Opolnoči bo začel veljati volilni molk. Foto: BoBo
Opolnoči bo začel veljati volilni molk. Foto: BoBo

V četrtek je na zadnji dan predčasnega glasovanja na volitvah predsednika republike glas oddalo 23.203 volivk in volivcev oziroma 1,37 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije.

Udeležba na predčasnih volitvah je tokrat precej višja kot na prejšnjih dvojih predsedniških volitvah. V vseh treh dneh skupaj je na volitvah predsednika republike leta 2017 predčasno glasoval 28.201 volivec oziroma 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev, leta 2012 pa 23.350 volivcev oziroma 1,36 odstotka vseh. Tokrat se je predčasnega glasovanja udeležilo skoraj 68.000 volivk in volivcev oz. približno 4 odstotki volilnih upravičencev.

Na aprilskih volitvah v državni zbor se je predčasnega glasovanja vse tri dni skupaj udeležilo 130.151 oziroma 7,67 odstotka volivk in volivcev.

Za nedeljske predsedniške volitve je bilo oddanih 3934 vlog za glasovanje po pošti v Sloveniji, 319 vlog za glasovanje na domu in 4949 vlog za glasovanje na volišču izven okraja stalnega prebivališča.

Volivke in volivci s stalnim prebivališčem v tujini so oddali 279 vlog za glasovanje na omnia volišču v Sloveniji. Volivke in volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan glasovanja v tujini in želijo tam glasovati, pa so oddali 499 vlog za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih in 593 vlog za glasovanje po pošti iz tujine.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo 7. oktobra 2022 v volilnih imenikih za izvedbo glasovanja na volitvah vpisanih skupaj 1.694.429 volilnih upravičencev, od tega 1.587.322 volivk in volivcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji in 107.107 s stalnim prebivališčem v tujini.

Zadnji dan volilne kampanje pred nedeljskimi volitvami

Sklepni dan volilne kampanje bodo kandidati s srečanji in pogovori z volivci poskušali predvsem prepričati še neopredeljene, naj v nedeljo glas oddajo prav zanje.

Zvečer bo na RTV SLO objavljena še zadnja javnomnenjska raziskava, ki bo nakazala razpoloženje volivcev tik pred volitvami. V nedeljo bodo sicer volivci izbirali med sedmerico kandidatov, ki bodo na glasovnicah navedeni po naslednjem vrstnem redu: Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.

Kampanja se bo uradno končala opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Od polnoči pa do 7. ure in od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. Čez dan, torej v soboto in nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo domnevne kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Ker je v tem času stekla tudi kampanja pred lokalnimi volitvami, se je postavilo vprašanje, kako bo inšpektorat za notranje zadeve v času prekrivanja volilnega molka pred predsedniškimi volitvami in kampanje pred lokalnimi ločeval dejavnosti oziroma postopal v primeru morebitnih zlorab, če bi posamezne stranke v okviru lokalne kampanje to izkoristile tudi za promocijo posameznih predsedniških kandidatov.

A na inšpektoratu pojasnjujejo, da pri prekrivanju dveh kampanj ne vidijo razloga za težave, saj je zakon, ki ureja volilno in referendumsko kampanjo, glede te problematike jasen. Poleg tega so imeli v preteklosti že podobne okoliščine, ko sta bili na primer dve hkratni kampanji v času volitev in referendumov, pojasnjujejo. Sicer pa domnevne kršitve obravnavajo od primera do primera, so dodali.