Tour številka 2 je pod streho. Foto: Reuters
Tour številka 2 je pod streho. Foto: Reuters

Lani je večino dirke v rumenem kolesaril Primož Roglič, ki je vodstvo izgubil predzadnji dan na kronometru, prvi strokovni mož UAE-ja Allan Peiper je po koncu dirke priznal, da so imeli emirati ves čas načrt, da se vse do predzadnje etape pretihotapijo v zavetrju in nato skočijo po rumeno majico, kar je Tadeju Pogačarju tudi uspelo.

Sorodna novica Pogačarjevo pogumno srce, 2. del

Vsak dan na oder in pred novinarje
Pot do druge rumene majice je bila za Pogija popolnoma drugačna, saj je vodstvo prevzel že ob koncu prvega tedna in ga nato suvereno držal vse do konca. "Težko ocenim, katera pot je bila težja, to so neprijetne primerjave," je začel razmislek na sobotni novinarski konferenci, nato vendarle izpostavil ključno razliko: "Lani je bilo manj stresno. Letos sem dva tedna nosil rumeno majico, kar je pomenilo, da sem se moral vsak dan pojaviti na odru in nato še opraviti novinarske konference, zato je bilo težje, ko sem bil oddaljen od kolesa. Zmagi pa lahko primerjam na kolesarski način − obakrat je bilo res izjemno težko zmagati."

Sorodna novica Tadej Pogačar v cilju - drugič zapored prvak Dirke po Franciji!

Bernal ni vedel, kaj naj zdaj
Živimo v obdobju silovite menjave generacij, mladi kolesarji vse pogosteje zmagujejo tudi najtežje dirke na svetu, ne pozabimo: pred Slovencem je Tour dobil Egan Bernal, ki je le leto starejši. Kolumbijec je letos zmagal na Giru, na svojem zadnjem srečanju s sedmo silo v Italiji pa je takrat priznal: "Tour sem osvojil pri 22 letih in nisem vedel, kaj naj naredim v življenju. Resno sem bil v dilemi in se vprašal − kaj pa zdaj?"

Hitro se je vrnil na kolo
Opisano dilemo so novinarji v soboto predstavili Pogačarju, ki pa je razkril, da sam takih težav ni imel, tudi zaradi pandemije: "Lanska sezona je bila res čudna in nenavadna. Zaradi številnih omejitev niti ni bilo prave priložnosti, da bi kaj veliko slavil. Zelo kmalu sem se vrnil na kolo in spet treniral. Nisem več veliko razmišljal o Touru, bolj sem imel v glavi željo, da se vrnem na ceste in se dokažem, da lahko ponovim ta uspeh."

Sorodna novica Slovensko kolesarstvo na vrhuncu

Ducat zmag
Letošnja sezona kaže, da ni imel prav nobenega 'zmagovalnega mačka', saj ima za seboj res neverjetne izide − prepričljivo je slavil na treh etapnih dirkah (ZAE, od Tirenskega do Jadranskega morja, po Sloveniji), v Baskiji je bil tretji, za piko na i pa je prvič dobil še klasiko − spomladi se je veselil zmage na stari dami, kakršen je vzdevek dirke Liege−Bastogne−Liege. V cilju v Parizu se bo veselil že 12. zmage v sezoni.

Ob padcu zaustavil pobeg
V petek, ko se je Matej Mohorič veselil še druge etapne zmage, je zaustavil enega od poskusov pobegov. V glavnini se je namreč pripetil množični padec, ravno takrat pa sta s pobegom poskušala dva kolesarja. Pogačar ju je ujel in razložil, da je prišlo do padca in naj ustavita svojo akcijo, kar sta tudi storila. To kaže, da ima v karavani veliko spoštovanje, kar so nekateri novinarji komentirali, da postaja v maniri Merckxa, Hinaulta ali Armstronga pravi 'šef karavane'. Gorenjski volk se je ob tem le nasmejal in zanikal primerjave: "Res nimam rad primerjav, vsak kolesar je namreč edinstven, tako osebnostno in kolesarsko. Ne vidim se v vlogi šefa ali vodje. Tukaj smo, da dirkamo in se zabavamo. Kar koli bo prišlo, bo prišlo, res pa ne maram primerjav."

Sorodna novica Slovenija šele osma država s hat-trickom zmag na Touru

Peiper ga je veliko naučil o življenju
Pogačar je priznal, kako veliko mu pomeni Peiper, ki se bori z rakom, zato ga je prvič po januarju lahko videl šele v soboto: "Na startu je bilo res čustveno, veliko časa je minilo, odkar sem ga zadnjič videl v živo. Prvič sem ga srečal pred tremi leti na pripravah, z njim sem prvič dirkal v Avstraliji, to je bila res nepozabna izkušnja. Je fantastičen športni direktor in res prijazna oseba, razvila sva res dober odnos. Veliko me je naučil, celo več o življenju kot pa kolesarstvu."

Pot v Tokio
Naporni urnik naslednji vrhunec prinaša že v soboto, ko se bodo kolesarji v Tokiu na cestni dirki borili že za olimpijske medalje. Tam ima svoje načrte tudi Pogi: "Ne bo prav veliko časa za regeneracijo, Japonska je zelo vroča, prisotne bo tudi veliko vlage. Tja se odpravljam z željo po novi izkušnji. Zelo sem motiviran, ker so olimpijske igre le enkrat na štiri leta, oziroma pet. Skušal bom zgrabiti to priložnost in skušal dirkati na zmago."