Jani Brajkovič je še vedno zelo motiviran. Foto: www.alesfevzer.com
Jani Brajkovič je še vedno zelo motiviran. Foto: www.alesfevzer.com

"Morda se sliši sebično, vendar živim za kolo. Na prvem mestu je seveda družina, kolo pa je vsekakor na drugem mestu. Brez kolesa bi težko šlo naprej," je v pogovoru za TV Slovenija povedal prvi Slovenec, ki je oblekel majico vodilnega na veliki tritedenski dirki. Na Dirki po Španiji 2006 je blestel v prvem tednu. Pri 22 letih je v dresu Discovery Channela premikal mejnike.

Za vrhunec sezone so načrtovali junijsko Dirko po Sloveniji
Po vseh uspehih v poklicni karieri ima še vedno visoke cilje, a tudi nekoliko drugačno vlogo v ekipi. Pri Adrii Mobilu so za vrhunec sezone načrtovali Dirko po Sloveniji, ki naj bi bila na sporedu med 10. in 14. junijem. Zaradi epidemije novega koronavirusa so jo organizatorji seveda odpovedali. Tudi v drugem delu sezone bo ekipa dirkala po Evropi, njeni člani pa računajo tudi na uvrstitev v reprezentanco za evropsko in svetovno prvenstvo.

"Največja težava je negotovost. Nihče natančno ne ve, kdaj se bo to končalo. Vsi vemo, da to ne bo kmalu. Še vedno upam, da nekaj od te sezone še bo," je trenutni položaj opisal Brajkovič.

Najboljšo formo načrtuje za poletje
"Treniram normalno, kot da sezona poteka. V najboljši formi želim biti junija, julija ali avgusta, ko se bodo dirke znova začele. Rad bi bil rad dobro pripravljen," je še dodal 36-letni Brajkovič, ki je kot veliki talent in svetovni prvak v kronometru do 23 let prestopil v takratno vrhunsko kolesarsko ekipo Discovery Channel, kjer se je ravno (prvič) upokojil Lance Armstrong.

Na Touru deveti, po Lomardiji pa celo drugi
Na Dirki po Franciji leta 2012 je končal na 9. mestu. Z drugim mestom na Dirki po Lombardiji 2008 še vedno drži najboljšo slovensko uvrstitev na enem izmed petih kolesarskih spomenikov – enodnevnih klasikah, ki se jih postavlja ob bok trem tritedenskim dirkam v sezoni.

Doživel je tudi številne padce, ki so mu preprečili, da bi si nabral več kot 11 profesionalnih zmag. Po zmagi na Dirki po Sloveniji 2012 ni bilo več zmage. Avgusta lani je priznal, da se je dolga leta boril z bulimijo. Ta motnja prehranjevanja naj bi bila posredno kriva, da je aprila 2018 padel na dopinškem testu. Lani je odslužil desetmesečno prepoved tekmovanja.

Brajkovič najboljšo formo načrtuje za poletje