Danska bo drugo poletje postala deseta država, ki bo gostila veliki štart Dirke po Franciji, ki se bo nato s severa države podala proti jugu v Alpe in nato počez proti Pirenejem in od tam v dveh korakih proti Parizu. Foto: AP
Danska bo drugo poletje postala deseta država, ki bo gostila veliki štart Dirke po Franciji, ki se bo nato s severa države podala proti jugu v Alpe in nato počez proti Pirenejem in od tam v dveh korakih proti Parizu. Foto: AP
Sorodna novica Pogačar: "Celostna dirka. Imamo prav vse."

3328 km v 21 etapah na Danskem, Belgiji, Švici in seveda Franciji. Štart v petek, 1. julija v Københavnu, cilj v nedeljo 24. julija v Parizu.

  • 6 ravninskih etap
  • 7 razgibanih etap
  • 6 gorskih etap s kar petimi cilji na vrhu visokogorskih klancev (La super Planche des Belles Filles v 7., Col du Granon v 11., Alpe d’Huez v 12., Peyragudes v 17. in Hautacam v 18.)
  • 2 posamična kronometra (v 1. dolg 13 km in v 20. etapi dolg 40 km)
  • 8 etapnih ciljev na kategoriziranih vzponih
  • 23 vzponov druge, prve in visoke kategorije
  • 2643 m najvišja točka - prelaz Galibier, prečkanje v 11. in 12. etapi
  • 3 prosti dnevi

Prva favorita Slovenca

Dvakratni prvak Toura Tadej Pogačar je letos slavil 14. julija v rumeni majici na prelazu Portet v Pirenejih. Drugo leto se bodo na francoski državni praznik kolesarji podali na sloviti Alpe d'Huez. Foto: ASO/Pauline Ballet
Dvakratni prvak Toura Tadej Pogačar je letos slavil 14. julija v rumeni majici na prelazu Portet v Pirenejih. Drugo leto se bodo na francoski državni praznik kolesarji podali na sloviti Alpe d'Huez. Foto: ASO/Pauline Ballet

Na kratko: francoska velika kolesarska pentlja po okusu obeh slovenskih kolesarskih šampionov.

Že pred razgrnitvijo trase sta bila znana prva favorita za osvojitev Toura 2022. Branilec naslova Tadej Pogačar z ekipo UAE Emirates in prvi izzivalec Primož Roglič z ekipo Jumbo Visma sta nesporna kandidata za končno rumeno majico na Elizejskih poljanah, a že do štarta na Danskem je še dolga pot in še kar osem mesecev ter pol.

Prve tri etape na Danskem

Vse govorice so se izkazala za resnične. Kocke Roubaixa, skok v Belgijo in Švico, prelaz Granon in Alpe d'Huez v Alpah, v Pirenejih pa cilja v Peyragudesu in na Hautacamu. Foto: ASO
Vse govorice so se izkazala za resnične. Kocke Roubaixa, skok v Belgijo in Švico, prelaz Granon in Alpe d'Huez v Alpah, v Pirenejih pa cilja v Peyragudesu in na Hautacamu. Foto: ASO

109. Dirka po Franciji se bo drugo leto vendarle začela na Danskem, kot je bilo pred koronavirusno pandemijo predvideno za leto 2021. Štart bo v petek, 1. julija, s 13,1-kilometrskim ravninskim kronometrom po ulicah prestolnice Københavna. Danska bo postalo deseta država, ki bo gostilo Grand Départ.

Sledi 199-kilometrska etapa Roskild-Nyborg, kjer se gre na koncu čez 20-kilometrski most Storebaelt. Za slovo od Danske nedelja prinaša 182 km med Vejlom in Sønderborgom na jugu države.

S kockami tlakovani odseki z največje enodnevne kolesarske dirke Pariz–Roubaix so kar pogost gost tudi največje etapne dirke: v zadnjem desetletju se je po pavejih vozilo v letih 2018, 2015, 2014 in 2010. Foto: ASO/Pauline Ballet
S kockami tlakovani odseki z največje enodnevne kolesarske dirke Pariz–Roubaix so kar pogost gost tudi največje etapne dirke: v zadnjem desetletju se je po pavejih vozilo v letih 2018, 2015, 2014 in 2010. Foto: ASO/Pauline Ballet

Skok v Belgijo, nato pa na kocke Roubaixa

Sledi prvi od treh dnevov predaha – prost bo vsak ponedeljek –, ko se bo karavana preselila na sever Francije. Že v 5. etapi se bo vozilo po kar 11 odsekih razvpitih kock Roubaixa v skupni dolžini 20 km s ciljem v Wallers-Arenbergu. A brez obiska zloveščega arenberškega jarka, kjer se praviloma prelomi spomenik Pariz–Roubaix. Dan zatem se 6. etapa začne v Belgiji v Binchu, valonski griči in hribi bodo teren najdaljše etape Toura 2022, ki se bo po 219 km končala v Longwyju.

Vrnitev na kraj zločina LPDF

Dva dni pozneje se bo 7. etapa povzpela na La Planche des Belles Filles. Smučišče v Vogezih je bilo na Touru 2020 prizorišče nepozabne kronometrske drame, ko je Pogačar slekel rumeno majico rojaku Primožu Rogliču. Po prečkanju francoskega dela Švice (cilj v Lozani, nato štart v Aiglu, kjer je sedež Mednarodne kolesarske zveze) pridejo najprej na vrsto Alpe.

Spremljal sem govorice na Twitterju in dve ali tri stvari so mi všeč. La Planche des Belles Filles, l'Alpe d'Huez, kocke ... dobro zveni. Res tudi kocke, to je izziv, ki me veseli. Nova vrsta kolesarjenja, ki ga še nisem izkusil. Komaj čakam.

Tadej Pogačar v intervjuju za L'Equipe pred uradno predstavitvijo trase TdF 2022.

Alpski dvojček: prelaz Granon in končno spet Alpe d'Huez

Šele drugič v zgodovini Toura – prvič leta 1986 – se bo osvajal prelaz Granon (2413 m; zadnjih 10 km s povprečjem 10 odstotkov!) nad dolino Serre Chevalier. Predtem se bo šlo prek zahtevnih vzponov Telegrapha in Galibierja.

Dan zatem – na francoski državni praznik 14. julija – se po štirih letih Tour vrača na ikonični Alpe d'Huez, tokrat s prave strani z vzponom po 21 serpentinah, pri čemer se bo pred zaključnim vzponom še drugič v dveh dneh prečkal Galibier, a iz nasprotne smeri, za dobro mero pa še Croix-de-Fer in seveda cilj na Alpe d'Huez.

Pogačar: Alped Huez bo verjetno odločilna etapa

Tudi v Pirenejih dvojček: Peyragudes in Hautacam

Sledi prečkanje Centralnega masiva proti Pirenejem, kjer bosta prav tako dva gorska etapna zaključka. Po skoku na Peyragudes se Tour končno vrača tudi na Hautacam. Za spremembo se bo izpustilo Tourmalet, vzpon z največ obiski v zgodovini Toura in tudi mesto Pau, ki najpogosteje gosti francosko pentljo. Skupno se bodo sicer kar tri etape končale na altiportih – francoski posebnosti – gorskih letališčih (Megeve, Mende in Peyragudes).

Kratke gorske etape in skupno kar 8 ciljnih vzponov

Skupaj z naštetimi vzponi so etapni zaključki na klancih voda na mlin obeh slovenskih šampionov. Za primerjavo – letos so bili le trije etapni cilji na visokogorskih vzponih, ob tem pa sta se še uvodni etapi zaključili na krajših klancih Bretanje. Zdaj pa je skupaj z razgibanimi, a praviloma kratkimi etapami kar osem ciljev na klancih!

TdF 2022 na TV Slovenija

Kot običajno si boste lahko vse etape 109. Dirke po Franciji prihodnje poletje ogledali v neposrednih prenosih na TV Slovenija 2, ki ima pravice za prenos največje kolesarske dirke na svetu vse do vključno leta 2025.

Za konec razgiban 40-km kronometer z zidom

066 Slovenski kolesarski route 66 - gost Martin Hvastija. Tudi o trasi TdF 2022.

Predzadnji dan v 20. etapi znova ponuja drugi, daljši kronometer. S ciljem v romarskem mestecu Rocamadour so pripravili razgibano vožnjo na čas v dolžini kar 40 km, pri čemer se na koncu konča s pravcatim zidom. Zadnji dan se tradicionalno sklene v Parizu na Elizejskih poljanah v nedeljo, 24. julija.

Novi ženski Tour: štart v Parizu

Zemljevid ženske Dirke po Franciji, ki se vrača kot osemdnevna dirka. Foto: ASO
Zemljevid ženske Dirke po Franciji, ki se vrača kot osemdnevna dirka. Foto: ASO

Obenem so v Kongresni palači v Parizu predstavili še prvo izvedbo nove različice ženske Dirke po Franciji, ki jo bo vodila Marion Rousse, nekdanja kolesarka, strokovna TV-komentatorka in tudi partnerica Juliana Alaphilippa.

Osemdnevni Tour de France Femmes avec Zwift se bo začel v Parizu v nedeljo, 24. julija, torej na dan zaključka moške Dirke po Franciji. Prvi dan prinaša krožno dirko po Elizejskih poljanah, nato pa se bo ženska karavana premikala prek Reimsa in poskočnega zaključka v Épernayju v Šampanji (vključeni tudi makadamski odseki) proti Alzaciji.

Cilj na La Planche des Belles Filles

Glavni gorski izzivi bodo tam Grand Ballon, najvišja gora Vogezov, in Ballon de l'Alsace. Po osmih etapah se bo prenovljena ženska dirka sklenila 31. julija, na vrhu La Planche des Belles Filles, vključno z zaključnim makadamskim odsekom.

Med letoma 1984 in 1989 je že potekal uradni ženski Tour de France, ki je nato pod drugimi imeni in organizatorji živel do leta 2009, ko je zamrl. Zdaj se vrača v organizaciji ASO-ja. Sodelovalo bo 22 ekip s po šestimi kolesarkami, ki jih čakajo štiri ravninske etape, dve hriboviti in dve gorski s skupno 1029 km.

Leta 2022 prvič na Touru tudi dekleta

Trasa prvih treh etap na Danskem in prerezi ključnih etap TdF 2022

Etape 109. dirke po Franciji:

1. julij, 1. etapa: Koebenhavn - Koebenhavn, 13 km (kronometer)
2. julij, 2. etapa: Roskilde - Nyborg, 199 km (ravninska)
3. julij, 3. etapa: Vejle - Soenderborg, 182 km (ravninska)
4. julij, prvi prost dan
5. julij, 4. etapa: Dunkerque - Calais, 172 km (razgibana)
6. julij, 5. etapa: Lille - Arenberg, 155 km (razgibana)
7. julij, 6. etapa: Binche - Longivy, 220 km (razgibana)
8. julij, 7. etapa: Tomblaine - La Super Planche des Belles Filles, 176 km (gorska)
9. julij, 8. etapa: Dole - Lozana, 184 km (razgibana)
10. julij, 9. etapa: Aigle - Chatel, 183 km (gorska)
11. julij, drugi prost dan
12. julij, 10. etapa: Morzine - Megeve, 148 km (razgibana)
13. julij, 11. etapa: Albertville - Col du Granon, 149 km (gorska)
14. julij, 12. etapa: Briancon - Alpe d'Huez, 166 km (gorska)
15. julij, 13. etapa: Bourg d'Oisans - St. Etienne, 193 km (ravninska)
16. julij, 14. etapa: St. Etienne - Mende, 195 km (razgibana)
17. julij, 15. etapa: Rodez - Carcassonne, 200 km (ravninska)
18. julij, tretji prost dan
19. julij, 16. etapa: Carcassonne - Foix, 179 km (razgibana)
20. julij, 17. etapa: Saint-Gaudens - Peyragudes, 130 km (gorska)
21. julij, 18. etapa: Lourdes - Hautacam, 143 km (gorska)
22. julij, 19. etapa: Castelnau-Magnoac - Cahors, 189 km (ravninska)
23. julij, 20. etapa: Lacapelle-Marival - Rocamadour, 40 km (kronometer)
24. julij, 21. etapa: Zoo de Thoiry - Pariz, 112 km (ravninska)