spremembo, potem vam ne bo preostalo drugega kot obkrožit številko šest, ker vse ostalo je gledanje kontinuitete, ki jo gledamo že zadnjih 20 let," je ob tem ost kritike uperil tudi v preostale predsedniške kandidate.

Na mnenja nekaterih, da je funkcija predsednika republike nepomembna in da jo lahko zaseda vsak, Prebilič ne pristaja. "Ne, če je oseba, ki opravlja funkcijo predsednika, vztrajna, trmasta, se predvsem jasno izraža in ima svoje stališče, za katerim stoji, se ne prepogiba pod pritiski političnih ali kapitalskih elit," je dejal.

O tem, kakšen rezultat pričakuje v nedeljo, upoštevajoč zadnje javnomnenjske ankete, pa Prebilič zatrjuje, da je po naravi optimist. Pojasnjuje tudi, da je bila njegova kampanja že od začetka "spopad Davida proti Goljatu", saj so se spopadli z etabliranimi elitami. "Mi smo se tega zavedali že prvi dan in če seveda ne bi verjeli in upali, da je možno kaj spremeniti, se za kaj takšnega ne bi odločili," pravi.