Kako
Kako "mojstrovina" izgleda na Primožu Rogliču. Foto: Organizator/Team Jumbo Visma

Nizozemska ekipa je sicer pozimi predstavila šest imen, katerih glavni cilj sezone je Dirka po Franciji, a pred tedni so zamenjali taktiko izbire.

Nastop so potrdili le trem kapetanom, medtem ko so se preostali morali izkazati na pripravljalnih dirkah Po Dofineji in Po Švici. Zdaj so šefi v s-Hertogenboschu imenovali še preostalih pet kolesarjev.

Osmerica kolesarjev Jumbo Visme, ki bo na čelu s Primožem Rogličem začela Tour v posebnih dresih poimenovanih
Osmerica kolesarjev Jumbo Visme, ki bo na čelu s Primožem Rogličem začela Tour v posebnih dresih poimenovanih "mojstrovina", ki je sestavljena iz del Rembrandta, Van Gogha in Vermeerja. Foto: Twitter/@JumboVismaRoad

Za Slovenca, Danca in Belgijca bodo julija delali Sepp Kuss, Steven Kruijswijk, Christophe Laporte, Tiesj Benoot in Nathan Van Hooydonck. 109. Dirka po Franciji se bo začela v petek, 1. julija, v danski prestolnici
København, končala pa v francoskem glavnem mestu Parizu.

Na stavnicah Vingegaard in Roglič izenačena

Nesporni prvi favorit stavnic za zmago je Tadej Pogačar (UAE Emirates) s kvoto 1,8, konkurenčna pa sta mu le sokapetana Jumbo Visme. Tako Jonas Vingegaard in Primož Roglič imata v preseku različnih ponudb kvoto 5. Na četrtem mestu s kvoto kar 21 sledi Daniel Martinez (Ineos Grenadiers), za katerim je njegov ekipni kolega Geraint Thomas s kvoto 26.

Covid ustavil avstralsko lokomotivo Dennisa

S prvotnega seznama šesterice z začetka priprav je tako brez Toura ostal Rohan Dennis, ki naj bi predvidoma nadomestil upokojenega Tonyja Martina kot vlečna lokomotiva za po ravnem. Dennis je imel junija težave z želodcem, zaradi česar je šel na Dirko po Švici, kjer pa je staknil koronavirus, kar pa mu je odneslo nastop na Touru, sočasno pa še vedno ni odpravil prebavnih težav.

Zdaj njegovo vlogo prevzema mlajši Nizozemec Van Hooydonck, ki je hkrati uporaben tudi kot pomočnik van Aertu v boju za zeleno (sprintersko) majico po točkah, saj je z Belgijcem že uspešno sodeloval na klasikah.

Zeeman: Wout si zasluži podporo za zeleno majico

"Imamo več ciljev, zato smo izbrali kolesarje, ki so najboljši na različnih terenih," pojasnjuje izbor osmerice športni vodja Jumba Visme Merijn Zeeman. "Naše vodje moramo varno voditi skozi prvi naporni teden, hkrati pa biti sposobni otežiti delo drugim favoritov Dirke po Franciji v gorah," je poudaril Zeeman.

"Wout si prav tako zasluži pravšnjo podporo pri lovu za etapne zmage in zeleno majico. Ekipa je pripravljena in po našem mnenju sposobna uresničevati svoje ambicije na najboljši možni način," je v uradni objavi 43-letnik poudaril predvsem boj Wouta van Aerta za zeleno majico.

Roglič je v letošnji sezoni že dobil dve etapni dirki v Franciji: Pariz–Nico in Po Dofineji. Z rumenimi majicami ima zdaj neporavnane račune zgolj še z najpomembnejšo na Dirki po Franciji. Foto: Organizator/Sprint Cycling Agency
Roglič je v letošnji sezoni že dobil dve etapni dirki v Franciji: Pariz–Nico in Po Dofineji. Z rumenimi majicami ima zdaj neporavnane račune zgolj še z najpomembnejšo na Dirki po Franciji. Foto: Organizator/Sprint Cycling Agency

Kdo bo dobil Tour? "Najboljši ... jaz."

Rumeno majico za skupno zmago na Dirki po Franciji bo Jumbo Visma skušala doseči s kapetansko navezo Primož Roglič – Jonas Vingegaard, ki sta v zadnjih dveh izvedbah končala v Parizu na drugem mestu za dvakratnim zmagovalcem Tadejem Pogačarjem.

V zdaj objavljenem Rogličevem intervjuju za klub Tour de France je bil slovenski šampion vprašan, kdo bo zmagal na letošnjih 109. izvedbi veliki pentlji. "Najboljši ... jaz," se je na koncu v smehu le postavil kot favorit 32-letni Zasavec. "Gre za dirko, ki jo hočem zmagati."

"Tadej Pogačar je favorit za skupno zmago. Čeprav smo bili dobri na Daufineji, pa mislim, da Slovenca naše predstave ne skrbijo. Proti njemu ne moremo ena na ena, naša moč bo ekipa, v boj se ne bomo spustili ena na ena, ampak ena na dva," je v pogovoru za VeloNews pred nekaj dnevi napovedal Rogličev trener Mathieu Heijboer.

Prenos DP-ja v kolesarstvu na MMC TV

V nedeljo, 26. junija, bomo na MMC TV prenašali cestno dirko za državno prvenstvo. Več TUKAJ.

Po DP-ju pa boste tri tedne v juliju, točneje od 1. do 24., lahko uživali v spremljanju prenosov 109. Dirke na Franciji na TV SLO 2/MMC-ju!