Jonas Vingegaard je v torek v vožnji na čas Tadeja Pogačarja prehitel kar za 98 sekund in utrdil vodstvo na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Jonas Vingegaard je v torek v vožnji na čas Tadeja Pogačarja prehitel kar za 98 sekund in utrdil vodstvo na Dirki po Franciji. Foto: EPA

Dirka po Franciji je včeraj ponudila edino vožnjo na čas, v ospredju je bil boj na daljavo med vodilnima kolesarjema dirke. Tadej Pogačar je bil blizu svoje popolnosti, toda ob primerjavi z Vingegaardom njegova predstava popolnoma zbledi. Za nepredstavljivih 98 sekund je Danec premagal Slovenca na le 22,4 km dolgi vožnji na čas na Combloux. Nihče si ni predstavljal, da je to mogoče na tako kratkem kronometru.

SOS-odmev: Analiza 16. in 17. etape Dirke po Franciji

Leta 2020 je ob zgodovinskem preobratu na La Planche des Belles Filles nekaj podobnega uspelo Pogačarju, ko je Primožu Rogliču speljal rumeno majico, a takrat je šlo za daljši (36,2 km) in tudi težji kronometer. Včeraj so vsi strokovnjaki pričakovali, da bo razlike med glavnima protagonistoma Toura 2023 le nekaj sekund, toda Vingegaard je bil z drugega planeta, z veličastno etapno zmago je naredil velik korak k drugi zaporedni zmagi na dirki vseh dirk.


Avstralci so poskrbeli za zanimivo primerjavo vožnje obeh najhitrejših:


Sorodna novica Luka Mezgec: Jonas je bil izjemen, ampak ni še konec Toura

Se je pokvaril merilec vatov?
"Dajmo, Jonas, pokaži, kdo je najmočnejši," je bilo zadnje navodilo ekipe Jumbo Visma, ko se je Vingegaard pognal na traso kronometra. In res je bil kot lačen lev, ki ga iz kletke izpustijo med trop antilop. "To je bila življenjska predstava, tako dobra, da sem celo podvomil, ali merilec vatov kaže pravilno, saj so bile številke zelo visoke. Nisem pričakoval, da bom zmagal s takšno prednostjo," je povedal 26-letni Vingegaard, ki pa vendarle do zadnjih kilometrov ni vedel, kako hiter je: "Niso mi omenjali, kakšna je razlika, ampak so mi le ob koncu povedali, da mi gre dobro. Poleg tega sem videl tudi moštveni avtomobil UAE-ja (Pogačar je startal dve minuti pred Vingegaardom), kar mi je vlilo dodatne motivacije." Pred današnjo kraljevsko etapo ima nosilec rumene majice minuto in 48 sekund prednosti! Pogačar danes (cilj bo v Courchevelu) za preobrat potrebuje izjemen dan, v prihodnjih dneh pa verjetno le še nesreča Vingagaardu lahko prepreči zmagoslavje v Parizu.

O zamenjavi kolesa ni smiselno razglabljati
Že po sedmih kilometrih je bilo včeraj razlike 16 sekund, po 16 km pa se je prednost Vingegaarda pred Pogačarjem podvojila. Ob vzponu na Côte de Domancy Pogačarju ni pomagalo, da je zamenjal kolo, saj je Vingegaard pridobil nadaljnjih 34 sekund. Končna razlika med najhitrejšima je bila 1:38. Andrej Hauptman, moštveni direktor UAE-ja, je pohvalil svojega varovanca, naredil je tisto, kar so pričakovali, ob tem pa bil nemalo začuden, da je bil Vingegaard toliko hitrejši. "Tadej je odpeljal odličen kronometer, toda Jonas je bil fenomenalen, in mu lahko le čestitamo, mi pa se moramo osredotočiti na kraljevsko etapo v sredo." Vodja ekipe UAE Emirates Mauro Gianetti je prav tako pohvalil Pogačarja: "Za več kot minuto je premagal Van Aerta, kar je izjemno, a realnost je takšna, da je Jonasu uspela impresivna predstava." Je bila zamenjava kolesa smiselna? Gianetti: "Opravili smo teste in vedeli, da bi to bila lahko prednost za Tadeja, saj na cestnem kolesu dosega višje vate. Pri menjavi smo izgubili le 10 sekund, žal pa na celotni trasi še nadaljnjih 1:28. Končna razlika torej ni nastala zaradi menjave kolesa, ampak zaradi večje moči Vingegaarda."

Sorodna novica Danec presenetil sam sebe, Slovenec upa na dež na prelazu Loze

Vingegaard 19,9 odstotka hitrejši od povprečja
Preostali kolesarji so bili na 22,4 km dolgi trasi ob 636 višinskih metrih daleč zadaj. Večina sicer ni dirkala na polno in je hranila moči za drugo polovico zadnjega tedna dirke, a vseeno – tretjeuvrščeni Wout van Aert je za svojim moštvenim kolegom pri Jumbu Vismi Vingegaardom zaostal kar za 2:51. To pomeni 7,6 sekunde na kilometer. Gre za najvišjo razliko med prvim in tretjim na kronometrih dirk svetovne serije po letu 2014. Vingegaard je imel povprečno hitrost 41,23 km/h. Za primerjavo: najnižjo povprečno hitrost je imel Alexis Renard – 30,99 km/h, medtem ko je bila povprečna hitrost vseh nastopajočih 34,40 km/h. Vingegaard je imel torej za 6,83 km/h oziroma za 19,9 odstotka višjo hitrost od povprečja celotnega pelotona, kar je na tej ravni tekmovanja neverjetno.

Fink: Gre za neverjetne razlike
Da se številni navijači sprašujejo, ali so v ozadju prepovedana poživila, je ob takšnih fantastičnih predstavah že običajno, a tudi strokovnjakom se zdi včerajšnje dogajanje ob Mont Blancu težko razumljivo. "Ne pomnim, kdaj bi bile razlike med kolesarji tako velike v kronometru, in to takšnem, ki za tritedenske dirke niti ni bil posebej dolg. Gre za neverjetne razlike. Tudi v časih največjih prevlad na Touru takšnih razlik ni bilo, celo takrat, ko je zmagoval Lance Armstrong," je za STA dejal direktor Dirke po Sloveniji Bogdan Fink in dodal, da bi morda lahko vlogo igral ponedeljkov prosti dan, ki nekaterim kolesarjem bolj ustreza kot drugim, saj je odziv telesa na prekinitev težkega ritma na dirki zelo individualna stvar.