058 Pred Tourom se zdi konstelacija zvezd na strani Rogliča
V Brestu vse nared za začetek Dirke po Franciji

Tour de France 2021. Velika pentlja. Letos start v Brestu to soboto, po treh tednih pa kot vedno zaključek v Parizu na Elizejskih poljanah. Kdo bo tam nosil zadnjo rumeno majico? Kolesarski svet je prepričan, da eden od obeh Slovencev – ali drugič zapored Tadej Pogačar ali prvič Primož Roglič –, razen če ju ne užene superekipa grenadirjev.

Če se je tretja sezona MMC-jevega športnega podkasta SOS odmev začela s septembrsko Dirko po Franciji, se s pravim julijskim Tourom tudi zares končuje. Voditelja Slavko Jerič in Toni Gruden sta se v 58. delu posvetila napovedi za športni vrhunec leta iz zornega kota slovenskih navijačev. Po načrtu sledijo vsakotedenski pregledi, analize in napovedi.

Vabljeni k poslušanju
Letos je Tadej Pogačar slavil že osem zmag, dobil je Dirko po Emiratih, Od Tirenskega do Jadranskega morja, po Sloveniji in vmes še
Letos je Tadej Pogačar slavil že osem zmag, dobil je Dirko po Emiratih, Od Tirenskega do Jadranskega morja, po Sloveniji in vmes še "spomenik" Liege-Bastogne-Liege. V Brestu branilec zmage starta kot prvi favorit. Foto: EPA

Na videz troboj, a znotraj Ineosa četveroboj
"Podkast sem hotel v šali nasloviti, kjer se prepirata dva Slovenca, tretji grenadir dobiček ima. A potem pogledaš osmerico Ineosa in vidiš dejansko dva uradna sokapetana, vsak pa za seboj svojo takojšno rezervo,"
je Gruden opozoril, da bo za dinamiko dirke zelo pomembno notranje razvrščanje vodij pri Ineos Grenadiersih.

Geraint Thomas, Richard Carapaz, Richie Porte in Tao Geoghegan Hart. Skratka štirje kapetani in štirje pomočniki Ineosa. Britancem ne manjka bogatih taktičnih izkušenj – v zadnjem desetletju so dobili sedem Tourov s štirimi različnimi kolesarji. Zdaj znova serijsko zmagujejo, dobili so pet od devetih etapnih dirk svetovne serije, in to s petimi različnimi kolesarji, a z veliko lepotno napako – tam ni bilo ne Rogliča ne Pogačarja. Na etapnih dirkah z gorenjskim volkom Ineos sploh še ni zmagal, z Rogličem v karavani pa so se Britanci nazadnje veselili na Touru 2018.

Sorodna novica Roglič za MMC: "Trasa Toura ne igra vloge: če si dober, letiš v vsak klanec"

Na startu nista samo Pogačar in Roglič
"S slovenskega vidika bi bilo najlepše, da bi Roglič in Pogačar sklenila taktično zavezništvo, da izmenično izločata grenadirje in na koncu v Pirenejih, ki so tako ljubi obema slovenskima šampionoma, obračunata med seboj za zmago,"
je scenarij za nadaljevanje slovenskih kolesarskih sanj, ki se ga omenja tudi v analizah tujih medijev. Navsezadnje sama Pogačar in Roglič poudarjata, da še zdaleč nista samo onadva na startu in ne gre samo za njun dvoboj.

"Bolj realno napovedujem, da bosta Pog&Rog pazila drug na drugega, njuni ekipi pa ne bo želela prevzeti nadzora, ki bo tako pristal na Ineosu," nadaljuje Gruden, da Jumbo Visma (TJV) napoveduje drugačno dirkanje kot lani.

TJV: Vse podrejeno in zgrajeno okoli Rogliča
Pri Nizozemcih je Roglič v primerjavi z lanskim poskusom s tremi kapetani nesporna št. 1, vse je podrejeno njemu. Z neobičajno pripravo – pred Dirko po Franciji bo kar dva meseca brez tekmovanj – želijo odpraviti padanje forme v tretjem tednu Grand Tourov. V zadnjih dveh desetletjih je takšen tekmovalni post med Liegeem in Tourom od kandidatov za skupno zmago ubral le Nairo Quintana leta 2013, ki je v Franciji na koncu osvojil drugo mesto.

Ekvadorec Richard Carapaz je na lanski Diri po Španiji kot kapetan Ineosa pošteno izzval Primoža Rogliča, ki je na koncu slavil po zaslugi bonifikacij. Lani so prvič vse tritedenske dirke zmagovalci dobili za manj kot minuto. Bodo tudi na Touru 2021 igrale odbitne sekunde ključno vlogo? V tem primeru je to voda na mlin
Ekvadorec Richard Carapaz je na lanski Diri po Španiji kot kapetan Ineosa pošteno izzval Primoža Rogliča, ki je na koncu slavil po zaslugi bonifikacij. Lani so prvič vse tritedenske dirke zmagovalci dobili za manj kot minuto. Bodo tudi na Touru 2021 igrale odbitne sekunde ključno vlogo? V tem primeru je to voda na mlin "sprinterja" iz Zasavja. Foto: EPA

"Težko je reči, kaj ti bolj ali manj ustreza. Moraš biti pripravljen. Ko si dober in na najboljši ravni, je vseeno, kakšen je klanec: ali je bolj ali manj strm ali je krajši ali daljši. Ni težave, če si dober, gre, če nisi, imaš z vsako stvarjo precej težav. Zame je glavna samo čim boljša priprava," je o vplivu sestave trase in razporeditve ključnih klancev v Franciji razmišljal Primož Roglič v Številkah.

"V prvem tednu lahko izgubiš dirko, ne moreš pa je dobiti"
"Že od prvih priprav januarja je ves čas v podzavesti Tour. Prvi teden bo bolj nervozen in sprinterski, a lahko se zgodi marsikaj. V prvem tednu lahko izgubiš dirko, ne moreš pa je dobiti. Ves čas bo treba biti stoodstotno zbran,"
je v Kopru po državnem prvenstvu dejal branilec rumene majice Tadej Pogačar (UAE Emirates).

Stanje na stavnicah

1. Pogačar - 2,25
2. Roglič - 3,25
3. Thomas - 5,5
4. Carapaz - 9
5. Porte - 26
. Alaphilippe - 26
. Uran - 26
8. Hart - 34
9. Lopez - 40
10. Mas - 67

Dež in veter ter dva poskočna zaključka za start v Bretanji
Vročina je vremenski dejavnik, s katerim ima 22-letni Gorenjec lahko težave, a zato start Toura 2021 v Bretanji prinaša vreme, v katerem tamau Pogi blesti. Dež in temperature okoli 15 stopinj Celzija. Pravo bretonsko vreme pa ni samo dež z Atlantika, temveč tudi neprijeten veter, ki lahko hitro zakuha razbitje pelotona.

Prvi etapi na zahodu Bretanje prinašata dva poskočna zaključka s krajšima klancema, kjer se napoveduje res širok nabor kandidatov, ki si bodo želeli obleči rumeno majico.

Lani slovenska peterica, letos slovenska četverica. Na Tour se ne vrača samo Jan Polanc, ki ga pri UAE Emiratesu na koncu niso izbrali v ekipo, ki brani rumeno majico. Foto: AP
Lani slovenska peterica, letos slovenska četverica. Na Tour se ne vrača samo Jan Polanc, ki ga pri UAE Emiratesu na koncu niso izbrali v ekipo, ki brani rumeno majico. Foto: AP

Širok nabor kandidatov za uvodni rumeni majici
Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel, Wout van Aert, vroči Sonny Colbrelli, majic lačen Peter Sagan, Caleb Ewan v izvedbi z letošnjega Sanrema, mogoče bo končno pravi tudi Michael Matthews. A ob čistih puncheurjih in sprinterjih, ki zmorejo čez valovit teren in tudi kakšen klanec, bodo morali biti v igri tudi kandidati za končno zmago.

Deseti Grand Tour za preostala Slovenca v Franciji
Klanec volčjega brloga v soboto in sloviti bretonski zid v nedeljo zagotavljata vsaj nekajsekundne razlike tudi med kapetani. A v Franciji ne bosta samo dva Slovenca, ki sta sicer pred startom kot rečeno prva favorita, temveč tudi še dva izvrstna kolesarja, ki pa imata različni vlogi. Tako Luka Mezgec kot Matej Mohorič gresta na svoj jubilejni deseti Grand Tour.

Luka Mezgec je septembra v Franciji dobil dva razgibana sprinta glavnine oz. večje ubežne skupine, a tako v Lyonu v 14. etapi, kot v Champagnolu v 19. etapi se je v zadnjih kilometrih odpeljal Soeren Kragh Andersen. Alfa in omega avstralske ekipe Matt White ne izključuje, da bi kakšen dan po lastni izid šel tudi Mezgec. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Mezgec je septembra v Franciji dobil dva razgibana sprinta glavnine oz. večje ubežne skupine, a tako v Lyonu v 14. etapi, kot v Champagnolu v 19. etapi se je v zadnjih kilometrih odpeljal Soeren Kragh Andersen. Alfa in omega avstralske ekipe Matt White ne izključuje, da bi kakšen dan po lastni izid šel tudi Mezgec. Foto: www.alesfevzer.com

Lahko pride Mezgec do svoje priložnosti?
"Ekipa BikeExchange je zelo raznolika. Nimamo čistega vodje za splošno razvrstitev, gremo bolj na etapne zmage. Sam bom glavni pomočnik Michaelu Matthewsu. Komaj čakam, da spet začutim sprinterski utrip. Vemo, da je Michael zelo raznovrsten kolesar. Zanj ne more biti čisti sprint. Nekaj krajših klančkov, zahtevnejša, razgibana etapa in razredčena skupina,"
je Luka Mezgec v Kopru predstavil svoje lastno in izhodišče ekipe BikeExchange za Dirko po Franciji.

Po lastnih besedah je 32-letni Kranjčan ob svojem drugem zaporednem nastopu na Touru popolnoma predan vlogi desne roke avstralskemu zvezdniku Michaelu Matthewsu, čeprav je bil lani ob debiju kar dvakrat drugi in bi mogoče lahko prišel kakšen dan tudi do svoje priložnosti.

Mohorič po članstvo elitnega kluba
Zato pa odkrito etapno zmago napada novopečeni državni prvak. "Na Dirki po Sloveniji sem že imel dober občutek, tukaj se je to še poudarilo, tako da na Tour res odhajam z visokimi pričakovanji in v lovu na etapno zmago. Na splošno so cilji ekipe etapne zmage, ne samo z menoj. Imamo res vrhunsko ekipo, raznoliko. Imamo tudi Sonnyja Colbrellija, ki je postal italijanski prvak, in bo v prvi etapi že napadel zmago in rumeno majico, saj mu je etapa pisana na kožo. Mi ga bomo podprli pri tem, v nadaljevanju pa čakajo priložnosti tudi vse druge," je Matej Mohorič napovedal osebni načrt in zamisel dirkanja ekipe Bahrain Victorious, ki je v zadnjem mesecu in pol nabrala kar 13 zmag.

A uspešni pobegi in samostojni napadi so na Dirki po Franciji redkost, saj so etapne zmage Toura več vredne kot marsikatera skupna zmaga na tedenskih dirkah. Na startu je med 184 kolesarji izpostavljena trojica, ki bo lovila manjkajočo etapno zmago na tritedenskih dirkah. Sprinter Nacer Bouhanni, klančar Esteban Chaves in ravno Matej Mohorič.

Matej Mohorič je na La Vuelti 2017 dobil razgibano 7. etapo s ciljem v Ceunci. V 207 km so bili trije vzponi tretje kategorije, po begu skozi ves dan je odločil juriš na spustu 11 km pred ciljem. Na Giru 2018 je slavil na prav tako razgibani 10. etapi s ciljem v Gualdo Tadinu. V kar 244 km so bili trije kategorizirani vzponi (1., 3. in proti koncu 4. stopnje), spet je napadel na spustu 39 km pred ciljem, na koncu pa suvereno dobil sprint za etapno zmago z Nicom Denzom. Vzorec je jasen, temu na letošnjem Touru najbolj ustrezata 7. in 14. etapa. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Mohorič je na La Vuelti 2017 dobil razgibano 7. etapo s ciljem v Ceunci. V 207 km so bili trije vzponi tretje kategorije, po begu skozi ves dan je odločil juriš na spustu 11 km pred ciljem. Na Giru 2018 je slavil na prav tako razgibani 10. etapi s ciljem v Gualdo Tadinu. V kar 244 km so bili trije kategorizirani vzponi (1., 3. in proti koncu 4. stopnje), spet je napadel na spustu 39 km pred ciljem, na koncu pa suvereno dobil sprint za etapno zmago z Nicom Denzom. Vzorec je jasen, temu na letošnjem Touru najbolj ustrezata 7. in 14. etapa. Foto: www.alesfevzer.com

Podčrtani 7. in 14. etapa
"Matej bo imel torej precej proste roke. Če mu to uspe, bo del komaj 102-članske druščine, ki bi dosegel po eno zmago na vseh grand tourih,"
je podčrtal Jerič. Podkast SOS odmev pa ob Mohoričevem lovu na etapno zmago izpostavlja zlasti 7. etapo, ki je s skoraj 250 km najdaljša etapa zadnjih 21 let, in 14. etapo, prvo pirenejsko, kjer pa se kljub petim vzponom še ne bo šlo prek tisoč metrov.

Od DP-ja do Tokia prek zamejskega pogleda
Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na zgornjo sliko), v katerem voditelja podkasta SOS odmev razmišlja še o naslednjih temah:
- navijaška evforija ob Dirki po Sloveniji,
- državno prvenstvo v Kopru,
- Pogačarjev kronometer in primerjava z lanskim DP-jem,
- ali bo "Pogi" res šel na Vuelto,
- olimpijska kombinatorika Slovencev,
- kdaj je imela ena ekipa nazadnje v postavi tri zmagovalce Grand Tourov,
- Julian Alaphilippe in nova rumena evforija Francozov,
- Cavendish znova na Touru in lov za Merkxovim rekordom,
- pogled izza meje – Andrej Marušič, zamejski novinar RAI-a,
- Zanimivosti o številki 58 in
- napoved voditeljev, koga vidita v rumenem na Elizejskih poljanah.

Na slišanje po koncu dolgega uvodnega tedna 108. Dirke po Franciji, ko bo po 9. etapi s ciljnim vzponom v Tignesu že dobro znano razmerje moči tako med slovenskima favoritoma, britansko superekipo in vsemi kandidati za rumeno iz tretje vrste.

Naj slovenske kolesarske sanje trajajo čim dlje.
Naj slovenske kolesarske sanje trajajo čim dlje. "Vprašanje 'kdo od naju bo na koncu dobil dirko' iz prizme Slovencev prinaša zelo sladke skrbi," sporoča rojakom Primož Roglič. Foto: AP