O tem, kako preživljata negotovo obdobje čakanja na nadaljevanje sezone, ki je bila prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa, se je Dare Rupar za Val 202 pogovarjal s Primožem Rogličem in Matejem Mohoričem. Roglič je ostal na Azurni obali, medtem ko je novopečeni očka Mohorič doma.

Primož Roglič upa, da bo svoje kolesarsko mojstrstvo vendarle še letos lahko pokazal na (julijski) Dirki po Franciji. Foto: EPA
Primož Roglič upa, da bo svoje kolesarsko mojstrstvo vendarle še letos lahko pokazal na (julijski) Dirki po Franciji. Foto: EPA

Želim si, da vse skupaj čim prej mine in ostane le slab spomin
"Ves svet je v grozni situciji in resnično si želim, da vse skupaj čim prej mine in ostane le slab spomin. Tudi pri nas je ogromno
negotovosti. Smo trdo trenirali, da bi bili pripravljeni na start v sezono, a tega nismo mogli pokazati. Do 1. junija ni dirk, potem pa upam, da se stanje začne izboljševati in da startamo s Tourom," si želi Roglič.

Pohvalil bi tiste, ki v teh dneh skrbijo za bolne
Kisovčan je nameraval letos napasti najvišja mesta tako na Dirki po Franciji kot tudi na olimpijskih igrah, ki pa so bile preložene. "Odpoved olimpijskih iger se mi zdi edina pravilna odločitev. Edina svetla točka oziroma cilj je zdaj pripraviti se za Dirko po Franciji. Seveda ob tem, da smo zdravi in da smo z družino mnogo več časa kot v normalni sezoni. Rad bi pohvalil vse tiste, ki v teh dneh skrbijo za bolne, in prosil, naj ljudje upoštevajo navodila in ostajajo doma."

Matej Mohorič v zadnjih tednih nima le kolesarskih skrbi, postal je tudi novopečeni očka. Foto: BoBo
Matej Mohorič v zadnjih tednih nima le kolesarskih skrbi, postal je tudi novopečeni očka. Foto: BoBo

Mohorič: V ekipah nas maksimalno podpirajo
Mohorič je del precej slovensko obarvanega Bahraina. V prvem delu sezone je veliko stavil na italijanske enodnevne klasike. Kako za kolesarje zdaj skrbijo v moštvih? "V teh razmerah moram pohvaliti ekipo. Dajejo nam maksimalno podporo. Ves čas nas spodbujajo, da ostajamo motivirani in mirni, kar zadeva naše pogodbe. Verjamem, da se bo ta kriza kot vse druge doslej slej ko prej končala. Zato delamo vse, da bomo ob vrnitvi na dirke na pravem nivoju. Sploh, če se bo sezona, kot nekateri špekulirajo, začela z Dirko po Franciji."

Tour vreden dve tretjini ozirom tri četrtine proračuna
Nadaljeval je: "Težko je napovedati, kdaj bodo naslednje dirke, če sploh bodo, in katere. Velja pa, da je Tour za vse ekipe v svetovni seriji daleč najpomembnejša dirka. Nekateri pravijo, da je izpostavljenost na Dirki po Franciji vredna dve tretjini oziroma tri četrtine celotnega proračuna ekipe oziroma tistega, kar sponzorji dobijo nazaj za vložek v ekipo. Zato je Tour zelo pomemben za kolesarstvo. Vsi si želimo, da bi bilo mogoče to izpeljati v letošnji sezoni. Upanje ostaja in vsi si želimo, da bi v tej sezoni gledali Tour. Mogoče kot simbol, da se življenje vrača na stara pota."

Giro in Vuelta za teden dni krajša?
Tour je glavna skrb tudi pri vseh vodilnih možeh moštev svetovne serije. Ta nimajo nobenih prispevkov iz naslova TV-pravic, ki rešujejo kar lep del svetovnega športa. Kot pa pravi Matej Mohorič, je pojavnost moštev na tej dirki tudi v normalni sezoni že rešitev za pokrivanje stroškov pokroviteljev. Ob Dirki po Franciji bo Mednarodna kolesarska zveza skušala poskrbeti tudi za Giro in Vuelto, četudi bosta za teden skrajšana. Nato sledijo še najpomembnejše enodnevne dirke iz serije petih kolesarskih spomenikov in tudi svetovno prvenstvo. Vse drugo pa je "v božjih rokah".

Kolesarja Primož Roglič in Matej Mohorič o nadaljevanju sezone