Jumbo Visma bi morala po mnenju Eddyja Merckxa dirko odločiti v svoj prid še pred vožnjo na čas. Foto: Reuters
Jumbo Visma bi morala po mnenju Eddyja Merckxa dirko odločiti v svoj prid še pred vožnjo na čas. Foto: Reuters

Belgijec meni, da je Jumbo Visma vozila neumno, Roglič bi moral že pred kronometrom imeti večjo prednost. "Jumbo Visma se je igrala z ognjem, ko je dopustila, da je bil osamljeni jezdec Pogačar do predzadnje etape popolnoma zraven. Da je Roglič izgubil dirko, je kriva moštvena taktika," je prepričan 75-letnik, za katerega izidi kronometra, v katerem je Pogačar potolkel tekmece, niso presenečenje.

"Vprašajte mojo ženo in prijatelje. Vsem sem dejal, da dvomim, da je prednost 50 sekund pred kronometrom dovolj za zanesljivo zmago. Pogačar pred njim ni mogel napadati Jumbo Visme, čakal je le na kronometer. In Rogličeva ekipa mu je to dopustila, čeprav je bila dovolj močna, da bi si z napadalnejšo taktiko že pred vožnjo na čas zagotovila večjo prednost. Prav iskala je poraz," meni Merckx.

"Pogačar ima 21 let, bil je precej bolj svež kot Roglič. Na Pogačarja so pri Jumbo Vismi preprosto pozabili, zdaj pa so dobili lekcijo. Kot da bi pozabili na lansko Vuelto, kjer je Pogačar že kazal svojo moč," je dodal Belgijec.

Pogačar je na legendarnega kolesarja naredil velik vtis, kar kaže tudi odgovor na vprašanje, ali se mora nova generacija, v kateri je novinar omenil še lanskega zmagovalca Kolumbijca Egana Bernala in belgijskega čudežnega dečka Remca Evenepoela, bati Pogačarja.

"Remco za zdaj ni pokazal še ničesar. Veliko govori, čakam, da vidim tudi kaj drugega. Nisem prepričan, da je Pogačarjeva predstava zanj dobra novica. Bernal letos ni bil pravi, morali bomo počakati, da bi ugotovili, ali je v naslednjih letih lahko Pogačarjev tekmec," je dejal Merckx, petkratni zmagovalec Toura in Gira ter zadnji, ki je pred Pogačarjem na koncu na Dirki po Franciji osvojil tri majice.