Slovenska asa Primož Roglič in Tadej Pogačar sta
Slovenska asa Primož Roglič in Tadej Pogačar sta "z ramo ob rami" preživela še eno težko alpsko bitko, po kateri je "Rogla" na vrhu skupne razvrstitve najprestižnejše dirke v kolesarstvu ohranil 57 sekund naskoka pred "Pogijem". Na spustu po najtežjem vzponu je Roglič Pogačarja objel, izmenjala sta si nekaj besed, a ni šlo za kaj pomembnega, kot pravita oba. "Ne spomnim se natančno, kaj sem mu povedal. Zagotovo kaj zabavnega, oba sva v redu preživela dan," je dejal starejši Slovenec. Mlajši pa je dodal: "Nič takega mi ni rekel. Bila sva vesela, da se nama po makadamu ni kaj zgodilo, saj vedno obstaja možnost, da se predre zračnica." Foto: Reuters

Roglič in Pogačar sta v razgibani alpski etapi od Meribela do La Roche sur Forona s petimi kategoriziranimi vzponi (175 kilometrov) osvojila četrto in peto mesto.

Zadnje trije kilometri in prihod Rogliča ter Pogačarja

Roglič: Vse je teklo gladko. Čas za uživanje bo po koncu Toura.
"Res je, danes sem imel boljše noge kot včeraj. Vse je teklo gladko. Ekipa je nadzirala potek dneva prav do cilja, za nami je še en dober dan.
Skušam uživati v rumeni majici. Sicer je noro, gledalci in vse skupaj. A čas za pravi užitek v rumeni majici bo po koncu Toura. Čaka nas še nekaj etap, zaradi česar moramo ohraniti zbranost prav do konca. Zdaj lahko razmišljamo o kronometru, pogovarjamo se tudi o morebitni menjavi kolesa. A verjetno bom dokončno odločitev sprejel šele na dan kronometra. Odvisno, kaj se bo izkazalo za najboljše," je bil zadovoljen Roglič.

Pogačar: Zadovoljen sem z mestom in izhodiščem
"Po profilu trase je bila to ena najtežjih etap in tako se je tudi izkazalo. Na zadnjem vzponu smo nekaj poskušali z napadom, ampak nismo mogli česa storiti. Zagotovo je bil Primož danes najmočnejši. Počutil sem se dobro, a nisem imel več moči, da bi mu odgovoril. Zadovoljen sem s svojim mestom in izhodiščem. Jutri je nov dan, pojutrišnjem pa najtežji dan, boj s samim sabo,"
pa je dejal Pogačar.

Prijateljski prihod v cilj Richarda Carapaza in Michala Kwiatkowskega. Ekvadorec je osvojil pikčasto majico, Poljak pa se je veselil etapne zmage. Foto: Reuters
Prijateljski prihod v cilj Richarda Carapaza in Michala Kwiatkowskega. Ekvadorec je osvojil pikčasto majico, Poljak pa se je veselil etapne zmage. Foto: Reuters

Kwiatkowski pred Carapazom in van Aertom
Za zmagovalcem Kwiatkowskim sta Slovenca zaostala minuto in 53 sekund. Kwiatkowski je dobil 18. etapo, potem ko sta z Ekvadorcem Richardom Carapazom uspešno bežala večji del trase in se na najtežjem vzponu dneva Col des Gleres (šest kilometrov, povprečni naklon 11,2 odstotka) približno 30 kilometrov pred ciljem otresla še zadnjega konkurenta, Španca Pella Bilbaa. Ekvadorec je nato v cilju Poljaku, moštvenemu kolegu v Ineosu, brez boja prepustil zmago. Tretji je bil Belgijec Wout van Aert.

Carapaz v pikčasti majici
Carapaz je oblekel tudi pikčasto majico za najboljšega hribolazca, potem ko jo je odvzel Pogačarju z dvema točkama naskoka (74:72). Obeta se napet boj na kronometru, ko je na voljo še deset točk na cilju. Ekvadorec je bil v begu že tretji dan zapored, kar je res imeniten dosežek.

Roglič in Pogačar »brez prask« preživela zadnjo bitko v Alpah

Kwiatkowski: Zmaga posvečena Nicu Portalu
"Odločitev o zmagovalcu je bila dogovorjena med nama. Richard Carapaz je izredna osebnost. Rekel mi je, ker ima že pikčasto majico, da naj jaz vzamem etapo. Odlično delo ekipe in izpolnjen veliki cilj, da smo osvojili etapo," je po prvi zmagi na Touru povedal 30-letni Kwiatkowski in dodal, da je zmaga posvečena letos marca umrlemu športnemu direktorju Ineosa Nicholasu Portalu, ki je umrl zaradi srčnega infarkta. "Zmaga je posvečena Nicu Portalu. Marsikdo je govoril, da nam manjka v ekipi, z njegovo odsotnostjo moramo živeti vsak dan. Z njim smo slavili številne velike zmage in zdaj se želimo poveseliti novih uspehov, se pa nanj spomnim vsak dan."

Veliko akcije je prinesel najbolj strm, šest kilometrov dolg vzpon na letošnjem Touru na ploščad Glieres (11,2-odstoten naklon). Napadi so si sledili. Nenazadnje niti na makadamskem odseku, dolgem 1,8 kilometra, po prihodu na vrh klanca ni manjkalo pomembnih trenutkov.
Takoj na začetku klanca je napadel Mikel Landa (Bahrain-McLaren), v ozadju pa je ritem narekovalo moštvo Jumbo-Visme.

Uran in Yates popustila
Popustila sta Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Pro Cycling) in Britanec Adam Yates (Mitchelton-Scott), Landa pa si je hitro nabral 30 sekund prednosti v želji po četrtem mestu v skupnem seštevku. V ozadju pa ga je na razdalji držal Rogličev nizozemski vlak.

V petek lažja etapa, v soboto kronometer
V petek kolesarje čaka lažja etapa (le en vzpon četrte kategorije) med Bourg en Bressom in Champagnolom (166,5 km), zadnji težji preizkus pa bo sobotni kronometer na planoto Planche des Belles Filles (36,2 km).

Roglič in Pogačar na poti k zgodovinskemu uspehu
107. DIRKA PO FRANCIJI                
                                      
18. ETAPA                             
                                      
Meribel-La Roche sur Foron, 175 km:   
  1. M. KWIATKOWSKI   POL      4:47:33
  2. R. CARAPAZ       EKV     isti čas
  3. W. VAN AERT      BEL        +1:51
  4. P. ROGLIČ        SLO         1:53
  5. T. POGAČAR       SLO     isti čas
  6. R. PORTE         AVS         1:54
  7. E. MAS           ŠPA          vsi
  8. M. LANDA         ŠPA             
  9. D. CARUSO        ITA         isti
 10. T. DUMOULIN      NIZ             
 11. S. KUSS          ZDA             
 12. M. A. LOPEZ      KOL          čas
 ...                                  
 17. A. YATES         VB          4:34
 19. R. URAN          KOL     isti čas
 43. J. POLANC        SLO        13:28
 63. M. MOHORIČ       SLO        19:27
 92. L. MEZGEC        SLO        28:51
Skupni vrstni red po 18. etapi:        
  1. P. ROGLIČ        SLO      79:45:30
  2. T. POGAČAR       SLO         +0:57
  3. M. A. LOPEZ      KOL          1:27
  4. R. PORTE         AVS          3:06
  5. M. LANDA         ŠPA          3:28
  6. E. MAS           ŠPA          4:19
  7. A. YATES          VB          5:55
  8. R. URAN          KOL          6:05
  9. T. DUMOULIN      NIZ          7:24
 10. A. VALVERDE      ŠPA         12:12
 11. D. CARUSO        ITA         12:31
 12. G. MARTIN        FRA         13:16
 13. R. CARAPAZ       EKV         17:48
 14. W. BARGUIL       FRA         28:03
 15. S. KUSS          ZDA         35:54
 43. J. POLANC        SLO       2:26:38
 78. M. MOHORIČ       SLO       3:41:25
 92. L. MEZGEC        SLO       4:13:56