Podkast SOS-odmev: Analiza Toura 2021

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta 3. sezono začela s Pogačarjevo zmago na Elizejskih poljanah septembra 2020, končala pa na enak način deset mesecev pozneje. Vabljeni k poslušanju epizode (kliknite na zgornjo sliko).

Sorodna novica Tadej Pogačar v cilju - drugič zapored prvak Dirke po Franciji!

Večino časa vozil v rumenem
V uvodu se je Gruden spomnil na izvor imena Tadej, to izvira iz grščine (Θαδδαῖος), prvotno pa iz aramejščine in pomeni pogumno srce. Če je Pogačar lani pogumno (in zadnji del kronometra) napadel brez računalnika, je letos v rumeno s pogumno vožnjo v 8. etapi skočil že ob koncu prvega tedna in nato vodstvo suvereno držal vse do konca.

Njegova končna prednost pred prvim zasledovalcem Jonasom Vingegaardom znaša kar 5 minut in 20 sekund. Kar nekaj serijskih zmagovalcev Toura je najbolj suvereno zmago slavilo prav ob svoji drugi zmagi.

KolesarLeto 2. zmagePrednost
Fausto Coppi195228:17
Louison Bobet195415:49
Laurent Fignon198410:32
Alberto Contador20094:11
Tadej Pogačar20215:20

Večino prednosti dobil z enim napadom
Ključen je bil torej Pogačarjev napad v 8. etapi na Col de Romme, kjer si je v hladnem vremenu pred mladim Dancem nabral kar 200 sekund prednosti. Če odmislimo 3. etapo, ko je Vingegaard po padcu Primoža Rogliča počakal kapetana in s tem izgubil 55 sekund, to pomeni, da je Pogačar s tem napadom pridobil kar 75 odstotkov celotne prednosti (200 sekund od 265). Kolesar Jumbo Visme je bil edini na celotni dirki, ki je v klancu ušel Pogačarju (pri drugem prečkanju Mont Ventouxa), a ga je Slovenec ujel ob spustu.

Sorodna novica Merckx: Pogačar lahko dobi Tour več kot petkrat

Izjemno nepredvidljiv šport
Petkratni zmagovalec te dirke (s tem je sorekorder) Eddy Merckx je med dirko večkrat pihal na dušo mlademu Slovencu in napovedal, da lahko podre njegov rekord. Kje so v resnici Pogačarjeve meje? Gruden opozarja, da je kolesarstvo izjemno nepredvidljiv šport: "Spomnimo se le Jana Ullricha, ki je mlad dobil prvi Tour, a tega ni več ponovil. Kdo ve, morda se Remco Evenepoel sestavi in bo drugo leto zmožen dirkanja na tritedenski dirki. Ne nazadnje pa je Pogačar v lastni ekipi UAE Emirates dobil naslednjega čudežnega kolesarskega otroka. 18-letni Juan Ayuso pometa s konkurenco že nekaj časa. Letos se je sprehodil do rožnate majice na Baby Giru, zdaj bo šel avgusta z zastrašujočo postavo Španije na Tour de l’Avenir. Star pa je le 18 let."

Vabljeni k poslušanju

Bartalija ustavila vojna
Med vsemi petkratnimi zmagovalci sta imela najdaljše zmagovalno okno odprto Jacques Anquetil in Bernard Hinault, med njunima prvima in zadnjima zmagama je minilo osem let. Rekorder med prvo in drugo (hkrati zadnjo) zmago je sicer legendarni Italijan Gino Bartali (1938 in 1948), ki mu je marsikatero zmago na Giru in Touru odnesla 2. svetovna vojna.

Sorodna novica Slovensko kolesarstvo na vrhuncu

Bindi plačali, da ni nastopil
Gruden je izbrskal še nekaj zgodovinskih zanimivosti in se pošalil: "Če bo Pogačar res nizal zmage, se mu lahko zgodi, kar se je zgodilo ob drugi zmagi Coppija leta 1952, ko so zaradi ogromne prednosti, sredi dirke podvojili denarno nagrado za 2. mesto in je boj zanjo postal glavna zgodba. Ekstrem pa je seveda Giro 1930, ko so organizatorji Alfredu Bindi plačali denarno nagrado zmagovalca vnaprej v zameno, da ni nastopil! Predtem je nanizal tri zmage, bil je že štirikratni prvak Gira."

Šah mat tudi v boju za pikčasto majico
Z dvema zaporednima pirenejskima zmagama je gorenjski volk dobil še en bonus − spet je ob koncu dirke oblekel tudi pikčasto majico. Nekateri so se zmrdovali, da točkovanje ni najbolj pošteno, saj so se nekateri (Wout Poels, Michael Woods ...) celotno dirko borili v klancih, na koncu pa je Pogi z dvema potezama vse podrl.

Sorodna novica Slovenija šele osma država s hat-trickom zmag na Touru

Skoraj vse zmage dobil v klanec
A Gruden opozarja na statistiko, ki potrjuje, da je Pogačar izjemen klančar: "Etapni cilji na klancih so izjemna specialiteta in orožje Tadeja Pogačarja. Od 16 dnevnih zmag na etapnih dirkah v karieri (poudarek − kronometra Toura sta odšteta) je kar 15-krat zmagal na etapah, ki so se zaključile z gorskimi cilji!" V Parizu bo v nedeljo slavil 29. zmago med profesionalci, v istem času − torej od leta 2019 naprej − ima eno zmago več le Roglič.

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, v kateri sta voditelja govorila še o naslednjih temah:
- ali je bil Pogačar z drugo etapo v Pirenejih preveč 'požrešen' ali ne;
- 'svetniški' sij Merckxa, ki je bil sicer večkrat ujet pri dopingu;
- napačna teza Iniga San Millana, da je letošnji Tour počasen;
- švicarsko poročanje o nenavadnih zvokih Pogačarjeva kolesa;
- druga zmaga Mateja Mohoriča, ki je priznal, da ni poznal Armstrongove geste 'zip it'.
- zgodovinskih 5 slovenskih zmag na Touru.
- razočaranje Ineosa.
- vroč temperament Marka Cavendisha.
- napovedi olimpijske cestne dirke, ki bo že čez šest dni.
- zanimivost številke 61.