Letošnja Dirka po Franciji bi se po prvotnem načrtu morala začeti 27. junija, končati pa 19. julija. Foto: EPA
Letošnja Dirka po Franciji bi se po prvotnem načrtu morala začeti 27. junija, končati pa 19. julija. Foto: EPA

Zaradi pandemije novega koronavirusa so že prestavili ali odpovedali številne velike športne dogodke, uradni začetek Toura pa je še vedno 27. junij, toda zdi se nemogoče, da bi se dejansko najprestižnejša kolesarska dirka tedaj tudi začela.

Kot vse kaže, bodo Tour do 15. maja, ko se izteče omenjeni rok, prestavili za nekaj tednov, po pisanju Reutersa pa so vse glasnejše govorice, da naj bi v Nici kolesarji pedale pognali 25. julija.

Prireditelji so se o spremembi že pogovarjali z župani nekaterih startnih in ciljnih mest ter dobili njihovo podporo. Če bodo dobili še dovoljenje zdravstvenih strokovnjakov, francoske vlade in Mednarodne kolesarske zveze (UCI), ovir za izvedbo dirke ne bo.

Prednost imajo tritedenske dirke

Tour bo po mnenju mnogih bistven pri preživetju številnih ekip, katerih sponzorji pogojujejo svoje vložke z nastopom na njem, saj se zavedajo prepoznavnosti tritedenske preizkušnje.

Od prve izvedbe francoskega kroga davnega leta 1903 pa do danes kolesarji niso tekmovali le med prvo in drugo svetovno vojno. Prejšnji mesec je UCI sporočil, da bodo pri "sestavljanju" novega urnika kolesarske sezone imele prednost tritedenske dirke – Giro naj bi bil oktobra, Vuelta pa naj bi bila avgusta prestavljena za en teden – in največje enodnevne preizkušnje.

Medtem ko so številne velike športne dogodke odpovedali, pa so na primer v Franciji prestavili teniški turnir na igriščih Roland Garrosa.