Kako s štirimi zdravimi pomočniki ubraniti skupno vodstvo na najtežjih dveh etapah v Alpah? Uganka in preizkus za dvakratnega zmagovalca Toura, ki je pripravljen na napade Jumba Visme in Ineos Grenadiersov. Foto: Reuters
Kako s štirimi zdravimi pomočniki ubraniti skupno vodstvo na najtežjih dveh etapah v Alpah? Uganka in preizkus za dvakratnega zmagovalca Toura, ki je pripravljen na napade Jumba Visme in Ineos Grenadiersov. Foto: Reuters

Menedžer ekipe UAE Emirates Matxin Joxean Fernandez na gorskem letališču Megève ni skrival, da je načrtoval predajo rumene majice vodilnega. A Tadej Pogačar je za pičlih 11 sekund zadržal skupno vodstvo. Želja emiratov je bila razumljiva: pred 10. etapo so zaradi koronavirusa izgubili še drugega kolesarja na 109. Dirki po Franciji.

Sorodna novica V Megèvu po fotofinišu slavil Cort, Pogačar za 11 sekund ubranil rumeno majico

Vegard Stake Laengen je bil ključni motor ob poprejšnjih dveh zmagah. Za letošnji Tour pa so iz Jumba Visme kot enega ključnih členov gorskega vlakca pripeljali Georgea Bennetta.

"To je Dirka po Franciji. Nenehni stres. Položaj z Georgeem Bennettom je zelo zapleten. Imamo notranji nadzor, imamo lastno PCR testno napravo in strokovnjaka za virologijo. Bennett je pozitiven in čezmerno kužen, zato odločitev, da gre domov," je za Eurosport pojasnil Bask, ki vodi športni del branilcev naslova.

Koronavirus izločil še drugega Pogačarjevega pomočnika

Upočasnili, a druge ekipe prevzele narekovanje tempa

"Najboljša rešitev bi bila, da bi Lennard Kämna vzel rumeno majico. Zato smo se v zadnjem kilometru ustavili, a so pobudo prevzele druge ekipe. Zaostanek 9:15 bi bil idealen, a na na koncu se ni izšlo za vsega 11 sekund. Nadaljujemo z rumeno majico in ustreznim pristopom jutri," je bil nad spodletelo predajo razočaran Matxin. "Nam je zdaj težko nadzirati peloton. Ko smo se ustavili, so pritisnile druge ekipe. Vseeno dober dan za nas, opravili smo zelo malo dela. Po ravnem je vlekel samo Mikkel Bjerg, na vzponu pa samo Marc Soler. Rafal Majka, McNulty sta bila prosta, Brandon je samo na koncu malo pomagal Pogačarju. Tadej je sprintal bolj za dvig morale."

Mislim, da so res želeli oddati rumeno majico.

Romain Bardet o taktiki UAE Emirates
Pogačar po 10. etapi ostaja v skupnem vodstvu

Pogačarjev sprint za dvig morale

Ob koncu je na pristajalno-vzletni stezi altiporta iz razredčene skupine kapetanov kot prvi pospešil Enric Mas, da bi preprečil skakanje in morebitno luknjo ter za moralno spodbudo pred odločilnima dnevoma v Alpah je znova pedale pohodil Pogačar.

Vnovič je suvereno dobil sprint proti preostalim kapetanom, pri čemer mu je kot običajno najtesneje sledil Jonas Vingegaard. Kljub razliki več dolžin kolesa pa je bilo premalo razlike, da bi Slovencu priznali kakšno sekundo prednosti pred Dancem.

"V prvem delu klanca smo narekovali svoj ritem, potem pa smo malce upočasnili. Nato so v ospredje prišle tudi druge ekipe. Veliko je bilo tudi prerivanja, ko smo bili vsi po celotni širini ceste. Na koncu je ostalo nekaj sekund razlike za rumeno majico," je Tadej Pogačar v izjavi za tuje medije zvenel manj razočarano, da se ni vsaj začasno poslovil od rumene majice kot njegov vodja.

Gorenjski volk majice vodilnega ne predaja

Sorodna novica Pogačar ne predaja majice vodilnega, Vingegaard pa računa na dolge vzpone

Navsezadnje sta znani izjemna Pogačarjeva statistika in predvsem navada, da na etapnih dirkah preprosto ne oddajo majice vodilnega. To je bil tudi poudarek zadnjega MMC-jevega športnega podkasta SOS odmev.

Ponovimo: v profesionalni karieri je Pogi od leta 2019 doslej dobil 11 etapnih dirk. Kot mlajši član do 23 let je v sezoni 2018 slavil na treh etapnih dirkah, prvo mednarodno etapno dirko pa je osvojil kot mladinec leta 2016, ko je bil prvi na Giro della Lunigiani. Dirka po Franciji 2022 je šestnajsta etapna dirka, na kateri je povedel, in edinokrat je majico vodilnega brez časovnega zaostanka posodil Jacku Haigu za en dan na Dirki po Valencii 2020, na kateri je nato z drugo etapno zmago odločil februarsko ogrevanje za sezono.

"Borili se bomo naprej, vse do konca"

V dvoboju vodilnih dveh kolesarjev in ekip je znova kratko potegnil Lennard Kämna. 25-letni Nemec je bil na petkovi 7. etapi oddaljen od zmage zgolj 75 metrov, tokrat adut nemške ekipe Bora Hansgrohe ni imel dovolj dinamita, da bi se potegoval za etapno zmago, na koncu pa mu je z ramen spolzela tudi navidezna rumena majica.

"Občudujem ga. Vsako leto dokazuje, kako močan je. Res je eden specialistov za pobege in močan kolesar. Skoraj bi vzel rumeno majico, kar bi bilo lepo zanj, a izšlo se je, kot se je," je o dve leti starejšem lovcu na pobege dejal Pogačar.

Zadnja dva km 10. etape

Hirschi že več dni na robu odstopa

"Še vedno smo ekipno zelo močni in motivirani. Še naprej se bomo borili, vse do konca," poudarja dvakratni zmagovalec dirke vseh dirk, ki pa ga čakata dva dneva preizkušenj. Najtežji gorski etapi v Alpah. Na njih se bo boril s petimi pomočniki, pri čemer je Rafal Majka okužen, a je še znotraj dopustnih meja, medtem ko se Marc Hirschi vidno bori že s časovno metlo. Stik z glavnino izgublja že v prvih metrih vzpenjanja, samo na začetku etap lahko podeli nekaj pijače in hrane.

Bolečine niso izginile, je pa zagotovo veliko bolje. Nimam nobenih več pričakovanj. Grem iz dneva v dan in bom videl, kako se bodo odvijale stvari.

Primož Roglič za RTV Slovenija pred 10. etapo

Švicar je tudi tokrat končal v zadnji "disko" skupini, po etapi pa je novinarjem priznal, da se počuti: "Zelo slabo." Podobno kalvarijo je zaradi padca Hirschi prestajal že lani, a je nekako prišel vse do Pariza. A od najbolj bojevitega kolesarja Toura 2020 se je pričakovalo več kot boj s samim sabo in poškodbami.

Roglič: Prišel sem malo dlje kot lani

Številčno podrejenost emiratov bosta zagotovo skušali izkoristiti ekipi Jumbo Visma in Ineos Grenadiers. A tudi pri njih ni vse rožnato. Pri grenadirjih se muči predvideni adut Daniel Martinez, pri čebelah pa so bolečine še naprej stalnica Primoža Rogliča.

Po 10. etapi je za RTV Slovenija Rogla povedal: "Srečen, da ni bila najtežja etapa. Kar je zelo prav prišlo po dnevu počitka. Definitivno sem vesel. Malo dlje sem prišel kot lani, tako da sem optimističen."

Sorodna novica Rogličeva nebesedna komunikacija priča o presežkih in trpljenju

Prizorišče prve velike zmage za dodatno energijo

V 11. etapi se bo šlo čez prelaza Telegraphe in Galibier, po težji smeri na najvišjo točko Dirke po Franciji, kjer je pred petimi leti napadel in poletel do prve slovenske etapne zmage na Touru prav Roglič. "Vroče je že in bo. Zagotovo bom skušal podoživeti in pridobiti energijo, ker imam izredno lepe spomine na te kraje, kamor se podajamo jutri. Zagotovo bom užival."

19. julija se je 17. etapa Toura 2017 končala po spustu z Galibierja v samem mestu Serre Chevalier, medtem ko se bo v sredo tam zavilo navzgor na strm in težak vzpon proti prelazu Granon (11,3 km s povprečnim naklonom 9,2 %).

"Saj imam vedno proste roke"

Vzpon, ki lahko premeša vrstni red v skupnem seštevku

Bi mogoče Roglič lahko krenil kot drugi adut Jumbo Visme za skupni seštevek v napad že na predzadnjem klancu – njegovem Galibierju? "Da, bom imel proste roke, saj jih vedno imam," je zasavski orel nakazal, da se lahko ob dobrem zdravstvenem stanju tudi poda v napad in vrnitev v boj za sam vrh 109. Dirke po Franciji.

Po etapi, analiza dirke po Franciji

Fotoutrinki slovenskih navijačev, ki so zasedli letališko stezo v Megevu (foto Matic Božič)