Tadej Pogačar je leta 2019 Vuelto (svoj prvi grand tour) končal na tretjem mestu. Foto: SOJ RTV SLO/Bettini in Fizza
Tadej Pogačar je leta 2019 Vuelto (svoj prvi grand tour) končal na tretjem mestu. Foto: SOJ RTV SLO/Bettini in Fizza

Nekdanji slovenski kolesar Martin Hvastija je v pogovoru za STA razkril, da je bil Tadej Pogačar že pri 15 letih na posebnih testih, ki so kazali njegovo nadarjenost. Podatki so že takrat kazali na neverjetno moč regeneracije.

Sorodna novica Pogačarjevo pogumno srce, 2. del

Nadarjen za vzdržljivostni šport
"Laboratorijski testi dajo le fizične predispozicije za ukvarjanje z anaerobnimi športi. Izmerjeni vati, poraba, maksimalni vati, preračunani vati na telesno težo, poraba kisika ... Vse to so parametri, ki govorijo o tem, da je nekdo nadarjen za vzdržljivostni šport," se je Pogačarjevih testov spomnil Hvastija.

Izjemni vati že pri mladincih
"Pri Tadeju je zanimivo to, da je bil takoj vrhunski, v njegovi generaciji pa je bilo podobnih kar nekaj fantov. Pri mladincih je bil še precej nedodelan, neizdelan. Bil je pet kilogramov nad idealno težo, ampak že za to težo je imel vrhunske številke. To, da zdaj obrača pedale tudi do 7 vatov na kilogram telesne teže v klanec, ni nobeno presenečenje. Že pri mladincih jih je s 6,5 W/kg na kratkih testih," razmišlja 51-letni slovenski strokovnjak in redni gost podkasta SOS-odmev.

Sorodna novica Pogačar o vplivu Peiperja: Več me je naučil o življenju kot pa kolesarstvu

Na roko mu gredo (ne)padci
Hvastija je prepričan, da je imel Pogačar prirojen občutek za kolesarjenje, pregled nad dirko, opazovanje ter sosledje dogodkov: "Veliko se da naučiti, če od mladih let kolesariš v organizirani skupini in si v klubu, kjer je več tekmovalcev, ter na dirkah, kjer je veliko kolesarjev. Očitno ima Tadej te predispozicije in jih je dobro razvil. Ne moreš preprečiti vseh padcev, v 70 odstotkih za padec nisi sam kriv, da pa se marsičemu izogniti, če opazuješ položaj pred sabo. To mu gre za zdaj na roko na največjih dirkah."

Med favoriti za olimpijsko medaljo
Pogačar je sam napovedal, da ima ambicije tudi na prihajajočih olimpijskih igrah. Časa do cestne dirke je zelo malo. "Ne vemo, kako se bo Pogačar odzval na pot in malo časa za regeneracijo. V soboto je že start, minus časovna razlika, ki gre v škodo kolesarjem, saj gredo na vzhod. Dejansko je to zelo malo časa in šele med samo dirko bomo videli, kako se bodo noge obračale obema in kakšno bo razmerje moči. Ne glede na vse, v ožji krog favoritov sodita oba s Primožem Rogličem."

Sorodna novica Tadej Pogačar v cilju - drugič zapored prvak Dirke po Franciji!

Vuelta mu ne gre v račun
Takoj po igrah se začenja že Vuelta, na kateri naj bi nastopil tudi Pogačar, a Hvastija pri tej odločitvi ne vidi smisla: "Osebno ne verjamem, ne glede na izjave ekipe, da bo Pogačar po osvojenem Touru vozil še Vuelto, saj tam nima kaj početi. Ne more reči, da gre tja po etapo ali dve. To je že naredil, tudi tretji je bil v skupnem seštevku. Če gre na Vuelto, mora iti na zmago. Ne dvomim, da je tega sposoben, ampak nima niti primerne ekipe za to. Ekipa je vse stavila na Dirko po Franciji in niti slučajno ne morejo sestaviti kaj podobnega za še eno tritedensko dirko. Res ne vidim nobenega motiva, da bi moral Tadej na Vuelto. Poleg tega vozi olimpijske igre in ni časa niti za regeneracijo niti za priprave."