Tadej Pogačar med avgustovsko izvedbo Dirke po Dofineji 2020, ko je nazadnje na dirki zašel v težave in izgubo časa zaradi vročine. Od takrat je dvakrat osvojil Tour in skupaj nabral 29 zmag. Foto: ASO
Tadej Pogačar med avgustovsko izvedbo Dirke po Dofineji 2020, ko je nazadnje na dirki zašel v težave in izgubo časa zaradi vročine. Od takrat je dvakrat osvojil Tour in skupaj nabral 29 zmag. Foto: ASO

Dolgoletni selektor v mlajših reprezentančnih selekcijah Martin Hvastija zatrjuje, da gre vseeno za mit, saj je za Tadejem Pogačarjem v kolesarski karieri že kopica dirk, na katerih se je izkazal, ravno ko je najbolj pripekalo. "Ne sme se pozabiti, da je na primer odločilni korak k zmagi na Tour de l'Avenir opravil v Alpah, ko je bilo izredno vroče," je v 83. delu podkasta SOS odmev poudaril strokovni komentator TV Slovenije.

084 Pogačar že v rumenem, Roglič bo adut Jumba iz druge vrste

Konec avgusta 2018 je bilo v alpskih dolinah pod Meribelom in Val d'Iserjem krepko čez 30 stopinj, veliki talent slovenskega kolesarstva pa je ob pomoči reprezentance osvojil najpomembnejšo etapno dirko za mlajše člane.

Sam pred tremi leti izpostavil to šibkost

Od kod torej izvira govorica v kolesarskih krogih, da vročina ne odgovarja Pogačarju? Nekaj iz njegovih lastnih izjav, saj je vseeno občutna razlika, kako odstopa od tekmecev v dežju in vročini. Predvsem pa se je gorenjskemu volku v vročih dneh vseeno pripetilo nekaj njegovih najslabših dni med kolesarsko elito, med katero kot član UAE Emirates kolesari od začetka leta 2019.

Sorodna novica Pogačar, ki ne skriva, da ga mika Vuelta: "Vsako dirko je težko dobiti"

Doma izgubil nekaj sekund in vlogo sokapetana

Prvič je deloma Pogi zakuhal na domači etapni dirki Po Sloveniji 2019. Kot sveži zmagovalec Po Kaliforniji 2019 (kjer so v maju bile prav tako višje temperature) je prišel v domovino kot sokapetan. Prvo ime je vseeno bil prekaljeni Diego Ulissi. Sredi junija 2019 je pod Alpami bil manjši vročinski val in Pogačar ni bil čisto pravi prve dni, ko si je Italijan z agresivnim dirkanjem v 2. in 3. etapi privozil nekaj sekund prednosti.

A zato je nosilec bele majice v izdatni vročini opravil vlogo superpomočnika v 4. etapi z vzponom na Predmejo, kjer je za Ulissija ukrotil napade Aleksandra Vlasova. Na koncu je bila sicer razlika med obema emirjema vključno z bonifikacijami zgolj 30 sekund. "Za zdaj sem več dirk končal med najboljšimi v dežju, kot pa če je bilo sonce," je takrat ob koncu dirke v Novem mestu priznaval tudi sam Tamau Pogi.

Sorodna novica Yates na vzponu močnejši od Pogačarja

Proti Yatesu na drugi domači dirki zaostal za minuto

Največji davek vročini je Pogačar plačal na zadnji predkoronski dirki. Na UAE Touru 2020 je bilo v 3. etapi s ciljem na Džabel Hafit okoli 35 stopinj. Na najtežjem vzponu Združenih arabskih emiratov je v napad krenil Adam Yates. Anglež, ki je takrat še vozil za avstralsko ekipo, se je hitro oddaljil mlademu Slovencu, ki je na vrh sicer prišel na 2. mestu, a z zgubo 63 sekund. Dva dni je sledila povratna etapa – tudi 5. etapa se je končala na Džabelu Hafitu in tokrat je Pogačar prišel do etapne zmage, a se ni mogel otresti ne Yatesa ne Alekseja Lucenka. Pomembna razlika: bilo je kar 10 stopinj manj. Nato je še isti večer v svet kolesarstva udaril koronavirus ...

Sorodna novica Roglič se je 600 m pred ciljem silovito izstrelil do 40. zmage v karieri

V alpski sopari minuto za Rogličem na prelazu Porte

Ob vnovičnem zagonu sezone poleti se je sredi avgusta odvil skrajšani, a zelo gorati Kriterij po Dofineji 2020. Poletna vročina je vladala v alpskih dolinah. Že v 2. etapi s ciljem na prelazu Porte se je Pogačar znova opekel z vročino. Tisti dan je suvereno slavil Primož Roglič, medtem ko je njegov mlajši rojak v cilj prišel 61 sekund kasneje na 15. mestu. Po enominutni izgubi je Pogi priznal, da ga je zavedla meglica, ki se je kljub vročini ustvarila v dolinah.

Za prijavim.se je sam Pogačar po dirki zapisal dnevnik dirke, pri čemer je o omenjenem dnevu navedeno:

"Vreme je bilo še naprej vroče in zelo soparno. Moje počutje in noge ta dan niso bile najboljše, a sem vseeno zdržal skoraj do konca. Na zadnji najzahtevnejši klanec Col de Porte mi je bilo težko, toda vseeno sem uspel držati prvo skupinico vse do zadnjih 2 km pred ciljem, kjer so najboljši ta dan še dodatno pospešili. V cilj sem pripeljal v svojem tempu z minuto zaostanka in iz sebe iztisnil vse, kar je bilo ta dan možno."

Načrtno treniral v vročih dneh in pogojih

Od takrat sta Pogačar in ekipa UAE Emirtes veliko načrtno trenirala in dirkala v vročini. Že pred omenjeno Dofinejo je bil ob ekstremnih temperaturah na Strade Bianche 2020, ko je bilo v senci 38 stopinj Celzija, na koncu 13., ko še ni bilo jasno, da bo zmagoval tudi na enodnevnih dirkah.

Sorodna novica "Za menoj je veliko vročih dni, na Alpe d'Huezu sem bil dvakrat pri 37 stopinjah"

Kot je na ponedeljkovi novinarski konferenci rumene majice poudaril Pogačar: "Sam nisem tako slab v vročini, sem tudi veliko treniral v vročini pred samim Tourom. Bilo je že veliko vročih dni, tudi v Sloveniji, prav tako na višinskih pripravah pred tem. Na Alpe d'Huezu sem bil dvakrat, ko je bilo spodaj obakrat po 37 stopinj Celzija."

Vendar zdaj južno Francijo preplavlja pravi vročinski val, ki bo krojil razmere tako v Alpah kot v Pirenejih. Za Albertville in Briancon, kjer sta štarta 11. in 12. ključne etape v Alpah so napovedane temperature okoli 35 stopinj Celzija. V naslednjih desetih dneh bo vroče seveda za vse, tako na cestah kot v zraku in kdor bo najbolje prenesel vročino med kapetani, ima najlepše možnosti za rumeno majico v Parizu.