Tadej Pogačar je šel v zadnji klanec brezkompromisno in na polno. Če se je na nekaterih etapah v klanec zdelo, da se izogiba gledalcem, je tokrat ves čas pedaliral do konca. Na  zadnjem klancu sploh ni slišal navodilom iz avta. Foto: EPA
Tadej Pogačar je šel v zadnji klanec brezkompromisno in na polno. Če se je na nekaterih etapah v klanec zdelo, da se izogiba gledalcem, je tokrat ves čas pedaliral do konca. Na zadnjem klancu sploh ni slišal navodilom iz avta. Foto: EPA

Zgodovinski razplet je za MMC na kraju samem spremljal novinar Toni Gruden, ki je po etapi skupaj s kolegom Slavkom Jeričem posnel še zadnji podkast SOS-odmev na temo letošnjega Toura.

Vabljeni k poslušanju

Toni Nostradamus
Gruden je že februarja v podkastu pravilno napovedal, da bo Pogačar letošnji Tour končal pred Rogličem: "Dva Slovenca sta bila na vrhu, na koncu sta se med seboj pomerila za končno zmago. Žal je rumen v Parizu lahko le eden. V zadnji preobrat nisem verjel, ker je Roglič deloval izjemno suvereno. A že takoj po štartu je bilo jasno, da Pogačar meri na rumeno majico in ne na pikčasto, ki je bila sicer bolj realno dosegljiva."

Sorodna novica Pogačar z epsko predstavo spisal zgodovino Toura

Razprave o zmagovalcu ni bilo
Enako so razmišljali tako rekoč vsi spremljevalci dirke. "Že po etapi na zloglasni Col de la Loze nihče na glas ni razmišljal, kaj šele napovedoval preobrata. Tadej je v tisti etapi deloval vidno slabše, po koncu etape je bil tudi bolj utrujen in načet. Precej več je bilo govora o lastniku pikčaste majice in boju za končno tretje mesto. Tudi za to je končni razplet in preobrat vse tako navdušil, prevzel in hkrati šokiral. Priče smo bili zgodovini," je bil vznesen Gruden.

Bennett: Tole ni v redu
Oba kolesarja sta zamenjala kolesi, Gruden pa je opozoril na različni taktiki: "Pri UAE so zamenjali kolo takoj za črto vmesnega časa, pri Jumbo Vismi pa so se odločili za menjavo šele po 800 metrih klanca, kar me je čudilo, saj je bil začetek klanca kar strm. Wout van Aert je že med prenosom dejal, da gleda drugega Rogliča. George Bennett je bil v času prvega vmesnega časa ravno pri ekipi RTV Slovenija, Primož je takrat izgubil 13 sekund. Bennett je le dejal, da tole ni v redu, in se odpeljal," je prve vtise prenesel Gruden.

Sorodna novica Pogačar: Mislim, da mi bo glava eksplodirala

V klanec je bil hitrejši od Dumoulina
Zgodba kronometra je sestavljena iz neverjetne predstave Pogačarja in občutka, da je Roglič odpeljal slabše od svojih sposobnosti. Gruden razmišlja: "Vseeno ni bil katastrofalen, saj je v etapi osvojil peto mesto. Ne nazadnje, nekdanji svetovni prvak Tom Dumoulin ni zamenjal kolesa, a je pri vzponu celo dve sekundi počasnejši od Primoža. Tadej je bil pač toliko boljši, da je osupnil prav vse. Njegovi temelji uspeha so neverjetna regeneracija in to, da nikoli ne odneha."

Natančno trenirali zamenjavo kolesa
Zadnje dni se je malce skrivala taktika, kdo bo menjal kolo in ne, a glede Pogačarja je bilo vse jasno že zaradi testa, ki ga je opravil na državnem prvenstvu. "Tadej svoje odločitve ni skrival, na zadnji prosti dan je potrdil svojo odločitev, res pa je, da je zadnja dva dneva vse malce skril v tančico skrivnosti. Pri UEA so se tega lotili že na Pokljuki, ko so na državno prvenstvo pripeljali istega mehanika, tri dni so trenirali menjavo kolesa. Po uspešno izpeljani generalki so ta recept uporabili na Touru. Julija so prišli že sem, ko so ga tri dni prepeljali in spoznali vsako luknjo in vse ovinke," je poudaril novinar.

Sorodna novica Pogačarjeva moč groma in sesute Rogličeve sanje

Sprva so ustvarjali meglo
To pomeni, da je imel mladenič ves čas en sam jasen fokus – uspeh na Touru. Gruden pojasnjuje: "Od zime so malce ustvarjali meglo, ko so govorili, da bo kapetan Fabio Aru, Tadej je šele na koncu postal sokapetan, a vse je bilo delano za Tour. Vse etape so natančno preštudirali, nič niso prepuščali naključju."

Spomin na Ilko: Bel kot smrt
Gruden je v soboto stal 150 metrov pred ciljem: "Tam se je končal 200-metrski odsek zelo strmega vzpona, Pogačar je šel poskončno, naravnost po sredini popolnoma do konca, Roglič se je bolj nagibal in iskal blažji vzpon. Ko je šel mimo mene, je bil popolnoma bled. Takoj sem se spomnil lanskega Gira, ko je zadnji petek stopil iz avtobusa, takrat je bila poleg Ilka Štuhec, ki je na glas je zavpila: 'Bel si kot smrt.' Tu je bila podobna slika."

Sorodna novica "Veseli za Tadeja, žalostni za Primoža, a zmagala je Slovenija"

Spomin na padec
Čemu Gruden pripisuje to podobo? "Po etapi je povedal, da ni oddajal pravih vatov, torej dovolj moči. Ko se je prednost stopila, je padel v krizo, rumene majice ni mogel več rešiti. V petek je jasno rekel, da je ekipa vse naredila in da je zdaj vse na njegovih ramenih. Si je nakopal preveliko breme? To zanj ni ovira, ker je rojen vodja. Vsi smo mislili, da vozi pametno konservativno in varčuje z močmi. A spomnimo se padca na Dirki po Dofineji, ta mu je odvzel ostrino in napadalnost. Na Touru je vseeno dvakrat izgubil neposredni boj s Pogačarjem za etapno zmago."

Ni bežal pred mediji
Brez dvoma pa se je Roglič izkazal s ferplejem, saj je tekmecu takoj čestital, medijem pa priznal, da si je tokrat zaslužil drugo mesto. Gruden je dejal: "Po tej etapi je najverjetneje podal več vsebinsko bogatejših odgovorov kot prejšnje dni, ko je bil v rumeni majici. Ni bežal pred mediji, večini je odgovarjal ob tem porazu. Povedal je bistvo, želel je prvo mesto, zaslužil pa si je drugega. Dvoma o skupnem zmagovalcu ni."

Sorodna novica Slovenca trpela, a rumene sanje so zdaj res blizu

Gospod Regeneracija
Na drugi strani je Pogačar ponovil dosežek Eddyja Merckxa in bo drevi v Parizu poziral s tremi majicami. Ne pozabimo, šele v ponedeljek bo dopolnil 22 let. Obstaja strah, da bo prehitro pregorel? "Vedno obstaja ta nevarnost. A vsi njegovi trenerji zatrjujejo, da ni pretreniran, razlog je njegova neverjetna regeneracija. Testiranja kažejo, da ohranja svežino. Francoze je navdušil z mislijo po Pirenejih, ko je rekel, da bo vedno napadal v primerih dobrih nog. Z vsemi majicami ni pretirano reči, da smo bili priča zgodovini. Navsezadnje je drugi najmlajši zmagovalec do zdaj."

Bernala je celo presegel
V marsičem je ponavljal dosežke Egana Bernala, nasledil ga je tudi kot zmagovalec najprestižnejše dirke. Bosta mladeniča tekmeca naslednjih deset let? "Pogačar ga je celo presegel, zdaj bo pritisk na Bernalu. Kolumbijec bo pri Ineosu dobil okrepitve, prihajata Richie Porte in Adam Yates, ki bosta superpomočnika. Bernal bo imel več pritiska in malo prostora za napake, Pogačar pri UAE lahko dela vse, kar si želi, prinesel jim je nesluten uspeh. Njegove želje so raznovrstne, odpravljal je napake – vožnjo v vročini. Njegov naslednji cilj so ardenske klasike. Vidi številne izzive, z njimi bomo bolj spoznali enodnevne dirke," napoveduje Gruden.

Odvisno od profilov tras
Novinar je na koncu tudi odgovoril na vprašanje poslušalca o Rogličevi prihodnosti znotraj Jumbo Visme: "Ta se zna spremeniti. Primož je letos postal nesporni kapetan, kljub javni želji ekipe, da bi imeli tri vodje hkrati. Res je imel podporo ekipe, a brez zmage je ostal v disciplini, v kateri odloča sam. Imam občutek, da si je Dumoulin prislužil možnost, da bo on prvi kapetan, ker se je žrtvoval, pokazal je, da se bliža vrhunski formi. A dober si toliko, kot kaže tvoj zadnji izid. Objavil je že, da načrtuje Vuelto, Kruijswijk gre na Giro, če ne bosta na odru, bo to spet voda na Rogličev mlin. Najbrž pa se bodo odločili glede na profile tras."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na spodnjo sliko).