Tadej Pogačar se veseli izziva s kockami tlakovanih odsekov, pri čemer ima nekaj izkušenj iz mladinskih let, ko je bil na mladinskem Pariz–Roubaixu prav dober 13. Foto: AP
Tadej Pogačar se veseli izziva s kockami tlakovanih odsekov, pri čemer ima nekaj izkušenj iz mladinskih let, ko je bil na mladinskem Pariz–Roubaixu prav dober 13. Foto: AP
Sorodna novica Kocke, La Planche, dvakrat Galibier, Alpe d'Huez, Hautacam, kronometer v 20. etapi ...

"Kocke, Planche des Belles Filles, Alpe d'Huez ... Da, to bo izjemna dirka, ki se je resnično veselim. Odlična. Celostna dirka. Od prve do zadnje etape. Imamo prav vse. Ravnino, veter, kocke, razgibane in gorske etape. Manjši vzponi, dolgi klanci. Kratek in dolg kronometer," je bil prvi komentar Tadeja Pogačarja na razgrnjen zemljevid in predstavljene podrobnosti najpomembnejše kolesarske dirke, ki se bo 1. julija drugo leto začela v Københavnu, dobre tri tedne pozneje pa se končala v Parizu.

Komaj čaka na vrnitev na La Planche

Slovenski kolesarski šampion se je opoldanske predstavitve naslednje Dirke po Franciji v Kongresni palači v Parizu udeležil skupaj s partnerico Urško Žigart, ki si obeta, da bo vozila prvo novo izvedenko ženskega Tour de Francea. Ta se bo začela ravno 24. julija in se po osmih dneh iztekla 31. julija na vrhu La Planche des Belles Filles.

Na omenjenem smučišču v Vogezih in makadamskem zaključku, kjer maksimalni naklon doseže kar 24 odstotkov, bodo vozili tudi kolesarji ob koncu 7. etape, kar bo prvi od kar skupno osmih etapnih zaključkov na ciljnih klancih.

"Na Planche des Belles Filles sem že zmagal. Gre za zahtevno sedmo etapo, marsikaj se lahko zgodi. Bo pa ta etapa na vrsti daleč od cilja. Na ta vzpon imam lepe spomine in komaj čakam, da ga znova prekolesarim," je spomine na predzadnjo etapo Toura 2020 strnil slovenski as.

Na zdajšnjem zmagovalcu več pritiska

O favoritih oziroma tekmecih Komendčan ni želel govoriti. "Veliko bo kandidatov za zmago, ampak o tem bomo govorili, ko bomo bližje začetku. Komaj sem končal sezono, potrebujem nekaj premora, preden začnem razmišljati o letu 2022. Je pa na naših ramenih nekaj več pritiska, ker smo preizkušnjo že dobili," je vendarle priznal vlogo favorita vodilni kolesar UCI-lestvice.

"Resnično se veselim. Mislim, da bom opravil kar nekaj izvidnic, ki so nujno potrebne – po tem, kar smo videli na predstavitvi," je v pogovoru za prireditelja ASO dejal Pogačar, ki je temelje svojih zmag v letih 2020 in 2021 položil ravno z ogledi na terenu.

Prvak izpostavil prečkanje 20-km mostu na Danskem

Sam Pogačar je omenil prvo nevarnost, ki bo prežala na kandidate za skupno zmago, in to že na Danskem. Bočni veter s strani, ki bi razbil glavnino na manjše skupine (ešalone). "Vetrovne etape so vedno živčne, upam, da ne bo vetra, a težko bo šlo brez njega na 20 km dolgem mostu, kjer upam, da se vseeno ne bo nič zgodilo," je 23-letni Slovenec poudaril neobičajen zaključek 2. etape, ko bodo pred ciljem v Nyborgu prečkali most Storebælts, kjer na sredini 18-km mostu tudi ob mirnih dneh piha veter z okoli 20 km/h, na pogoste vetrovne dni pa prek 36 km/h.

Že petič v zadnjih šestih letih v okviru predzadnje, 20. etape kolesarje čaka vožnja na čas. Tokratni morebitni ključni kronometer bo potekal na robu Okcitanije, štart bo v vasici Lacapell-Marival po 40 razgibanih kilometrih pa bo cilj v romarskem mestecu Rocamadour, kjer bo tudi strm "zid".

Ali bo kronometer na zadnji odločilni etapi prednost za branilca rumene majice? "Zelo odvisno, ali se bom počutil dobro, če pa se ne bom, bo pa to zelo slabo," je odvrnil Pogačar, ki se od svojih skupnih dveh zmag najraje spominja ravno zaključnih slavij z ekipo, zlasti prvega po kronometru v 20. etapi Toura 2020.

Že v prvem tednu vsi mogoči kolesarski tereni

Razkrito traso je pokomentiral tudi dvakratni svetovni prvak Julian Alaphilippe, ki je v zadnjih treh izvedbah vedno dobil vsaj eno etapo in s tem oblekel rumeno majico vodilnega. "Dobra trasa, ki mi je všeč. Imamo vse, že v prvem tednu kronometer, možnost ešalonov, kocke, razgiban dan za "puncheurje" in gorsko etapo s ciljem na vzponu," je odvrnil francoski šampion, ki bo nedvomno znova skušal z mavrično majico dobiti kakšno etapo in jo za kak dan tudi zamenjati za rumeno.

Uvodni dan in prva rumena majica Dancu?

Povabljeni kolesarji so z radovednostjo pregledovali traso naslednjega Toura. Francoz Guillaume Martin je izpostavil 18. etapo v Pirenejih in kombinacijo vzponov prek prelaza Spandelles in cilja na Hautacamu, kjer bo petič etapni cilj, prvič po letu 2014. Foto: AP
Povabljeni kolesarji so z radovednostjo pregledovali traso naslednjega Toura. Francoz Guillaume Martin je izpostavil 18. etapo v Pirenejih in kombinacijo vzponov prek prelaza Spandelles in cilja na Hautacamu, kjer bo petič etapni cilj, prvič po letu 2014. Foto: AP

Ker bo 109. velika francoska kolesarska pentlja štartala na Danskem, so bili izpostavljeni tudi danski kolesarji. Ne nazadnje jih je bilo letos v Brestu na štartu rekordnih enajst. Danci zadnja leta blestijo tudi v vožnji na čas in uvodni 13-km prolog po ulicah glavnega mesta ponuja priložnost, da mogoče prvo rumeno majico obleče Kasper Asgreen.

"Nekaj superposebnega bo, ko bo največja dirka na svetu gostovala v moji državi. Pri tem bo v 3. etapi tudi šla skozi moje domače mesto (Kolding). Kronometer v 1. etapi je seveda največja priložnost zame. Etapna zmaga na Danskem bi bila seveda nekaj izjemno čustvenega zame. Bomo videli, kaj se bo zgodilo," se 26-letni Asgreen veseli velikega štarta 109. Dirke po Franciji v Københavnu.

Pogačar: Alped Huez bo verjetno odločilna etapa