Ponedeljek po Grand Tourih prinaša praznino, a za uteho je tukaj ženska oživljena Dirka po Franciji. Vseeno se je vredno ozreti na vrhunce 110. Dirke po Franciji, ki je pritegnila pozornost slovenske športne javnosti.

Kronometer prelomil epski tesni boj

Sorodna novica Vingegaard s senzacionalnim kronometrom strl Pogačarja v Comblouxu

Po dveh tednih je razlika med vodilnima znašala zgolj deset sekund, a vse se je spremenilo na začetku zadnjega, tretjega, tedna. V 16. etapi in edini vožnji na čas je Tadej Pogačar suvereno popravljal čas do tedaj vodilnega Wouta van Aerta, a kaj ko je za njim še precej hitreje šel Jonas Vingegaard.

Osupljiv kronometer z največjimi razlikami med najhitrejšimi v moderni kolesarski dobi! Kapetan Jumba Visme je proti kapetanu UAE Emiratesa pridobil kar 1:38. Predstavi sta dvignili prah, tehtnica pa se je močno nagnila na stran branilca naslova.

Nastopa Pogačarja in Vingegaarda na kronometru

Najhujši Pogačarjev dan na kolesu

Sorodna novica Pogačar izgubil šest minut, Vingegaardu drugi Tour, Avstrijcu pa kraljevska etapa!

Dan po kronometru je na 17. etapi sledila kraljevska etapa letošnje velike pentlje. Prek 5400 višinskih metrov v zgolj 167 kilometrih, s čimer je bila to najtežja etapa v zadnjem desetletju na Touru. Vrhunec je bil maratonski 28-kilometrski vzpon na prelaz Loze, kjer se je pričakovalo, da bo Vingegaard s svojimi čebelami skušal dokončno odločiti boj za rumeno majico v svojo korist.

A Danec na koncu niti ni potreboval pravega napada, saj je že sredi vzpona, kar 15 km pred ciljem, nenadoma Slovenec popustil. Pogačar že predtem vizualno ni puščal dobrega vtisa, z bledim obrazom in odprtim dresom se je nato boril zgolj za preživetje. S pomočjo Marca Solerja je kot 22. le prišel na cilj na vrhu gorskega letališča v Courchevelu. Proti Vingegaardu je bela majica izgubila kar 5:45, a Pogačar je obstal na zmagovalnem odru.

Dvoma o končnem zmagovalcu ni bilo – Vingegaard in Jumbo Visma sta lahko začela hladiti šampanjec.

Pogačar v velikih težavah na 17. etapi

Izmenjava udarcev v Pirenejih

Sorodna novica Pogačar s silovitim protinapadom v Pirenejih prepolovil prednost Vingegaarda

Na prvi gorski etapi je Vingegaard na Pogačarjevem terenu preizkusil tekmeca in s pridom izkoristil svoj napad. Juriš prek Marie-Blanquea do cilja v Larunsu, kjer je sicer gorenjski volk leta 2020 slavil svojo prvo etapno zmago na Dirki po Franciji, je Dancu prinesel kar minuto in štiri sekunde dobička.

Karavano je preplavil občutek, da bo boj za rumeno majico odločen že po 5. etapi, in res je nizozemska ekipa v 6. etapi želela izkoristiti pobudo. Oster tempo in pomočniki v begu ter nov Vingegaardov napad, tokrat na slovitem Tourmaletu. A Pogačar je zdržal, tudi na spustu ohranil stik z navezo van Aert-Vingegaard in na ciljnem vzponu je sledil protinapad za prepolovitev skupnega zaostanka.

Zadnji trije km 6. etape Toura – silovit napad Pogačarja

Motor zaustavil napad bele majice na Joux Planu

Ob izteku prvega dolgega tedna na Puy de Domu in ob prazničnem vzponu na Grand Colombier je Pogačar še dodatno stopil prednost. Pred začetkom pravih Alp je bilo le devet sekund razlike. 14. etapa z razvpitim Joux Planom je prinašala novo priložnost, zlasti ob bonifikacijah na vrhu zadnjega klanca, od koder je sledil samo še spust do cilja v Morzinu.

Sorodna novica Vingegaard na prvi dan Alp proti Pogačarju pridobil (bonifikacijsko) sekundo

Prvi napad se ni obnesel, saj je Vingegaard po dveh kilometrih na 3–6 sekundah razlike ujel Pogačarja. Pol kilometra pod vrhom se je Slovenec zagnal v napad, a sta mu napadalno pot zaprla motorja s TV-komentatorjem francoske televizije in fotografom L'Equipa.

Presenečeni Pogačar ob nabrani mlečni kislini ni bil več zbran in prvič je Vingegaard dobil sprint za bonifikacijske sekunde. Sledilo je še taktiziranje na spustu in etapno zmago je speljal drzni Carlos Rodriguez. Za uteho je bela majica v boju za etapno 2. mesto prehitela rumeno, a skupni izkupiček je bil plus ena sekunda za vodilnega. Na koncu nepomembna razlika, a incident, ki je dvignil prah in opozoril na pomanjkljivo organizacijo, ki so jo presenetile rekordne množice na vzponih.

Pogačarju motorista preprečila napad

Mohoričev veliki dan na cesti ...

Ob odločeni dirki je zaključek vseeno minil v slovenskem tonu – dve zaporedni zmagi. V 19. etapi s ciljem v Polignyju je končno na svoj račun prišel Matej Mohorič. Predtem se je neznačilno zanj znašel v pobegih dneva, ko je bilo konec strmih vzponov. Na ikoničnem ugaslem ognjeniku Puy de Dome je bil po 181 km bežanja kar tretji. Bežal je tudi proti Grand Colombierju, a je bil po 106 km ujet in končal na 18. mestu.

Na zadnji priložnosti za kolesarje Mohoričevega kova je poskušal na začetku, a mu ni uspelo v beg, vendar se mu je ponudila še ena priložnost 81 km pred ciljem. Začutil je pospešek Kasperja Asgreena in skupaj z Benom O'Connorjem je trojica poskrbela za zmagovito akcijo, v kateri je bil lahko na koncu prvi zgolj eden.

Zadnji kilometer 19. etape Dirke po Franciji

... in pred mikrofoni

Sorodna novica Trpel kot žival, na koncu pa akrobatsko mimo Asgreena

A pravi vrhunec je še sledil v intervjuju zmagovalca. Tako za RTV Slovenija kot prireditelje je tako v slovenščini kot angleščini razgalil kolesarsko dušo in kako je vrhunskemu kolesarju, ki hkrati ni nič kaj boljši od preostalih 150 sotrpinov. Ob izredni motivaciji je do popolnosti odmeril sprinterski met kolesa, ko je za štiri tisočinke prehitel Asgreena za svojo tretjo etapno zmago na dirki vseh dirk.

"Vrgel sem kolo in drugo dal v božje roke. Počutim se, kot da bi kar malce izdal oba tekmeca, ker sta bila močnejša od mene, toda očitno je Gino iz nebes želel, da danes zmagam jaz," se je 28-letnik iz Podblice v solzah spet spomnil na junija umrlega moštvenega kolega Gina Mädra iz ekipe Bahrain Victorius.

Pogovor z Matejem Mohoričem po etapni zmagi na Dirki po Franciji

Njegov intervju za prireditelje, ki so ga nato delili na uradnih računih na družbenih omrežjih, je bil najbolj razširjen video z letošnje Dirke po Franciji. Skupni seštevek ogledov je na različnih uradnih računih prirediteljev in imetnikov medijskih pravic na Twitterju presegel 10 milijonov.

Vstajenje bele majice na zadnji gorski etapi

Sorodna novica Pogačar dobil ciljni šprint za drugo etapno zmago na Dirki po Franciji 2023

Med trpljenjem na prelaz Loze je Pogačar javil ekipi, da je konec z njim in je mrtev ter naj se Adam Yates bori za svoje mesto na zmagovalnem odru. V naslednjih dveh etapah je 24-letnik iz Klanca pri Komendi prebrodil hudo krizo in si opomogel ter zadnjo soboto na dirki uresničil načrt UAE-ja za 20. etapo. Kratko in sladko ter naporno etapo v Vogezih je v navezi z Adamom Yatesom pripeljal do zmagovitega zaključka, kjer je kot najmočnejši sprinter med kapetani slavil svojo že 11. etapno zmago na Dirki po Franciji.

Zadnji kilometer 20. etape

Napet in zanimiv boj za rumeno majico in etapne uspehe ter drugi podvigi so poskrbeli tudi za najbolj gledano Dirko po Franciji na TV Slovenija in MMC-ju. Zato vabljeni še k ogledu 10-minutnega kolaža vrhuncev minule velike pentlje.

Od Bilbaa do Pariza - Tour 2023 v 10 minutah