Primož Roglič, Primožev sin Lev in Tadej Pogačar na zmagovalnem odru Toura. Foto: Reuters
Primož Roglič, Primožev sin Lev in Tadej Pogačar na zmagovalnem odru Toura. Foto: Reuters

To je neverjetno, da stojim na vrhu v Parizu. Tega si nikoli nisem predstavljal, to je bila izjemna tritedenska pustolovščina. Moram se zahvaliti vsem, ki so sodelovali pri pripravi, ekipi UAE Emirates za to, da mi je dala priložnost in za trdo delo, družini in vsem, ki ste me podpirali. Navijači so bili izjemni, zelo so me spodbujali. Ne morem opisati, kako se zdaj počutim. Hvala.

Tadej Pogačar v zmagovalnem nagovoru na Elizejskih poljanah v Parizu

Kolesar ekipe UAE Emirates, ki bo v ponedeljek dopolnil 22 let, se je še enkrat ozrl na sobotno etapo, ko je v kronometru nadoknadil 57 sekund zaostanka za Primožem Rogličem. "Včeraj se je zgodilo nekaj, kar je čisto navadno v kolesarstvu. Primož je imel slab dan, jaz pa sem imel zelo dobrega. Na njegovo žalost je izgubil rumeno majico. Ampak tak športnik, kot je on, je moj zgled. Po tem Touru je Primož še večji zgled zame," je polaskal rojaku.

Roglič, ki je pred dvema letoma na Dirki po Franciji zasedel četrto mesto, je poudaril, da ne obžaluje ničesar: "Nobene stvari ne bi spremenil, nič obžalovanja ni. Najboljši je zmagal, še enkrat iskrene čestitke Tadeju. Vsak kolesar si želi enkrat v življenju imeti rumeno majico, še toliko več v rumeni majici zaključiti dirko. Ampak Tadej si je to res zaslužil, sam sem bil drugi."

"Nove dirke čakajo, tu so novi izzivi"

Dodal je, da je zelo ponosen na to, kar mu je uspelo narediti tako njemu samemu kot s celotno ekipo: "Super predstava skozi vse tri tedne. Definitivno je lepo stati tu na tem odru. Presrečen sem, da sem lahko tu. Uživam že zdaj in bom še užival v teh trenutkih."

Pariz je slovenski! Pogačar na Elizejskih poljanah okronan za kralja Toura.

Kisovčan, ki je prvi Slovenec s stopničkami na vseh treh največjih kolesarskih dirkah, o načrtih za prihodnost še ne razmišlja: "Najprej bi rad malo strnil vse občutke in stvari, ki so se dogajale v teh tednih, si malo oddahnil in bil kakšen dan z družino. Potem pa: življenje gre naprej, nove dirke čakajo, tu so novi izzivi."

Za konec je sklenil še z besedami o tem, ali se sploh zavedamo, kaj je uspelo obema slovenskima kolesarjema. "Vseh stvari, ki so nam uspele tu, se bomo verjetno zavedali bolj v prihodnosti. Takrat bodo verjetno imele še večji pomen. Slovenci smo dobesedno v samem vrhu kolesarstva. Upam, da bo to čim dlje trajalo."

Izjavi Pogačarja in Rogliča po koncu zadnje etape Toura
Podelitev nagrad najboljšim trem na Touru, Zdravljica v Parizu in nagovor Pogačarja