Oba gola je dosegel udarni slovenski napad. Kapetan Jan Urbas se je izkazal z zadetkom in podajo. Foto: Reuters
Oba gola je dosegel udarni slovenski napad. Kapetan Jan Urbas se je izkazal z zadetkom in podajo. Foto: Reuters

Slovenci so dober vtis v Latviji pustili že na prvem obračunu z eno izmed šestih največjih reprezentanc, ko so povedli proti Kanadi, ki je bila na koncu boljša s 5:2. Proti Češki so vodili celo z 2:0, in sicer več kot polovico srečanja, tako da je dvoboj že malce spomnil na Pjongčang 2018, ko so na olimpijskih igrah na kolena spravili ZDA. Toda v zaključku druge in potem v zadnji tretjini so absolutni favoriti obračuna le postavili stvari na svoje mesto, potrdili kakovostno razliko in dobili še peto medsebojno tekmo.

Risi so se dobro upirali favorizirani Češki

Risi so se predstavili v zelo dobri luči. Igrali so borbeno in nepopustljivo, v zadnji tretjini pa so jima nekoliko pošle moči. Razmerje v strelih je bilo 41:20, od tega 17:3 v zadnjih 20 minutah. Tako po štirih tekmah ostajajo na zadnjem mestu predtekmovalne skupine B. Prve točke bodo lovili že v petek, ko jih ob 15.20 čaka obračun z gostitelji Latvijci. Zatem sledita še tekmi s Slovaško, ki bo v nedeljo, in verjetno odločilna za obstanek s Kazahstanom, ki bo v ponedeljek.

"Dali so svoj maksimum, borili so se. Začetek je bil res dober, oni so imeli več posesti ploščka. To pa je tisto, kar je na tej ravni težko imeti. Oni so jo imeli in v določenem obdobju so dali gol na 'power play', potem se prikrade še kakšna napaka. Težko je izgubljati, a v garderobi so bile samo besede spodbude, igrali so dobro in se borili," je selektor Matjaž Kopitar povedal za TV Slovenija.

Verlič in Urbas v prvi tretjini priigrala risom lepo prednost

Hitro je bila slovenska obramba na veliki preizkušnji, saj je že po 40 sekundah moral na kazensko klop Aljoša Crnovič. Čehi so pritisnili, toda risi so na čelu z Luko Gračnarjem v vratih zdržali. Kmalu zatem so si varovanci Kopitarja priigrali svoje prve priložnosti in v osmi minuti povedli. Žiga Jeglič je s pomočjo Jana Urbasa dobil sodniški met z Michaelom Špačkom. Slovenski kapetan je popeljal ploščico na drugo stran, si izmenjal dvojno podajo z Blažem Gregorcem, nato pa streljal. Plošček je zadel Miho Verliča, potem pa se od drsalke Ronalda Knota odbil v mrežo.

Tako rekoč takoj po slovenskem zadetku je bilo dvakrat zelo vroče pred vrati Gračnarja, a je ostalo pri minimalni prednosti risov. V 12. minuti si je dvominutno kazen prislužil Tomaš Dvorak. Slovencem je uspelo prednost igralca več na ledu izkoristiti že po 29 sekundah. Hitro so postavili formacijo, plošček pa je lepo zaokrožil. Jeglič je z leve strani podal v sredino Gregorcu, ta je podaljšal Urbasu, ki je streljal "s prve" in med nogama matiral Karla Vejmelko, sicer vratarja Arizone v NHL-u. V nadaljevanju tretjine je imela Slovenija še nekaj priložnosti, v prvih 20 minutah je bilo razmerje v strelih 11:10.

Kubalik ob koncu druge tretjine znižal na 2:1

Čehi so v uvodnih minutah druge tretjine poskusili z nekaj streli z razdalje, Slovenija pa je bila najnevarnejša ob igralcu več na ledu. Čehi so postajali vse bolj nervozni. Najprej je na klop za kaznovane sedel Filip Chlapik. Prvi slovenski napad je ob številčni prednosti na ledu lepo izigral tekmečevo obrambo. Po podaji Jana Drozga se je veliko prostora odprlo Verliču, ki pa je streljal naravnost v Vejmelko. Takoj zatem je dvominutno kazen dobil še Tomaš Kundratek. Najprej sta češka vrata z razdalje ogrozila Robert Sabolič in Bine Mašič, v nadaljevanju pa znova udarni napad Kopitarjeve zasedbe. Urbasov strel je preusmeril Verlič, zatem pa je po podaji Drozga izza vrat pred Vejmelko prišel Jeglič, v gneči streljal, toda češki vratar je uspešno posredoval.

Ko je bilo število moči na ledu znova izenačeno, je po manjšem pritisku Češke Slovenija v 13. minuti izpeljala hiter protinapad. Žiga Pance je zadrsal po desni strani, v sredini našel Drozga, toda na mestu je bil Vejmelka. Tik ob koncu je bil zaradi igre z visoko palico kaznovan Aleksandar Magovac. Več kot minuto in pol so Čehi oblegali Gračnarjeva vrata, v 39. minuti pa ga je z desne strani vendarle premagal Dominik Kubalik. Napadalec Detroita je imel do konca druge tretjine še eno lepo priložnost, a je tokrat dvoboj Gračnar dobil. V drugih 20 minutah so Čehi sprožili 13 strelov, risi pa sedem.

Češka v zadnji tretjini dosegla pet golov

Tudi tretjo tretjino so Čehi začeli silovito. Slovence so stisnili v obrambno tretjino, po dobrih treh minutah pa tudi kronali pobudo. Gregorc je moral na kazensko klop, že po 28 sekund pa se je slovenska mreža zatresla. Kubalik si je izmenjal dvojno podajo z Davidom Tomaškom, nato pa z desne strani drugič ukanil Gračnarja. 73 sekund pozneje je slovenski vratar znova klonil. Risi so ob menjavi pustili veliko prostora. Z leve strani je plošček pred vrata poslal Daniel Voženilek, kapetan Roman Červenka pa je podstavil palico, tako da je končal za hrbtom Gračnarja.

52. minuta je tekla, ko je slovenska obramba klonila četrtič. Čehi so s hitrimi podajami izigrali rise, Vladimir Sobotka pa je povsem z desne strani podal na drugo stran, kjer je za hrbet Žige Pavlina zadrsal Michal Kempny in plošček pospravil v gol. Ko je Slovenija v zaključku poskusila brez vratarja, je Kubalik zadel še prazno mrežo. Po hat-tricku je zdaj že pri šestih zadetkih na turnirju. Končni rezultat je 64 sekund pred koncem postavil Jakub Flek, ki je presenetil Gračnarja.

"Češke ne moreš premagati, če nisi konstanten 60 minut"

SKUPINA B:
ČEŠKA – SLOVENIJA
6:2 (0:2, 1:0, 5:0)
3670: Kubalik 39., 44., 58., Červenka 46., Kempny 52., Flek 59.; Verlič 8., Urbas 12.

ŠVICA – SLOVAŠKA
4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Siegenthaler 6., Niederreiter 25., Marti 47., Haas 60.; Kudrna 26., Regenda 40.

Lestvica:                    * x     
ŠVICA                   4  4 0 0 0 12
KANADA                  4  3 1 0 0 11
ČEŠKA                   4  3 0 1 0 10
LATVIJA                 4  1 1 0 2  5
-------------------------------------
SLOVAŠKA                4  1 0 1 2  4
NORVEŠKA                4  1 0 1 2  4
KAZAHSTAN               4  0 1 0 3  2
-------------------------------------
SLOVENIJA               4  0 0 0 4  0
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih

SKUPINA A:
MADŽARSKA – ŠVEDSKA
1:7 (1:3, 0:3, 0:1)
Kiss 8.; Lindberg 2., de la Rose 6., 39., Everberg 18., Petersson 25., Berggren 38., Raymond 49.

DANSKA – NEMČIJA
4:6 (1:0, 1:3, 2:3)
Lassen 6., Bau 40.Wejse 56., 60.; Peterka 30, Ehl 32., M. Müller 38., J. Müller 56., Noebels 59., Sturm 60.

Lestvica:                    * x     
ZDA                     4  4 0 0 0 12
ŠVEDSKA                 4  3 1 0 0 11
DANSKA                  4  2 1 0 1  8
FINSKA                  4  2 0 1 1  7
-------------------------------------
FRANCIJA                4  0 1 2 1  4
NEMČIJA                 4  1 0 0 3  3
MADŽARSKA               4  0 1 0 3  2
-------------------------------------
AVSTRIJA                4  0 0 1 3  1
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih