Primož Roglič je zadnja dva meseca preživel na višinskih pripravah. Foto: EPA
Primož Roglič je zadnja dva meseca preživel na višinskih pripravah. Foto: EPA
Sorodna novica Taktično zavezništvo Pogačar-Roglič za izločanje grenadirjev?

Lanski zmagovalec Toura Tadej Pogačar in drugouvrščeni Primož Roglič sta tudi letos prva favorita največje kolesarske dirke na svetu. Če je Pogačar na stavnicah vodil v preteklih mesecih, ga je Roglič tik pred začetkom dirke ujel in oba bosta v soboto startala s popolnoma enako kvoto (2,62).

Kdo so glavni konkurenti? Stavnice pravijo, da so to Geraint Thomas (kvota 5,5), Richard Carapaz (9), Richie Porte (21) in Julian Alaphilippe (26). Vsi preostali imajo kvoto več kot 30.

Sorodna novica Roglič za MMC: "Trasa Toura ne igra vloge: če si dober, letiš v vsak klanec"

Po kategorizaciji se bo od 26. junija do 18. julija zvrstilo osem ravninskih, šest gorskih in pet razgibanih etap ob dveh ravninskih kronometrih v peti (27,2 km) in predzadnji etapi (30,8 km). Vožnji na čas bosta povsem drugačni kot lanski na La Planche des Belles Filles, kjer je Pogačar "pet pred dvanajsto" prehitel Rogliča in slavil skupno zmago.

Poudarek na obeh kronometrih
Roglič in njegova ekipa Jumbo Visma sta imela dva dni pred startom novinarsko konferenco. "Skrbno smo pregledali oba kronometra. Na koncu bomo videli, koliko bosta odločala, toda lahko prineseta veliko razlike. Trenirali smo veliko s kolesi za kronometer. Občutek je dober, toda ko si sam, ne veš, kako hitri so drugi," je povedal Roglič.

31-letnik se je letos odločil za nekoliko drugačen pristop. Zadnja dva meseca ni dirkal in se je za Tour pripravljal na višini. "Prišel sem z višinskih priprav in sem nared za Tour. Tudi lani je bil zaradi koronavirusa dolg premor. Sem samozavesten, bomo videli, kako se bodo stvari odvijale," je povedal Roglič.

Ekipi Ineos Grenadiers in UAE Emirates sta močnejši kot lani, toda Rogla je prepričan o svojem Jumbu Vismi. Se boji, da bo v gorskih etapah ostal izoliran? "Imamo super močno ekipo, tako da smo tudi mi pripravljeni na boj. Prepričan sem o svojih kolegih v ekipi. Če si pravi v nogah, potem ni težav," je še povedal Roglič.

Na vprašanje novinarja TV Slovenija Davida Črmelja, kaj je počel v teh dveh mesecih, ko se niso ne videli ne slišali, je Roglič odgovoril: "Ni kaj veliko za povedati. Veliko sem treniral in se skušal čim bolj pripraviti na to dirko. Kako dober sem, bomo videli že kaj kmalu po zahtevnem startu. Nestrpno čakam na start dirke, saj drugega razen treningov ni bilo. Čutim, da sem dobro pripravljen."

Ali bo startal Tour z mislijo na maščevanje, potem ko se mu je lanska zmaga izmuznila? "Bolj na to gledam kot na nov osebni izziv. Vedno hočem narediti najbolje zase in za svojo ekipo. Pred nami je super izziv," je povedal Roglič.

V Brestu vse nared za začetek Dirke po Franciji